"MALI RAT" U SVETOM GRADU: Već treći dan zaredom smenjuju se vesti o žestokim sukobima Izraelaca i Palestinaca

Dragan Vujičić

29. 01. 2023. u 06:40

TENZIJA između Izraela i Palestine ključa uoči vikend-posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Izraelu i Zapadnoj obali.

МАЛИ РАТ У СВЕТОМ ГРАДУ: Већ трећи дан заредом смењују се вести о жестоким сукобима Израелаца и Палестинаца

Izraelske žrtve kod sinagoge, Foto AP

 "Mali rat" traje četvrti dan, a pre nego što je američki državni sekretar sleteo na aerodrom "Ben Gurion", dogodio se oružani napad na Izraelce blizu Starog grada u Jerusalimu, u kome su dvojica ljudi povređena, a kao napadač je identifikovan 13-godišnji stanovnik istočnog Jerusalima.

Napad se dogodio nekoliko sati posle terorističkog udara na sinagogu u ulici Malot, u kojem je poginulo osam ljudi, dok je 10 Izraealaca ranjeno. Događajima u Jerusalimu u kojima su žrtve bili Izraelci prethodio je "masakr Palestinaca" u (obližnjem) Dženinu u četvrtak, kada je u raciji izraelske vojske u izbegličkom kampu ubijeno 10 njih i još 20 ranjeno.

Foto AP

U noći između četvrtka i petka Pojas Gaze je nemilosrdno bombardovan od strane izraelske avijacije, a raketnom vatrom odgovarano je i sa položaja Palestinaca.

Kako javljaju agencije: subota 28. januar ostaće zabeležena kao jedan od najnapetijih dana u skorijoj istoriji sukoba dve strane na Bliskom istoku.

- Dva civila koja su imala pravo da nose oružje pucala su na trinaestogodišnjaka koji je povredio 22-godišnjeg mladića i njegovog 45-godišnjeg oca i taj ranjeni Palestinac je zadržan nakon što je prethodno zbrinut u policijskoj hitnoj pomoći, saopštila je izraelska policija. Izraelski mladić i njegov otac su u ozbiljnom ali stabilnom stanju, sa ranama u gornjam delu tela.

Obojica su prebačena u Medicinski centar Šare Zedek - kaže se u saopštenju policije.

Izraelska vojska je po jučerašnjem napadu uhapsila roditelje mladog napadača i jednog rođaka.

- U petak kasno uveče u Starom gradu Jerusalima Kairi Alkam (21) ubio je sedam izraelskih doseljenika i ranio desetak drugih u, kako su izraelski mediji opisali, "veoma opasnom napadu". "Napad nije došao niotkuda, već je očigledno odmazda za ono što se dogodilo u Dženinu", navode izraelski mediji i dodaju da je to odgovor na izraelski masakr koji se dogodio u Dženinu.

Izraelska vojka je u četvrtak izvršila raciju u kampu Dženin na okupiranoj palestinskoj Zapadnoj obali i bila je suočena sa teškim otporom stanovnika kampa i boraca Otpora - saopštila je vojska nakon operacije.

Prema palestinskom ministarstvu zdravlja, Izraelci su bili toliko brutalni da su sprečavali vozila hitne pomoći da pristupe Dženinu, otvarajući vatru direktno na vozila.

U međuvremenu, fotografije i video-snimci snimljeni u kampu pokazali su ogromna razaranja i pustošenja koje je armija izazvala širom izbegličkog kampa.

Sahrana žrtve iz izbegličkog logora u Dženinu, Foto AP

Palestinska grupa Lavovi otpora ((Areen Al-Ousoud) potvrdila je napade na izraelske ciljeve, saopštivši da je u subotu ujutro izvršila oružani prepad na izraelske okupacione snage u blizini Nablusa, na severu Zapadne obale, i da je nanela ozbiljne povrede izraelskim snagama reda.

Potvrdili su da su gađali izraelski okupacioni kontrolni punkt Havara i vojnu bazu Havara, koja se nalazi južno od Nablusa, u petak kasno uveče.

Slavili osvetu

Palestinci na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze slavili su u noći između petka i subote zbog terorističkog napada kod sinagoge u Jerusalimu, u kome je poginulo sedam ljudi, preneo je "Tajms ov Izrael". Takođe, radovali su se na Zapadnoj obali, u Ramali, Nablusu i Dženinu, kao i u delovima istočnog Jerusalima.

Slavlje je proteklo uz vatromet, pucnjavu u vazduh, trubljenje automobilskih sirena, pevanje pesama i slatkiše, prenosi "Tajms".

Nastradalo 30

Upad izraelske vojske u Dženin povećao je broj stradalih samo u Dženinu od početka meseca na 20. Palestinska samopuprava tvrdi da je na teritoriji Pojasa Gaze od Nove godine ubijeno 30 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati