BORIS DŽONSON: Normandijski format o Ukrajini ─ politička imitacija

Novosti online

27. 01. 2023. u 00:37

NORMANDIJSKI format, koji je stvoren za mirno rešavanje sukoba na jugoistoku Ukrajine, bio je diplomatska imitacija, izjavio je bivši britanski premijer Boris Džonson u intervjuu za ukrajinsku televiziju „Rada“ tokom svoje posete Kijevu.

БОРИС ЏОНСОН: Нормандијски формат о Украјини ─ политичка имитација

Foto printskrin Youtube 10 Downing Street

-Bile su zemlje uključene u Normandijski proces, u Minske sporazume, ali sve to nikuda nije vodilo... Doživeli smo neuspeh 2014, nismo uradili ono što je trebalo da uradimo. Trebalo je da uvedemo sankcije (Vladimiru) Putinu 2014. godine... Mi smo tada primenili neke sankcije, pokrenuli ovu diplomatsku imitaciju zvanu Normandijski proces i ništa nismo postigli, a Putin je zaključio da ga Zapad neće zaustavljati, rekao je Džonson.

Krajem januara Džonson je došao u Kijev gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Takozvani Normandijski format pregovora o Ukrajini funkcionisao je od juna 2014. godine. Tada su, tokom proslave 70. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, lideri Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske prvi put razgovarali o rešavanju sukoba u Donbasu. Poslednji samit održan je u Parizu 9. decembra 2019. godine. Nakon toga su strane na različitim nivoima razgovarale o izgledima za saradnju u ovom formatu.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?