PENTAGON O SLANJU ABRAMSA KIJEVU: SAD nema dovoljno tenkova za Ukrajinu u svojim skladištima

Novosti online

26. 01. 2023. u 21:58 >> 03:07

SJEDINjENE Američke Države priznaju da nemaju neophodne tenkove „abrams“ za Ukrajinu u skladištima američke vojske, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

ПЕНТАГОН О СЛАЊУ АБРАМСА КИЈЕВУ: САД нема довољно тенкова за Украјину у својим складиштима

Foto: EPA

-Jednostavno nemamo ove raspoložive tenkove u američkim skladištima, zbog čega će za to trajati mesecima, rekla je ona, objašnjavajući duge rokove za isporuku tenkova u Ukrajinu.

Ranije je list „Politiko“ javio da će Ukrajina od SAD dobiti poboljšanu verziju tenkova M1A2 „abrams“ u odnosu na stariju verziju A1, u izvoznoj konfiguraciji, ali bez tajne dodatne opreme koja povećava njegovu vatrenu moć. Međutim, jedina fabrika u SAD koja proizvodi tenkove „abrams“ za Ukrajinu sada je pretrpana porudžbinama za Tajvan i Poljsku i ima kapacitet proizvodne linije od samo 12 tenkova mesečno.

U sredu je Bela kuća potvrdila svoju nameru da pošalje 31 tenk M1 „abrams“ u Ukrajinu. Prema rečima američkih vlasti, za isporuku ovih vozila biće potrebno nekoliko meseci. Osim toga, Vašington namerava da pošalje osam oklopnih vozila za evakuaciju M88. U Beloj kući su naveli da se SAD nadaju da će isporuka oružja Ukrajini ne samo pomoći Kijevu u odbrani, već će mu omogućiti i da povrati izgubljene teritorije, uključujući Krim.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice