RJABKOV O INICIJATIVI SAD: Čudno je da Vašington zahteva od Rusije obnavljanje START inspekcija posle napada Kijeva na aerodrome

P. Z. S. / ria.ru

26. 01. 2023. u 18:28 >> 23:14

ČUDNO je da SAD zahtevaju od Ruske Federacije obnavljanje inspekcija po Ugovoru o smanjenju strateškog naoružanja (START), kada je Kijev pokušao da udari na objekte ruske avijacije dugog dometa, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

РЈАБКОВ О ИНИЦИЈАТИВИ САД: Чудно је да Вашингтон захтева од Русије обнављање СТАРТ инспекција после напада Кијева на аеродроме

Foto: EPA

-Napomenuću jedan od najneverovatnijih momenata. Morate priznati da je veoma čudno, ako ne i oštrije, zahtevati od nas, na primer, obnavljanje inspekcijskih aktivnosti na ruskim objektima strateških ofanzivnih snaga u uslovima kada je kijevski režim je pokušao da udari po objektima naše dalekometne avijacije, uz direktno vojno-tehničko i obaveštajno-informaciono učešće Sjedinjenih Država, rekao je Rjabkov za Komersant.

Postavlja se pitanje šta će tačno Amerikanci tamo da provere, dodao je zamenik ministra. „Posledice ovih napada?“ upitao je.

Gađanje aerodroma u Ukrajini, Foto AP

 

On je prošlog ponedeljka primetio da novi datum sastanka savetodavne komisije Ruske Federacije i SAD o START-u nije određen, situacija tome ne ide u prilog.

Kolaps Ugovora između Ruske Federacije i Sjedinjenih Država o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START) će izazvati u najmanju ruku duboko žaljenje, ali Moskva neće „nasilno“ zadržati SAD u sporazumu, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova. Sergej Rjabkov.

FOTO: EPA

Sergej Rjabkov

-Ako, u propagandne svrhe, Amerikanci odluče da zaoštre situaciju, to će biti njihov izbor. Nije nam strano da Vašington uništava sporazume o kontroli naoružanja umesto da preduzima konkretne praktične korake da ojača njihovu održivost. Kolaps START-a, naravno da će barem izazvati duboko žaljenje. Ali nećemo „nasilno“ zadržati drugu stranu u Ugovoru. Polazimo od činjenice da sporazum objektivno nastavlja da ispunjava interese obe zemlje, rekao je on u intervjuu za Komersant, odgovarajući na pitanje da li se ruska strana plaši da će bez inspekcija i sastanaka bilateralne konsultativne komisije SAD optužiti Rusiju za kršenje ugovora i same prestati da ga ispunjavaju.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba