EVROPSKA KOMISIJA DALA ZELENO SVETLO: Estonija namerava da konfiskuje rusku imovinu

Novosti online

12. 01. 2023. u 18:45

EVROPSKA komisija podržava nameru Estonije da započne konfiskovanje ruske finansijske imovine bez čekanja na druge zemlje Evropske unije, saopštio je predstavnik Komisije Kristijan Vigand.

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ДАЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Естонија намерава да конфискује руску имовину

Foto AP

Komentarišući nameru Estoniju da do kraja januara objavi svoj pravni plan za konfiskovanje ruske imovine koju je zaplenila na svojoj teritoriji, Vigand je odgovorio da je „dobro što su pojedine zemlje Evropske unije počele da se kreću u tom pravcu“.

Kako je precizirao, Evropska komisija za sada ne zna koji pravni put će izabrati Estonija kako bi realizovala taj cilj. Međutim, po njegovom mišljenju, ovi postupci su u skladu sa naporima Evropske komisije koja je predložila da se u EU uvede krivična odgovornost za zaobilaženje antiruskih sankcija.

 - Evropska komisija je 2. decembra objavila predlog da se u EU uvede krivična odgovornost zbog zaobilaženja ograničavajućih mera. Više puta smo naglašavali da bi kriminalizovanje aktivnosti kao što je izbegavanje sankcija pomoglo da se konfiskuje imovina koju ljudi pokušavaju da sakriju. To je takođe deo naših napora u prikupljanju sredstava za obnovu Ukrajine - pojasnio je Vigand.

Ranije je zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Estonije Mihkel Tam rekao da će do kraja januara biti stvoren pravni okvir za konfiskaciju imovine.

Prema procenama „Blumberga“, u Estoniji je zamrznuta ruska imovina u vrednosti od oko 20 miliona evra.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a