ZATEGNUTI ODNOSI: Seul spreman suspendovati vojni sporazum zbog provokacija Severne Koreje

Srna

04. 01. 2023. u 08:25

JUŽNOKOREJSKI predsednik Jun Sukjeol izjavio je danas da će razmotriti suspendovanje međukorejskog vojnog sporazuma iz 2018. godine, ukoliko Severna Koreja bude ponovo narušila vazdušni prostor njegove zemlje.

ЗАТЕГНУТИ ОДНОСИ: Сеул спреман суспендовати војни споразум због провокација Северне Кореје

Foto: Jutjub/arronlee33

Sukjol je komentar izneo nakon što je obavešten o protivmerama preduzetim prema severnokorejskim dronovima koji su prošle sedmice ušli u prostor Južne Koreje, te je pozvao na "gradnju obimnog kapaciteta za odgovor", javili su južnokorejski mediji.

Međukorejski odnosi su zategnuti u proteklih nekoliko decenija ali su dodatno pogoršani od maja kada je Sukjol došao na vlast uz obećanje da će zauzeti oštriji stav prema Pjongjangu, prenosi Rojters.

Južnokorejski predsednik je kritikovao način na koji je vojska rešavala incident i delimično je za to okrivio oslanjanje prethodnih administracija na sporazum iz 2018. godine kojim se zabranjuju neprijateljske aktivnosti u pogračnim oblastima.

On je od vojske zatražio da bude spremna da uzvrati na provokacije.

Sukjol je Ministarstvu odbrane naredio da u roku od godinu dana formira sveobuhvatnu jedinicu bespilotnih letelica za višenamenske misije, uključujući izviđanje, praćenje i elektronski rat, te da uspostavi sistem za proizvodnju manjih i teže uočljivih dronova.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI: Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri