AMERIKU BRINU DOBRI ODNOSI PUTINA I SI ĐINPINGA: Vašington budno motri na aktivnosti Kine

Tanjug

30. 12. 2022. u 22:40

SAD su zabrinute zbog jačanja veza Kine sa Rusijom u vreme dok Moskva nastavlja sa napadom na Ukrajinu, saopštio je danas Stejt department, nakon što su ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping održali video sastanak.

АМЕРИКУ БРИНУ ДОБРИ ОДНОСИ ПУТИНА И СИ ЂИНПИНГА: Вашингтон будно мотри на активности Кине

Foto: AP

- Peking tvrdi da je neutralan, ali njihovo ponašanje jasno pokazuje da i dalje radi na bliskim vezama sa Rusijom - izjavio je portparol Stejt departmenta i dodao da Vašington ''budno motri na aktivnosti Kine'', prenosi Rojters.

U razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kineski lider Si Đinping rekao je da ''kinesko-rusko sveobuhvatno partnerstvo i strateška interakcija pokazuju otpornost'', i dodao da je s Putinom više puta razgovarao 2022. godine i da su u bliskom strateškom kontaktu.

Ruski predsednik je rekao da je rusko-kineska saradnja u oblasti trgovine dostigla rekordne nivoe "uprkos zapadnim sankcijama Rusiji i uceni" i da te dve zemlje dele iste poglede na situaciju u svetu.

- Uprkos nepovoljnim spoljašnjim uslovima, nelegitimnim merama i direktnim ucenama određenih zapadnih zemalja, Rusija i Kina su uspele da ostvare visoke brojke u međusobnoj trgovini. Trgovinski promet porastao je za oko 25 odsto - rekao je Putin tokom video razgovora sa kineskim kolegom Si Đinpingom, prenosi TASS.

Govoreći o "dosad neviđenom pritisku i provokacijama Zapada", Putin je naglasio da Rusija i Kina brane svoje pozicije dok štite interese svojih naroda i svih koji zagovaraju demokratski poredak u svetu.

BONUS VIDEO: PRE 100 GODINA NASTAO JE SOVJETSKI SAVEZ: Burna istorija nekadašnje supersile

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NOVOSTI SAZNAJU: Evo koga još Hag traži osim Šešelja