ODNOSI RUSIJE I KINE NAJBOLJI U ISTORIJI: Putin pozvao Sija u Moskvu, moguća poseta na proleće 2023.

Novosti onlajn

30. 12. 2022. u 10:54

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin održao je video-konferenciju sa kineskim liderom Si Đinpingom.

ОДНОСИ РУСИЈЕ И КИНЕ НАЈБОЉИ У ИСТОРИЈИ: Путин позвао Сија у Москву, могућа посета на пролеће 2023.

Foto: AP

Putin je istakao da odnosi dve zemlje pokazuju zrelost i stabilnost u svetlu rastućih geopolitičkih tenzija, a takođe je pozvao kineskog predsednika da sledeće godine poseti Moskvu.

- Ne sumnjam da ćemo pronaći mogućnost da se sastanemo lično. Čekamo Vas, poštovani gospodine predsedniče, dragi prijatelju. Čekamo Vas u proleće sledeće godine u zvaničnoj poseti Moskvi - rekao je Putin tokom razgovora sa predsednikom Kine.

Ruski lider je istakao da će to svetu pokazati snagu rusko-kineskih veza u ključnim pitanjima, te da će to biti glavni politički događaj godine u bilateralnim odnosima.

- U kontekstu rastućih geopolitičkih tenzija raste značaj rusko-kineskog strateškog partnerstva kao faktora stabilizacije. Naši odnosi dostojanstveno izdržavaju sve testove, pokazuju zrelost i stabilnost, nastavljaju da se dinamično razvijaju. Kao što smo i ranije isticali, ove veze su najbolje u istoriji, predstavljaju model saradnje velikih sila u 21. veku - istakao je Putin.

Takođe je čestitao kineskom kolegi na uspešnom održavanju 20. kongresa Komunističke partije Kine i na ponovnom izboru za generalnog sekretara Centralnog komiteta KPK.

- Pod vašim rukovodstvom i uz vodeću ulogu Komunističke partije Kine obezbeđuje se održivi društveno-ekonomski razvoj zemlje, jača se njen položaj na svetskoj sceni. Od sveg srca želim Vama i celoj prijateljskoj Kini nove uspehe - rekao je Putin.

Saradnja u vojnotehničkoj sferi

- Naravno, posebno mesto u celom sistemu rusko-kineske saradnje, naših odnosa zauzima vojna i vojnotehnička saradnja koja doprinosi osiguravanju bezbednosti naših zemalja i održavanju stabilnosti u ključnim regionima. Cilj nam je da jačamo saradnju između Oružanih snaga Rusije i Kine - rekao je Putin.

Takođe je dodao da koordinacija Rusije i Kine na međunarodnoj areni služi formiranju pravednog svetskog poretka.

Trgovinski promet Rusije i Kine porastao za 25 odsto

- Uprkos nepovoljnoj spoljnoj situaciji, nelegitimnim ograničenjima i direktnoj uceni pojedinih zapadnih zemalja, Rusija i Kina su uspele da obezbede rekordno visoke stope rasta međusobne trgovine. Na kraju ove godine ukupan porast iznosiće oko 25 odsto. Sa takvom dinamikom uspećemo da ostvarimo cilj od 200 milijardi dolara do 2024. pre roka - rekao je Putin.

Kina spremna da razvija saradnju sa Rusijom

Kina je u uslovima teške međunarodne situacije spremna da povećava stratešku saradnju sa Rusijom, saopštio je kineski predsednik Si Đinping.

- Suočeni sa teškom, nimalo jednostavnom međunarodnom situacijom spremni smo da povećavamo stratešku saradnju, da pružamo jedni drugima mogućnost za razvoj, da budemo globalni partneri u korist naroda naših zemalja i u interesima stabilnosti u celom svetu - rekao je Si Đinping tokom razgovora sa ruskim liderom.

Agencija Rojters prenosi da je ruski predsednik Vladimir Putin rekao u petak da očekuje da kineski predsednik Si Đinping doputuje u državnu posetu Rusiji na proleće 2023.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)