RADNICI HITNE POMOĆI ZAPOČELI ŠTRAJK: Vlada Britanije poziva građane na dodatni oprez

Tanjug

21. 12. 2022. u 18:51

HILjADE radnika hitne pomoći u Britaniji započelo je danas jednodnevni štrajk, a sindikati i vlada razmenili su optužbe o krivici za ugrožavanje života.

РАДНИЦИ ХИТНЕ ПОМОЋИ ЗАПОЧЕЛИ ШТРАЈК: Влада Британије позива грађане на додатни опрез

FOTO: Tanjug/AP

Vlada je savetovala ljude da se ne bave sportovima koji podrazumevaju kontakt, nepotrebnim putovanjima kolima ili da se ne opijaju, kako bi smanjili rizik da im zatreba hitna pomoć, jer su bolničari, službenici za pozive i tehničari širom Engleske i Velsa organizovali najveću obustavu rada u poslednje tri decenije, preneo je AP.

Članovi tri sindikata hitne pomoći štrajkuju 12 ili 24 sata, alli su se obavezali da će odgovoriti na pozive opasne po život, dok su zvaničnici rekli da ne mogu da garantuju da će svako kome bude potrebna hitna pomoć to i dobiti.

Ministar zdravlja Stiv Barkli poručio je da će sistem danas biti pod veoma teškim pritiskom.

FOTO: Tanjug/AP

- Stoga, poručujemo ljudima da koriste zdrav razum kada je reč aktivnostima kojima će se danas baviti, imajući u vidu pritiske usmerene na sistem - naveo je Barkli.

Stepen Povis, nacionalni medicinski direktor Nacionalne zdravstvene službe u Engleskoj, savetovao je ljude da se ne opijaju preterano.

- Sezona je predbožićnih žurki, pa uživajte, ali se ne napijajte toliko da završite posetom hitnoj pomoći u bolnici - rekao je on.

Napominje se da zdravstveno osoblje i drugi radnici u javnom sektoru traže velike povišice u odnosu na visoku inflaciju, koja je u novembru iznosila 10,7 odsto.

S druge strane, administracija Konzervativne partije premijera Rišija Sunaka tvrdi da bi dvocifreno povećanje plata javnog sektora dovelo do još veće inflacije. Sindikalni lideri optužili su vladu da namerno stvara klimu za produžavanje štrajka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije