SITUACIJA POSTAJE SVE OZBILJNIJA: Vlada Britanije angažuje preko hiljadu vojnika zbog štrajka

Novosti online

18. 12. 2022. u 14:10

BRITANSKA vlada saopštila je danas da će uputiti 1.200 vojnika kao ispomoć zbog štrajka vozača ambulatnih kola nakon što su mnogi sindikati iz različitih sektora najavili prekid rada u sedmici pre Božića 25. decembra, piše "Dejli mejl".

СИТУАЦИЈА ПОСТАЈЕ СВЕ ОЗБИЉНИЈА: Влада Британије ангажује преко хиљаду војника због штрајка

FOTO: Tanjug/AP

Radnici hitnih i ambulatnih medicinskih službi stupaju u štrajk u sredu, 21. decembra. Oni će se pridružiti medicinskim sestrama i tehničarima, radnicima železnice i pošte kao i radnicima na granici.

Najintenzivniji talas štrajkova u Britanije u poslednjih nekoliko decenija odgovor je na aktuelnu krizu i rast cena hrane i energenata.

U oktobru je izgubljeno oko 417.000 radnih dana, što je najveći broj u poslednjih 10 godina.

Sindikati traže povećanje plata u korak sa inflacijom, koja je u novembru bila 10,7 odsto.

Vlada smatra da će povećanje plata izraženo u dvocifrenim brojevima još više povećati inflaciju, a krivicu pokušava da svali na lidere sindikata.

Premijer Riši Sunak rekao je za tabloid "San" da šefovi sindikata samo žele "da ukradu Božić za svoje vlastite političke ciljeve".

Vlada smatra da su zahtevi sindikata neostvarivi i da ih država ne može priuštiti.

Vlada računa da će se javnost okrenuti protiv sindikata jer se građani širom Britanije suočavaju sa otkazivanjem pregleda u bolnicama, kao i kašnjenjem i otkazivanjem vozova tokom zimske praznične sezone.

Ankete pokazuju da radnici uživaju veliku podršku građana, posebno medicinske sestre i tehničari koji su stupili u štrajk prvi put u istoriji.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)