"PATRIOT" NE BRANI OD RUSKIH DRONOVA: SAD najavljuju slanje PVO sistema Kijevu uz obuku oficira u Nemačkoj

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

15. 12. 2022. u 08:00

MADA u Pentagonu tvrde da još nisu odlučili hoće li Ukrajini poslati mnogo hvaljene PVO sisteme "Patriot", američki TV kanal Si-En-En najavljuje da se samo čeka odobrenje ministra odbrane Lojda Ostina i potpis predsednika Džozefa Bajdena. Zatim će, kažu, ukrajinski oficiri otići na obuku u bazu SAD u Nemačkoj.

ПАТРИОТ НЕ БРАНИ ОД РУСКИХ ДРОНОВА: САД најављују слање ПВО система Кијеву уз обуку официра у Немачкој

PVO sistem "Patriot", Foto AP

U Kijevu su govorili da nemaju čime da obaraju ruske balističke i krstareće rakete, kao i dronove, kojima je razrušena energetska infrastruktura. Zasada se ne zna koliko bi Ukrajina mogla da dobije "Patriota". Tvrdi se kako će na početku stići jedna baterija koja ima centar za upravljanje, kompjutere, jedan radar, energetski uređaje i osam lansirnih rampi. Svaka rampa ima po četiri rakete spremne za gađanje ciljeva na daljinu.

Priprema posada od desetak ljudi koji koriste bateriju "Patriota" traje više meseci.

Sasvim je moguće da u Ukrajinu sa "Patriotima" stignu i američki instruktori.

"Patriotima" će Ukrajinci moći da obaraju ruske balističke i krstareće rakete, ali eksperti kažu da za ozbiljniju zaštitu ukrajinskih većih gradova par baterija "Patriota" nije dovoljan. Do sada su, inače, Amerikanci dali Ukrajini PVO sisteme srednjeg dometa koji im nisu puno pomogli.

Foto AP

Gađati "Patriotima" bespilotne letelice je preskupo, a i malo efikasno. Ako protivnik pošalje rojeve dronova, "Patrioti" su bespomoćni, jer će deo sigurno stići do cilja. Kad "Patrioti" budu prebačeni u Ukrajinu, Rusi će sigurno početi intenzivnije da koriste svoje nove hipersonične rakete za koje tvrde da ih ne može stići ni jedna presretač-raketa.

- Koliko su neefikasni "Patrioti" videlo se na Bliskom istoku, gde nisu uopšte primetili jemenske dronove koji su prošli pored njih - ističe ruski ekspert za Bliski istok Jevgenij Satanovski i objašnjava da "Patrioti" mogu da obore samo stare rakete i da ne mogu da zaštite ukrajinsko nebo od savremenih ruskih raketa. Po njegovom mišljenju, jedino će biti zadovoljni proizvođači tih skupih kompleksa koji će dobro zaraditi na Ukrajini.

- I kad dobiju "Patriote", u Ukrajini se u bližoj budućnosti bitno ništa neće promeniti - zaključuje moskovski profesor Vladimir Batjuk, i dodaje da to oružje već ima slabosti o kojima, naravno, znaju i u ruskim raketnim jedinicama.

UKRAJINCI PROIZVODE GRANATE

Sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da su uspeli da organizuju proizvodnju granata kalibra 152 milimetra i za oružje koje su dobili od zemalja NATO, a koristi kalibar 155 milimetara. Vojni analitičari tvrde da ruska i ukrajinska vojska koriste neuobičajeno velike količine municije.

PESKOV: BIĆE LETIGIMNA META

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da će američki raketni PVO sistemi "Patriot" biti legitimna meta ruskih snaga, ukoliko SAD isporuče to oružje u okviru vojne pomoći Kijevu. Peskov je rekao da će "Patrioti" definitivno biti meta Rusije, ali neće da komentariše nepotvrđene medijske izveštaje o slanju tog oružja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024