AMERIČKI PUKOVNIK BIVŠI SAVETNIK PENTAGONA: Zelenski je bio spreman na neutralnost, DŽonson je sprečio mir u martu

P. Z. S. / rt.com

11. 12. 2022. u 21:09

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski bio je spreman u martu da ispuni neke od uslova Moskve za mir, izjavio je u nedavnom intervjuu penzionisani pukovnik američke vojske Daglas Mekgregor.

АМЕРИЧКИ ПУКОВНИК БИВШИ САВЕТНИК ПЕНТАГОНА: Зеленски је био спреман на неутралност, Џонсон је спречио мир у марту

Foto: Tanjug


On je okrivio bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona za sprečavanje nagodbe.

Dok su ukrajinske i ruske delegacije sele u Istanbulu u martu, pojavile su se vesti o potencijalnom sporazumu kojim bi Kijev odustao od svoje ambicije da se pridruži NATO-u i pristao na neutralnost, u zamenu za povlačenje Rusije na borbene linije pre februara. Nekoliko dana kasnije, Zelenski je rekao da je otkrio dokaze o ratnim zločinima na teritoriji koju su evakuisale ruske snage i da su pregovori prekinuti.

U intervjuu sa vojnim istoričarem Majklom Vlahosom, objavljenom u subotu, Mekgregor je tvrdio da je Velika Britanija odgovorna za iznenadni završetak mirovnih pregovora.

-Imamo dokaze da je krajem marta gospodin Zelenski rekao ’pa, mogli bismo da živimo sa neutralnošću‘, a kada je ta reč stigla do Vašingtona i Londona, ljudi su se razbesneli, rekao je on.

Foto Tanjug/AP



-Boris Džonson je zastupao interese Vašingtona i rekao 'Apsolutno ne, mi ćemo vas podržati do kraja. Morate stajati na svom mestu i boriti se za svaki pedalj Ukrajine.
Mekgregor nije prvi američki zvaničnik koji je sugerisao da je Zelenski bio spreman za mir u martu. Fiona Hil, američki diplomata koja je radila kao viši direktor američkog Saveta za nacionalnu bezbednost za Evropu i Rusiju u Trampovoj administraciji, napisala je u septembru da je u Istanbulu dogovoreno „privremeno rešenje“.

Ukrajinski mediji su u maju povezali krah ovih pregovora sa pritiskom koji je na Kijev nametnuo Džonson. Premijer je posetio Kijev 9. aprila, navodno bez upozorenja, a prema pisanju lista Ukrajinska pravda, rekao je zvaničnicima da „čak i ako je Ukrajina spremna da potpiše neke sporazume o garancijama sa Putinom, oni [Zapad] nisu“.

Sada, skoro deset meseci nakon sukoba, Zelenski je zabranio pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i obećao da će ponovo preuzeti sve oblasti Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja – koje su u septembru glasale za pridruživanje Ruskoj Federaciji. Ukrajinski lider je takođe obećao da će zauzeti Krim, koji je deo Rusije od referenduma 2014. godine.

Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija i dalje otvorena za razgovore, ali je u oktobru upozorio da zapadne sile moraju biti uključene, jer bi samo sporazum sa Ukrajinom mogao biti „trenutno otkazan po naređenju“ Zapada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri