AMERIČKI MEDIJI: SAD treba da pritisnu Kijev ka mirovnim pregovorima, Ukrajina nije vredna rizika od nuklearnog rata

Novosti online

11. 12. 2022. u 18:37

AMBICIOZNI planovi Kijeva, koji se nada da će povratiti kontrolu nad celokupnom bivšom teritorijom, nisu u skladu sa zadacima Vašingtona.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: САД треба да притисну Кијев ка мировним преговорима, Украјина није вредна ризика од нуклеарног рата

Foto AP

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena treba da izvrši pritisak na ukrajinsku vladu da bi izbegla zaoštravanje sukoba s Moskvom, smatra analitičar izdanja „19 FortyFive“ Brajan Klark.

Od samog početka ukrajinske krize Vašington je Kijevu pružao materijalnu i diplomatsku podršku, izbegavajući direktan oružani sukob NATO-a s Rusijom. Sada je, međutim, politika SAD krenula stranputicom, piše Klark.

Prema njegovoj oceni, pred američkom vladom je izbor – da li da stvori uslove za buduće mirovne pregovore ili da nastavi aktuelnu politiku, nadajući se da će Oružane snage Ukrajine uspeti da pobede u sukobu.

Za sada Bajdenova administracija jasno daje do znanja da ne namerava da primorava Kijev da pregovara s Moskvom. Naprotiv, sprema se da pomaže ukrajinskim vlastima dok god „ne dobiju u sukobu ono što žele“, navodi autor teksta.

Problem je, međutim, u onome što, zapravo, traži Kijev. Ukrajinske vlasti ne nameravaju da vode mirovne pregovore koji su bili zabranjeni predsedničkim ukazom u oktobru. Umesto toga Kijev želi da „vrati“ celokupnu teritoriju koja je pod kontrolom Moskve, uključujući Krim, navodi Klark.

Foto printskrin Youtube tvzvezda.ru

U tome se, prema njegovim rečima, zadaci Vašingtona i Kijeva razlikuju, pošto takvi „ciljevi velikih razmera nisu u interesu Amerike“. U tom slučaju bi porasla opasnost od zaoštravanja sukoba i verovatnoća da bude upotrebljeno nuklearno oružje, upozorava analitičar.

On dodaje da, čak i ako bi Amerika uspela na neki način da pomogne Kijevu da ostvari svoje želje, ne dovodeći situaciju do nuklearnog rata, to za nju ne bi bilo povoljno, jer, prema mišljenju samog Bajdena, SAD žele stabilne i predvidive odnose s Rusijom.

Analitičar tvrdi da bi „potpuna pobeda“ Ukrajine dovela do toga da poboljšanje rusko-američkih odnosa postane nemoguće, jer u osnovi ovog sukoba jeste strahovanje Rusije da se „njeni bliski susedi sve više udaljavaju ka orbiti Zapada“.

Prema njegovim rečima, takav scenario je uznemiravao Moskvu vekovima i nije ništa novo. Ako Kijev „povrati svoje ranije teritorije“, strahovanja Rusije za bezbednost će se dodatno pojačati, jer će to dovesti i do povećanja mogućnosti da Ukrajina postane članica NATO-a i Evropske unije.

Rusija će, smatra analitičar, u tom slučaju još aktivnije delovati protiv Zapada i s manje pažnje sarađivati s njim u vezi s pitanjima koja su od zajedničkog interesa, uključujući kontrolu nad naoružanjem i sajber-bezbednost.

-Amerika treba trezveno i realistično da proceni svoje ciljeve u ukrajinsko-ruskom sukobu. Potpuno obnovljena Ukrajina nije vredna rizika od nuklearnog rata. Potpuno suverena Ukrajina nije vrednija od saradnje i produktivnih odnosa s Moskvom. Umesto da sledi interese Ukrajine na račun svojih sopstvenih, Amerika treba da utvrdi sopstvene prioritete. A to znači da treba da počne da vrši pritisak na Kijev da smanji svoja očekivanja i da bude otvoreniji za ideju o mirovnim pregovorima, zaključuje Klark.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina