RUSI ŽELE JOŠ BOLJU SARADNJU SA SRBIJOM Slucki: "Svi mi volimo da dođemo u Beograd i tamo se osećamo kao kod braće"

BRANKO VLAHOVIĆ, Od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

07. 12. 2022. u 22:15

RUSIJA je zainteresovana da i dalje ima odlične odnose sa Srbijom, a da saradnja bude još bolja i efikasnija.

РУСИ ЖЕЛЕ ЈОШ БОЉУ САРАДЊУ СА СРБИЈОМ Слуцки: Сви ми волимо да дођемо у Београд и тамо се осећамо као код браће

Foto: B. Vlahović

 - Vrata našeg parlamenta s uvek otvorena za prijatelje iz Srbije. Sadašnje dobre odnose ne mogu pokvartiti nikakvi pritisci na Srbiju - kazao je Leonid  Slucki, predsednik Komiteta za međunarodnu saradnju ruske Dume u razgovoru sa ambasadorom Srbije dr Momčilom Babićem koji je prvi put službeno posetio ruski parlament. 

Ambasador Babić se više puta u raznim prilikama sa ruskim parlamentarcima i  uspostavio je odlične odnose. Ovog  puta razgovaralo se o planiranim posetama Srbiji       delegacija, ne samo ruske Dume, nego i grada  Moskve Beogradu.

 - Svi mi volimo da dođemo u Beograd i tamo se osećamo kao kod braće. Među nama nema  nikakvih spornih pitanja, zato i želimo da naša saradnja bude još znatno efikasnija, nego što je bila do sada - kazao je  Slucki.

Foto: B. Vlahović

Ambasador Babić se složio da su naši odnosi na svim nivoima dobri, a od proširenja saradnje, pogotovo ekonomske može biti samo obostrana korist.

 - Uveren sam da će odnosi među parlamentima, kao i među ministarstvima biti i dalje  dobri. Svi znamo da su tradicionalno dobri odnosi i na  najvišem državnom vrhu i da su predsednici Putin i Vučić u čestom kontaktu. Na nama je da svi koliko možemo  poboljšamo i ekonomsku saradnju u ovim teškim vremenima. Cilj diplomata koji rade u srpskoj  ambasadi u Moskvi je poboljšamo saradnju sa bratskom Rusijom u svim sferama  života, kazao je ambasador Babić. On je istakao da je odličan pokazatelj kakve  su simpatije poslanika u parlamentu Srbije i to da je od 250 poslanika čak njih 91 odlučilo da bude u grupi prijateljstva sa Rusijom.

Poznata ruska parlamentarka Marija Butina koja je član komiteta ruske dume za međunarodnu saradnju rekla je da se upravo sada treba učiniti mnogo toga da se ojačaju ekonomski odnosi između Rusije i Srbije, a da poslanici mogu da na to utiču u regionima  koje oni predstavljaju.

 - Iz više razgovora sa ambasadorom Babićem uverila sam se da je on prijatelj Rusije i da  je zainteresovan kao diplomata sa iskustvom, čovek koji odlično poznaje  istoriju i kulturu doprinese unapređenju odnosa dve zaista prijateljske zemlje i  dva  bratska naroda, kazala je Marija Butina.

Film o  Kosovu i Metohiji

Razgovoru u Dumi o predstojećoj saradnji i poseti Srbiji  prisustvovao je filmski  režiser i producent Igor Zinovjevič Lopatenok.On  je zajedno sa Oliverom Stonom  pravio film o Putinu snimio je  i film o Nursultanu  Nazarbajevu  bivšem predsedniku Kazahstana.

Igor Lopatenok je pravio film i o Donbasu, a velika želja mu je da napravi film o Kosovu i Metohiji  kojim  bi  pokušao da zapadnom svetu predstavi pravu istinu o srpskoj istoriji kao i zbivanjima u toj južnoj pokrajini.

Na tom projektu  bi se po rečima režisera  Lopatenoka      angažovao i čuveni  režiser Oliver Ston.

   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju