PENTAGON ZABRINUT: Amerikanci upozoravaju na ubrzani vojni razvoj Kine

Novosti online

30. 11. 2022. u 13:08

SAD su 2020. procenjivale da Kina ima manje od 200 nuklearnih bojevih glava i da očekuju da će se za deset godina taj broj udvostručiti. Samo dve godine kasnije, Kina je dostigla taj nivo, a do 2035. mogla bi da ima i 1.500 nuklearnih bojevih glava ako nastavi da razvija svoj arsenal sadašnjim tempom, navodi se u izveštaju Pentagona o kineskoj vojnoj moći za 2022. godinu.

ПЕНТАГОН ЗАБРИНУТ: Американци упозоравају на убрзани војни развој Кине

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 - U poslednjih nekoliko godina videli smo ubrzanu ekspanziju - rekao je jedan visoki vojni zvaničnik.

Konstatovano je da Kinezi koriste rastuću vojnu snagu za stvaranje međunarodnog sistema kojim će dominirati njihov pogled na svet. Pentagon upozorava da to predstavlja izazov američkoj nacionalnoj bezbednosti.

Takođe se primećuje da je Kina sada daleko od onoga što je svojevremeno zvala "slabo i efikasno nuklearno odvraćanje". Investiranje Kine u mogućnost lansiranja raketa sa kopna, mora i iz vazduha zabrinjava Vašington, prenosi Si-En-En.

Kina je 2021. godine izvela 135 balističkih testova, što je više nego sav ostali svet zajedno, izuzev dejstava tokom rata u Ukrajini.

Pentagon skreće pažnju i na kinesko testiranje hipersonične rakete, što je Vašingtonu pokazalo da zaostaje u razvoju hipersoničnog oružja.

Prema neimenovanom američkom zvaničniku, kineska hipersonična raketa je preletela 40.000 kilometara što je, kako se ispostavilo, do sada najduži let jedne kineske rakete lansirane sa kopna.

Kina ima vojsku od skoro milion stanovnika, najveću mornaricu na svetu po broju brodova i treće najveće vazduhoplovstvo u svetu, dodaje se u izveštaju.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu