NOVI IZVEŠTAJ PENTAGONA: Amerikanci zabrinuti zbog moćnog kineskog nuklearnog arsenala

Tanjug

29. 11. 2022. u 19:06

KINA će verovatno imati zalihe od 1.500 nuklearnih bojevih glava do 2035. godine ukoliko nastavi sa sadašnjim tempom nuklearnog razvoja, navodi se u izveštaju koji je Pentagon objavio danas.

НОВИ ИЗВЕШТАЈ ПЕНТАГОНА: Американци забринути због моћног кинеског нуклеарног арсенала

Foto: Jutjub/CNA

Brojka naglašava rastuću zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa namerama Kine za proširenje nuklearnog arsenala, iako projekcije ne sugerišu da Kina ubrzava tempo svog ionako brzog razvoja bojevih glava, preneo je Rojters.

- Oni imaju brzo povećanje koje je nekako previše značajno da bi se držalo u tajnosti - rekao je visoki zvaničnik američke odbrane tokom brifinga o godišnjem izveštaju Pentagona o kineskoj vojsci.

U izveštaju, koji prvenstveno pokriva aktivnosti u 2021. godini, navodi se da Kina trenutno ima nuklearne zalihe od više od 400 bojevih glava. Kako je rekao zvaničnik, projekcija Pentagona za kineski nuklearni arsenal od 1.000 bojevih glava do 2030. godine ostala je nepromenjena i dodao da je projekcija za 2035. godinu zasnovana na nepromenjenom tempu širenja.

Kina kaže da je njen arsenal manji od arsenala SAD i Rusije i da je spremna za dijalog, ali samo ukoliko Vašington smanji svoje nuklearne zalihe na nivo Kine.

Prema podacima istraživačkog centra Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), SAD imaju zalihe od oko 3.700 nuklearnih bojevih glava, od kojih je otprilike 1.740 raspoređeno. U izveštaju Pentagona ponovo je izražena zabrinutost zbog sve većeg pritiska Pekinga na Tajvan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije