NATO NERVOZNO CUPKA, MAĐARSKOJ SE NE ŽURI: Ponovo pomereno glasanje o ulasku Švedske i Finske u alijansu, evo kada će doneti odluku

Novosti online

26. 11. 2022. u 09:13

NAKON sastanka lidera Višegradske grupe koji je održan juče, mađarski premijer Viktor Orban govorio je i o ulasku Švedske i Finske u NATO.

НАТО НЕРВОЗНО ЦУПКА, МАЂАРСКОЈ СЕ НЕ ЖУРИ: Поново померено гласање о уласку Шведске и Финске у алијансу, ево када ће донети одлуку

Foto: Novosti

Orban je prema navodima mađarskih medija izjavio i da se glasanje neće organizovati pre januara 2023. godine.

 - Prema rečima Orbana, dve zemlje nisu izgubile ni minut zbog Mađarske. Od 30 članica NATO-a, njih 28 je već potpisalo sporazume. Osim Mađarske, samo još Turske nije ratifikovala zahtev za pristupanje Švedske i Finske - piše 24.hu.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da je dobio obećanje od mađarskog premijera Viktora Orbana da će ta zemlja, za nešto više od mesec dana, ratifikovati zahtev Finske i Švedske za članstvo u NATO-u.

 - Tražio sam od premijera Orbana da Mađarska ratifikuje zahtev Finske i Švedske za članstvo u NATO-u što je pre moguće - rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare posle sastanka lidera Višegradske grupe.

Moravjecki je naveo da je dobio obećanje da će na prvoj sednici mađarskog parlamenta u novoj godini, dakle za nešto više od mesec dana, doći do ratifikacije.

Finska i Švedska podnele su u maju zahtev za prijem u NATO, do sada su njihov zahtev ratifikovali parlamenti 28 zemalja članica Alijanse, a to treba još da učine skupštine Turske i Mađarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OVO UOPŠTE NISU OČEKIVALI: Nikola Jokić šokirao saigrače usred NBA finala