U OPERACIJI "MAČ-KANDŽA" LIKVIDIRANO 184 TERORISTA: Učestvovalo više od 50 aviona i 20 dronova; Jedino Rusija može da spreči dalju eskalaciju

Novosti online

26. 11. 2022. u 08:05

RUSIJA je, verovatno, jedina država koja je u stanju da organizuje sastanak predsednika Turske i Sirije Redžepa Tajipa Erdogana i Bašara Asada, rekao je turski ekspert Hasan Unal za medije.

У ОПЕРАЦИЈИ МАЧ-КАНЏА ЛИКВИДИРАНО 184 ТЕРОРИСТА: Учествовало више од 50 авиона и 20 дронова; Једино Русија може да спречи даљу ескалацију

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Po njegovom mišljenju, strane su već ranije razgovarale o mogućnosti održavanja takvog sastanka, i „verovatno je dobijena saglasnost Ankare“.

 - Rusija je, u suštini, jedina država koja je sposobna da organizuje sastanak turskog i sirijskog predsednika. Sudeći po svemu, sada su stvoreni pravi uslovi za aktivnu razradu tog pitanja. Naravno, postoje određene snage koje su protiv normalizacije tursko-sirijskih odnosa. Konkretno, radi se o pojedinim grupama u Idlibu koje su proglašene za terorističke i u Rusiji i Turskoj i Siriji. One mogu pokušati da organizuju provokacije kako bi osujetile proces normalizacije. Međutim, verovatnoća da će uspeti u tome je zanemarljiva - ocenjuje Unal.

Kako dodaje, najvažnije je da se između Ankare, Damaska i Moskve uspostavi atmosfera dijaloga i saradnje, za šta, po njegovim rečima, trenutno postoje svi uslovi.

 - Sastanak turskog i sirijskog predsednika može da se održi u okviru trilateralnog formata u Sočiju. Sasvim je moguće da pređe u četvorostrani. To znači da bi se Sirija pozvala da učestvuje u astanskom formatu. Na kraju krajeva, ta platforma je i formirana za osiguravanje mira na sirijskog teritoriji. Sa druge strane, Rusija može da organizuje zaseban sastanak. Kao što je poznato, naši odnosi sa Moskvom se aktivno razvijaju, saradnja će samo jačati. Prema tome, svaka od ovih opcija za pregovore je moguća“, zaključuje turski ekspert.

Ranije je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da postoji mogućnost da se sastane sa sirijskim kolegom Bašarom Asadom.

Kasnije je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev rekao da je Rusija spremna da ustupi platformu za tursko-sirijske pregovore.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je 21. novembra saopštio da su oružane snage republike za dva dana operacije „Mač-kandža“ u Siriji i Iraku likvidirali 184 terorista. U akciji je učestvovalo više od 50 aviona i 20 dronova. Artiljerija je pružila podršku avijaciji. Nakon toga je zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Ajman Susan povodom turske operacije rekao da će Damask preduzeti sve mere u cilju zaštite svoje teritorije i osiguranja bezbednosti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024