FRANCUSKI POSLANIK: Zelenski sanja da Evropu i NATO uvuče u rat - drugačije ga ne može dobiti

Novosti online

24. 11. 2022. u 21:59

USVAJANjE rezolucije o proglašenju Rusije sponzorom terorizma je pokazatelj slabosti Evropskog parlamenta, rekao je francuski poslanik u Briselu Tijeri Marijani za medije.

ФРАНЦУСКИ ПОСЛАНИК: Зеленски сања да Европу и НАТО увуче у рат - другачије га не може добити

Foto: Shutterstock/Profimedia/ilustracija

 - Mislim da Evropa shvata da je nemoćna. Trenutno razmatramo 9. paket sankcija. Možemo da uvedemo i 30 paketa, ali ne samo da to nije efikasno, već i počinje da nam se vraća kao bumerang - ocenjuje Tijeri.

Poslanik smatra da Evropa nema nikakvu politiku, ali ima emocija. Prema njegovim rečima, Zelenski je Evropu uvukao u sukob.

 - Ceo dan ponavljamo izjave Zelenskog kao da su to proverene informacije. Bilo da je reč o pozorištu u Marijupolju ili se radi o ratnim zločinima (o kojima Kijev viče na sav glas) i naši mediji odmah sve objavljuju i ništa ne proveravaju. To je pomračenje svesti - naglašava Marijani.

On je istakao da se Evropska unija umesto da efikasno pregovara i posedne strane za pregovarački sto, zadovoljava time da prepisuje propagandu Zelenskog.

 - Radi toga da bi nas uvukla u šta? Svi znaju da Zelenski mašta da nas uvuče u rat, jer ne može da ga dobije, ukoliko se evropske zemlje i NATO ne uključe - ocenio je poslanik.

Prema njegovim rečima, francuske vlasti malo šta preduzimaju. Marijani se prisetio kako je bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi u trenutku sukoba u Južnoj Osetiji 2008. godine, otputovao u Moskvu i uspeo da se dogovori o prekidu vatre i okončanju konflikta. I 2014. godine, tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel i nekadašnji predsednik Francuske Fransoa Oland dogovorili su Minske sporazume.

 - A 2022. godine – ništa. Emanuel Makron samo telefonira. To je ilustracija nestanka spoljne politike Francuske. On priča, ali su svi shvatili da nije on taj koji odlučuje - zaključio je Marijani.

Evropski parlament usvojio je neobavezujuću rezoluciju kojom se Rusija proglašava za državu-sponzora terorizma zbog vojne operacije u Ukrajini, sledi iz rezultata glasanja na plenarnoj sednici u Strazburu.

Trenutno, Evropska unija nema nikakav pravni okvir za klasifikovanje zemalja kao država-sponzora terorizma.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a