TALAS EKSTREMNOG POSKUPLJENJA ELEKTRIČNE ENERGIJE U NEMAČKOJ: Cene na berzama struje porasle za više od 300 odsto u odnosu na prethodnu godinu

Tanjug

26. 11. 2022. u 08:59

NEMAČKA vlada donela je odluku o ograničenju cene struje i gasa koje će važiti od januara 2023. do aprila 2024.

ТАЛАС ЕКСТРЕМНОГ ПОСКУПЉЕЊА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ У НЕМАЧКОЈ: Цене на берзама струје порасле за више од 300 одсто у односу на претходну годину

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Prethodno je više od sedam miliona domaćinstava obavešteno o ogromnim poskupljenjima struje od Nove godine, piše DW.

Kako se navodi, Nemci ionako imaju najskuplju struju u EU, a ovih dana su milioni domaćinstava dobili obaveštenje o poskupljenju struje od Nove godine.

Neka povećanja su drastična, pa će tako Rheinenergie iz Kelna od januara struju naplaćivati oko 55 centi po kilovat satu, što je povećanje od skoro 130 odsto.

Pored Kelna, poskupljenje je pozamašno i u Minhenu, gde će kilovatsat od Nove godine koštati 61,9 centi. Ranije je to bilo 25 centi.

 - Nova godina počinje ogromnim talasom poskupljenja električne energije - rekao je Torsten Štork, energetski stručnjak na portalu za poređenje cena Verivoks.

Rheinenergie iz Kelna se poziva na visoke troškove nabavke:

 - U odnosu na prethodnu godinu, cene na berzama struje su porasle za više od 300 odsto, na vrhuncu više od deset puta. Uz to raste i mrežarina -.

Portal za poređenje cena Check24 piše da je u Nemačkoj povećanjem cene struje od Nove godine pogođeno „oko 7,3 miliona domaćinstava".

Povećanja iznose u proseku 60,5 odsto.

Povećanja cena na početku nove godine su veoma različita širom Nemačke, pa se tako u Gradskoj Elektroprivredi u Potsdamu (Brandenburg) cena povećava za oko 21 odsto - na 46,5 centi po kilovatsatu.

U MVV Energie u Manhajmu (Baden-Virtemberg) od januara struja košta nešto manje od 45 centi umesto dosadašnjih 27 centi, dok će istočnonemački dobavljač energije EnviaM (Kemnic, Saksonija) ubuduće naplaćivati 48,1 cent, što je 20,1 centi više nego ranije.

Prema proračunima Check24, domaćinstvo sa godišnjom potrošnjom od 5.000 kilovatsati je u novembru 2020. godine u proseku plaćalo 29,4 centa, a godinu dana kasnije - 31,6 centi. Trenutno je prosek 42,7 centi.

Porezi i doplate čine nešto više od polovine cene struje po kilovatsatu i to je jedan od razloga zašto je cena struje u Nemačkoj toliko visoka u odnosu na druge zemlje EU, navodi DW.

Jednim od glavnih razloga najnovijeg ekstremnog poskupljenja struje smatra se ekstremno povećanje cena gasa, kao posledica rata Rusije protiv Ukrajine.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

SRPSKA STRANA PRIČE NA SI-EN-ENU: Kako je Vučić principijelnom politikom doveo do toga da se u svetu čuje srpski glas