STRUJA IZ AZERBEJDŽANA STIŽE OD JANUARA: Obezbeđuju se dodatne količine električne energije za zimu

E. B. T.- S. B.

26. 11. 2022. u 08:00

UVOZ električne energije iz Azerbejdžana trebalo bi da krene od januara, ukoliko se ispune svi preduslovi.

СТРУЈА ИЗ АЗЕРБЕЈЏАНА СТИЖЕ ОД ЈАНУАРА: Обезбеђују се додатне количине електричне енергије за зиму

Foto Tanjug

To će obezbediti dodatnu sigurnost za elektroenergetski sistem Srbije u zimskim mesecima, kada se očekuje najveći porast potrošnje struje. Ovo za "Novosti" kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

- Količina struje koju Azerbejdžan može da isporuči, a koja je definisana u dosadašnjim pregovorima je 50 megavata u prenosnom kapacitetu - objašnjava Đedovićeva. - U toku je usaglašavanje preostalih pitanja u vezi sa prenosom energije iz te zemlje, koji treba da se realizuje preko teritorija Turske i Bugarske.

Podsetimo, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je sa delegacijom boravio u zvaničnoj poseti Srbiji u sredu. Među važnim pitanjima bila je i energetika. Predsednik Aleksandar Vučić je sa Alijevom razgovarao o intenziviranju saradnje u toj oblasti, a ministarka sa svojim kolegom, Parvizom Šahbazovom. Prema Vučićevim rečima, razmatralo se i pitanje uključivanja Srbije u budući projekat kojim će Azerbejdžan snabdevati Evropu električnom energijom.

- Razgovaraćemo sa evropskim partnerima da se priključimo, jer se radi o podvodnom kablu, ispod Crnog mora, kojim bismo obezbedili energetsku sigurnost - kazao je Vučić.

- O tome ćemo razgovarati sa Rumunijom i Mađarskom.

Ministarka Đedović i azerbejdžanskim kolegom Šahbazovom, Foto Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali rekao je juče da je završena studija o daljem razvoju energetskog sektora u Srbiji, koja je rađena sa jednom norveškom kompanijom. On je najavio da će narednih nedelja biti doneta odlukom u kom pravcu će se taj sektor razvijati.

- Narednih nekoliko nedelja ćemo da odlučujemo o tome koji ćemo scenario da usvojimo - rekao je Siniša Mali.

- Potrebno je da se milijarde ulože u energetiku. Ova kriza je pokazala da je, osim zdravstva i proizvodnje hrane, treći najvažniji stub suvereniteta i razvoja zemlje u budućnosti energetika, tako da ćemo se veoma ozbiljno posvetiti tome.

On je naglasio i da Srbija ima dovoljno gasa za grejnu sezonu. Ambasador Rusije u Srbiji Bocan-Harčenko rekao je da je "Gasprom" otvoren za razgovore ukoliko Srbiji budu potrebne dodatne količine ruskog gasa tokom zime, i istakao da RF ima razumevanja za poziciju Srbije od koje se zahteva uvođenje sankcija njegovoj zemlji.

On je naveo da je Rusija prvim osnovnim ugovorom omogućila Srbiji snabdevanje određenom količinom gasa po najnižim mogućim cenama, kao i da su nakon toga ugovorene dodatne količine po nešto višim cenama. Govoreći o embargu EU, kojim će i našoj zemlji biti zabranjen uvoz sirove nafte iz RF od 5. decembra, ambasador je poručio da je NIS potpuno obezbeđen ovim energentom iz drugih izvora i da ta kompanija posluje na najbolji način.

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je u četvrtak da je sprečila teroristički napad ukrajinskih specijalnih snaga na "Turski tok", a da su ruski državljani umešani u pripremu terorizma pritvoreni. Ovo je novi pokušaj diverzije na gasovod kojim se plavim gorovim snabdeva i naša zemlja.

UVEĆANE PENZIJE I POMOĆ MLADIMA

MINISTAR finansija Siniša Mali podsetio je juče da početkom decembra penzioneri već mogu da očekuju prve uvećane penzione čekove, dok ih u januaru očekuje još jedno povećanje od 12,1 odsto. Veće januarske plate, i to za 12,5 odsto, dobiće svi zaposleni u javnom sektoru, minimalac će od januara biti povećan za 14,3 odsto, a istovremeno se nastavlja sa svim započetim infrastrukturnim projektima.

- Sve se skupilo u poslednje tri godine, ali Srbija se nosi bolje, stabilniji smo i otporniji - istakao je Mali. - Uspeli smo da zadržimo ekonomsku stabilnost i da nivo javnog duga držimo ispod nivoa Mastrihta, na oko 54 odsto, uz preuzimanje svog tereta krize na sebe. Time smo pokazali kredibilitet odgovorne ekonomske politike koju vodimo. Danas, poručio je, Srbija ima na računu 303 milijarde dinara, sve obaveze isplaćuje na vreme, nema negativnih stopa rasta u ekonomiji uprkos tome što je, na primer, jedna britanska ekonomija već u recesiji.

Mladi od 16 do 29 godina od 1. decembra mogu da se prijave za pomoć države od 5.000 dinara. Prijavljuju se na portalu Uprave za trezor. Isplata će početi 16. decembra.

- Prijava je jednostavna, za prethodne pomoći se prijavilo više od milion mladih, slično interesovanje očekujem i ovog puta - rekao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

TO JE ZA NAŠE FINANSIJE NAJZNAČAJNIJA BORBA Mali:  Optimista sam nakon sastanka sa “S&P”, očekujemo investicioni rejting (FOTO)