HUMANITARNA KRIZA OPASNO KUCA NA VRATA: Ukrajincima će ova zima biti jedna od najtežih u istoriji

Novosti online

25. 11. 2022. u 19:56

GOTOVO polovina ukrajinske energetske infrastrukture uništeno je. Inženjeri danonoćno rade na popravkama nacionalne elektroenergetske mreže, a prekidi struje nastavljaju se u većini gradova širom zemlje. U kvaru su i stotine kilometara gasovoda i vodovodne mreže.

ХУМАНИТАРНА КРИЗА ОПАСНО КУЦА НА ВРАТА: Украјинцима ће ова зима бити једна од најтежих у историји

Foto: Tanjug AP

Ukrajincima će ova zima biti jedna od najtežih u istoriji, ne samo zbog granata i dronova koji im nadleću nad glavom, nego i zbog nedostatka osnovnih uslova potrebnih za normalan svakodnevni život, poput grejanja, pitke vode i struje.

Ukrajinske vlasti razvijaju planove za različite krizne situacije, uključujući potpuno zamračenje države, i savetuju svima koji imaju mogućnosti da se presele u stabilnije regije ili inostranstvo.

Građanima Hersona i Nikolajeva savetovano je da se evakuišu jer je infrastruktura previše oštećena.

Humanitarna kriza opasno kuca na vrata, a evropske zemlje pripremaju se za novi talas izbeglica iz Ukrajine.

Rat u Ukrajini doveo je do najveće evropske izbegličke krize od kraja Drugog svetskog rata.

Najviše ih je pobeglo u Rusiju (2,8 miliona), Poljsku (1,5 miliona), Nemačku (milion) i Češku (oko 400.000), koja je primila najveći broj ukrajinskih izbeglica po stanovniku, prenosi Jutarnji list.

Ukrajinci koji nemaju mogućnosti da odu iz zemlje pripremaju se za jednu od najgorih zima.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SNAŽAN CIKLON ZAHVATIO EVROPU: Pljuskovi sa grmljavinom se očekuju u ovim zemljama, strahuje se i od poplava