MARKON PONUDIO "UNIVERZALIZAM": Međunarodna saradnja odgovor na izazove

Tanjug

11. 11. 2022. u 19:37

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron izjavio je danas na Pariskom mirovnom forumu, na panelu posvećenom univerzalizmu u vreme rata u Ukrajini, da je u aktuelnom trenutku kada se svet suočava sa brojnim izazovima, jedini odgovor na rešavanje svih problema međunarodna saradnja.

МАРКОН ПОНУДИО УНИВЕРЗАЛИЗАМ: Међународна сарадња одговор на изазове

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Ne može biti mira ako se ne poštuje nečija autonomija, suverenitet i teritorijalni integritet. Univerzalizam ima zajedničke principe, a jedini način za rešavanje problema je da međunarodna zajednica ima ujedinjen odgovor - poručio je Makron.

On je pozdravio i lidere Zapadnog Balkana, koji su prisustvovali Forumu, među kojima je i srpski predsednik Aleksandar Vučić.

- Hladan rat kao da još nije potpuno ''svaren'' i jedini odgovor na rešavanje svih problema je međunarodna saradnja. A jedina karta na koju možemo igrati je univerzalizam - rekao je Makron na Forumu.

On je objasnio i šta misli pod pojmom univerzalizam.

- Iza te reči postoje tri stvari. Prva je činjenica da su problemi čovečanstva univerzalni - siromaštvo, glad, migracije, nejednakosti, kilmatske promene. Druga stvar vezana za univerzalizam je ljudsko dostojanstvo. Istorija Francuske je pokazala to, ali i još nekih zemalja. Ne možemo da zanemarimo da je naša ljudskost bazirana na dostojanstvu, a režimi koji ovo zaborave, susreću se sa problemima - dodao je Makron.

On je rekao da je entuzijasta, da, kao lider svetske sile, ne oseća da su svi problemi ovog sveta na njegovim ramenima i poručio svojim gostima, među kojima su bili pojedini svetski lideri, "svi smo u ovome zajedno".

- Dakle, treća stvar je činjenica da postoji geopolitički univerzalizam -  naveo je Makron i istakao da ne može biti mira ako se ne poštuje nečija autonomija, suverenitet i teritorijalni integritet.

Pariski mirovni forum se održava jednom godišnje sa ciljem da okupi brojne svetske zvaničnike koji razgovaraju o međunarodnoj saradnji, a koja je, prema ideji foruma, ključ za prevazilaženje globalnih izazova i obezbeđivanje održivog mira.

Na Pariski mirovni forum dolaze šefovi država, vlada, brojnih međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija, fondacija, globalnih kompanija, medija, religijskih grupa.

Počev od 2018. godine, mirovni forum ističe projekte i inicijative u kojima se predlažu konkretna rešenja i akcije, dok traje suočavanje sa globalnim izazovima.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest