TAJNI CILJ SAD: Šta Amerika želi da postigne u pregovorima sa Rusijom

P. Z. S. / ria.ru

11. 11. 2022. u 19:22

TAJNI cilj Bele kuće od leta 2022. bila je želja da se nastavi dijalog sa Moskvom o sporazumu START, uprkos tekućim tenzijama u rusko-američkim odnosima, piše Foreign Policy.

ТАЈНИ ЦИЉ САД: Шта Америка жели да постигне у преговорима са Русијом

Foto: Tanjug/AP


-Prema sadašnjim i bivšim američkim zvaničnicima koji su upoznati sa ovim pitanjem, ponovno pokretanje pregovora o START je tajni cilj Bele kuće i Stejt departmenta najmanje od ovog leta, a planiranje novog sastanka sa Rusijom o tom pitanju je u toku već mesecima, navodi se u izveštaju u materijalu.

Autor je naglasio da je Bajdenova administracija objavila nameru da nastavi pregovore sa Rusijom o kontroli nuklearnog naoružanja, čak i uprkos porastu tenzija oko situacije u Ukrajini.

U članku se takođe dodaje da razgovori pokazuju spremnost Bajdenove administracije da se angažuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom po nekim spoljnopolitičkim pitanjima, čak i dok dodaje nove sankcije Rusiji i nastoji da od nje napravi međunarodnog izopštenika.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao da će krajem novembra - početkom decembra u Kairu biti održan sastanak rusko-američke bilateralne savetodavne komisije o Sporazumu START, a jedna od tema će biti nastavak inspekcija.

Ugovor START-3 stupio je na snagu 5. februara 2011. godine. Prema njegovim uslovima, Moskva i Vašington moraju da smanje svoje nuklearne arsenale kako ne bi premašili 700 interkontinentalnih balističkih projektila, balističkih projektila na podmornicama i teškim bombarderima, kao i 1.550 bojevih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera.

Strane su postigle ovaj cilj i sada održavaju arsenale na dogovorenom nivou. Prethodna američka administracija odugovlačila se do poslednjeg trenutka sa produženjem START-3, što je pretilo kolapsom čitavog sistema strateške stabilnosti, ali je početkom prošle godine, nedugo nakon dolaska administracije Džo Bajdena na vlast, ugovor produžen je bez izmena za još pet godina.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku