SUNAK PREMIJER BRITANIJE: I dalje se kloni komentara, podrška mu skače - konačna odluka u petak

I. STANOJEVIĆ

25. 10. 2022. u 07:11

U TRCI za novog lidera britanske Konzvervativne stranke, a time i novog premijera, ostao je samo Riši Sunak, bivši ministar finansija u vladi Liz Tras, koja je podnela ostavku posle samo 45 dana na funkciji.

СУНАК ПРЕМИЈЕР БРИТАНИЈЕ: И даље се клони коментара, подршка му скаче - коначна одлука у петак

Riši Sunak, Foto AP

Odustali su prethodno nekadašnji šef vlade u Londonu Boris Džonson, pa Peni Mordant, predsednica Donjeg doma britanskog parlamenta, koja se najpre kandidovala, a potom povukla.

Izjavivši da su konzervativci uspešno izabrali sledećeg premijera, ocenila je da je u pitanju istorijska odluka torijevaca, koja "potvrđuje raznolikost i talenat Konzvevativne stranke".

- Ponosna sam na kampanju koju smo vodili i zahvalna svima koji su mi dali podršku. Svi dugujemo zemlji, jedni drugima i Rišiju da se ujedinimo i radimo zajedno za dobro nacije.

Ima mnogo posla da se uradi - poručila je Mordantova.

Prethodno je od kandidature odustao Džonson, došavši, kako je rekao, do zaključka da to ne bi bilo ispravno, jer, poručio je, "ne možete efikasno da vladate ako nemate ujedinjenu partiju u parlamentu".

Riši Sunak, ministar finansija u odlazećoj vladi premijerke Liz Tras, postao je tako jedini kandidat Konzervativne partije za šefa stranke i vlade u Londonu. On se i juče se klonio komentara o nadmetanju za liderstvo, uprkos tome što je podrška njemu, rasla iz sata u sat i već posle podneva, imao je više od polovine torijevskih glasova.

Riši Sunak sa članovima izbornog komiteta, Foto AP

Poslanici koji su do sada bili lojalni Džonsonu, uključujući bivšu ministarku unutrašnjih poslova Priti Patel i ministre u kabinetu Džejmsa Kleverlija i Nadima Zahavija, preorijentisali su se na Sunaka. Njega je, tik pred finiš, podržao i Džordž Frimen, jedan od najuticajnijih zagovarača Mordantove kao nove premijerke.

Reagujući na činjenicu da će Sunak biti novi premijer Velike Britanije, šef diplomatije Džejms Kleverli, do juče naklonjen Džonsonu, ocenio je da je to "veoma pozitivan potez", jer je "reč o najiskusnijem kandidatu, o pametnom i talentovanom čoveku". Posle više meseci koji su bili kako je rekao "teški" i "brutalni", vlada će konačno moći da se fokusira na britanski narod, kao i da podrži britanske prijatelje, kao što je Ukrajina.

Škotski konzervativni lider Daglas Ros čestitao je Sunaku i ocenio da je "dobro opremljen za zadatak, u vremenu teških ekonomskih izazova sa kojima se suočava Britanija, kao i druge države širom sveta".

Laburisti su i juče pozivali na opšte izbore, zajedno sa drugim strankama koje nisu na vlasti u Vestminsteru, ali britanska javnost, kako navodi Bi-Bi-Si, nije nimalo naklonjena novim izborima, koji bi bili četvrti za sedam godina.

Ime novog lidera konzervativaca, odnosno, premijera Velike Britanije, biće zvanično objavljeno u petak, 28. oktobra, a do tada će, onlajn, glasati oko 170.000 članova stranke.

BOGATI PAR POREKLOM IZ INDIJE

NOVI britanski premijer Riši Sunak, rođen je u Sautemptonu. Roditelji su mu migrirali u Britaniju iz istočne Afrike šezdesetih godina prošlog veka. Sunak se školovao na Vinčester koledžu, potom studirao filozofiju, politiku i ekonomiju na Linkoln koledžu u Oksfordu, a kao Fulbrajtov stipendista, diplomirao je na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji. Na Stenfordu je upoznao buduću suprugu Akšatu Murti, ćerku Narajane Murtija, indijskog biznismena milijardera koji je osnovao Infozis. Sunak i Murti dele bogatstvo od 730 miliona funti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)