SI ĐINPING NAJAVIO DALJE OTVARANJE SVETU: U Velikoj palati naroda na Trgu nebeskog mira počeo kongres Kineske komunističke partije

Jurica KERBLER

16. 10. 2022. u 19:17

ČAK 73 puta u govoru na početku 20. kongresa Komunističke partije Kine Si Đinping je spomenuo reči "bezbednost" i "zaštita", najavivši dalje kinesko otvaranje svetu.

СИ ЂИНПИНГ НАЈАВИО ДАЉЕ ОТВАРАЊЕ СВЕТУ: У Великој палати народа на Тргу небеског мира почео конгрес Кинеске комунистичке партије

Foto AP

Briga za ljude ostaje u njegovom fokusu, kao i nastavak ekonomskog rasta i borba protiv kovida, što je predsednik Kine nazvao "narodnim ratom". Najavio je da će, ako dobije novi mandat, voditi Kinu kroz teške izazove, poručivši da će Peking ubrzati pravljenje vojske svetske klase i ojačati svoje kapacitete za odbranu.

U Velikoj palati naroda na Trgu nebeskog mira 2.296 delegata iz svih kineskih provincija izabraće novog čelnog čoveka, glavnog sekretara KP Kine, a očekuje se da će Si dobiti treći petogodišnji mandat. U govoru na početku rada kongresa, koji je trajao nešto kraće od dva časa, Si je dobio najveći aplauz kad je rekao da NR Kina želi da postigne mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali nikada neće odustati od mogućnosti upotrebe sile za ponovno ujedinjenje Tajvana i zaustavljanja svakog separatističkog pokreta. Si nije pominjao Ameriku, ali je naglasio da rešenje tajvanskog pitanja zavisi samo od kineskog naroda i da ponuda Pekinga Tajpeju ostaje po modelu "jedna država dva sistema", kao u slučaju Hongkonga.

Si Đinping, Foto AP

Odmah potom, iz kancelarije predsednice Caj Ing-ven u Tajpeju, saopšteno je da "Tajvan neće odstupiti od svog suvereniteta, niti praviti kompromise po pitanju slobode i demokratije, jer se njegov narod jasno protivi ideji Pekinga o "jednoj državi sa dva sistema".

- Naša je budućnost svetla - poručio je Si i pozvao delegate iz cele Kine da ojačaju samopouzdanje i osećaj veličanstvene misije Partije, kako ne bi bili zastrašeni nepovoljnim okolnostima i pritiscima.

- Budite spremni da izdržite jake vetrove, nemirne vode, pa čak i opasne oluje. Potrebno je dobiti bitku oko ključnih tehnologija i tehnoloških inovacija, svemirskih letova sa posadom, proizvodnji aviona, biomedicine i superračunarstva. Takođe, ubrzaćemo stvaranje novog razvojnog obrasca zemlje i težiti najvišim standardima u svim oblastima. Kako bismo izgradili modernu socijalističku državu u svim pogledima, moramo, pre svega, da postavimo visoke standarde.

Protekle godine Si je nazvao neobičnim i vanrednim, ocenivši da je KP vodila zemlju kroz sumornu i složenu međunarodnu situaciju i stalne rizike i izazove.

Peking je u znaku kongresa, na velikim ekranima u gradu prikazuju se delovi Sijevog govora, a građani u svim delovima Kine pažljivo prate početak rada Kongresa. Kinezi i dalje nose maske, a "svenarodni rat" protiv kovida očito će se nastaviti, jer je Si naglasio da je strategija "nultog kovida" spasila mnoge živote. Govorio je i o ulozi Kine koja je pomogla mnogim državama u jeku borbe protiv ovog virusa.

Očekuje se da će, na ovom kongresu, Si učvrstiti vlast i postati najmoćniji kineski vođa posle Mao Ceduga. Zasluga je Sija što je Kina danas postala međunarodno priznata velesila, bez koje nije moguće doneti nijedno rešenje unutar međunarodne zajednice.

Većina sastanaka na kongresu održaće se iza zatvorenih vrata, a ne očekuje se da će Si govoriti o mogućem nasledniku. Treći mandat biće i trenutak njegovog velikog političkog trijumfa, a delegati će izabrati i novi Centralni komitet stranke koji će imenovati partijski vrh.

Ako i treći put bude izabran za glavnog sekretara Partije, Si Đinping će nastaviti da vodi kinesku vojske, a sledeće godine očekuju ga predsednički izbori. Kineski političari kažu da zemlja treba odličnog i moćnog vođu kao što je Si, da bi obezbedila sebi uspon kao velesila.

PETINA SVETSKOG BDP

SI Đinping je naglasio da je KPK postigla istorijska dostignuća i promene u proteklih deset godina, kao i da je dostigla istorijski rast ekonomske snage u tom periodu.

"Kineski BDP je porastao od 54 na 114 biliona juana (oko 16 milijardi dolara) u protekloj deceniji, i učestvuje sa 18,5 odsto u svetskom BDP, što je rast od 7,2 odsto. Kina je i dalje druga najveća ekonomija na svetu, a BDP po stanovniku se povećao od 39.800 juana (5.500 dolara) do 81.000 juana (11.300 dolara)", rekao je Si, ističući da Kina drži prvo mesto na svetu u proizvodnji žitarica.

JAČANjE VEZA SA PJONGJANGOM

U PISMU severnokorejskom lideru Kim Džong Unu, Si Đinping je poručioda je više nego ikada važno da Peking i Pjongjang ojačaju komunikaciju, jedinstvo i saradnju. Sijevo pismo je odgovor na čestitke koje mu je prethodno Kim poslao zbog 20. kongresa KP Kine. Si je izrazio spremnost da se osnaže odnosi između Kine i Severne Koreje i da tako "doprinese većoj sreći oba naroda, miru i stabilnosti u regionu, ali i ostatku sveta".Severna Koreja je u poslednje vreme obavila niz raketnih testova, nakon čega je Južna Koreja održala velike vojne vežbe sa Amerikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni