SIJU TREĆI MANDAT? Danas istorijski 20. kongres komunističke partije Kine

J. KERBLER

16. 10. 2022. u 06:20

U VELIKOJ palati naroda na Trgu nebeskog mira u Pekingu, danas počinje istorijski 20. kongres Komunističke partije Kine na kojem će, kako se očekuje, Si Đinping dobiti treći petogodišnji mandat generalnog sekretara, što je do sada uspelo samo Mao Cedungu.

СИЈУ ТРЕЋИ МАНДАТ? Данас историјски 20. конгрес комунистичке партије Кине

Na kongresu KP Kine 2.296 delegata, Foto AP

Delegati iz svih kineskih pokrajina i regija, njih 2.296, glasaće na kongresu koji bi trebalo da pokaže u kojem će smeru Kina ići dalje.

U dva dosadašnja mandata Si je nastavio vrtoglavi ekonomski rast Kine, ali i pozicionirao ovu veliku zemlju u međunarodnoj zajednici. Vratio je Kini ono što je Zapad u prošla dva veka pokušavao da joj oduzme, pre svega snagu velike, drevne nacije. Vratio je NR Kini ugled i danas je nezamislivo da se bilo koja odluka važna za budućnost sveta donese bez ove zemlje.

Si Đinping, Foto AP

Si je sin bivšeg visokog kineskog funkcionera koji je u vreme kulturne revolucije bio u kućnom zatvoru, a rehabilitovan je tek posle Maove smrti. Rođen je u Pekingu i kao mlad čovek počeo je da se penje na stranačkoj hijerarhiji, od partijskog sekretara u Ningdeu, do vođe Komunističke partije mnogoljudne zemlje. Na početku prvog mandata lansirao je slogan "kineski san", pokrenuo borbu protiv korupcije, veliku je pažnju posvetio razvoju sela, a u Davosu pozvao svetske državnike da "uđu u ekspresni voz kineskog razvoja". Zbog velikih uspeha ova zemlja postala je trn u oku Vašingtona, pa je nedavno američki predsednik Džo Bajden ocenio da SAD preti veća opasnost od Kine nego od Rusije.

Analitičari ocenjuju da će Si nastaviti sa politikom kakvu je do sada vodio, što znači nastavak otvaranja Kine prema svetu, ali i izgradnja zemlje koja nije zavisna ni od koga. Jedan od izazova svakako ostaje pitanje Tajvana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)