"ONI STOJE NA POGREŠNOJ STRANI ISTORIJE": Nemačka ministarka poziva na sankcije EU prema Iranu

Novosti online

10. 10. 2022. u 00:06

NEMAČKA ministarka spoljnih poslova Analena Berbok poziva na zabranu ulaska u Evropsku uniju i zamrzavanje imovine onih koji su odgovorni za, kako je opisala, brutalnu represiju protiv antivladinih demonstranata u Iranu.

ОНИ СТОЈЕ НА ПОГРЕШНОЈ СТРАНИ ИСТОРИЈЕ: Немачка министарка позива на санкције ЕУ према Ирану

Analena Berbok, kopredsednica Zelenih / Foto AP

Najduži protesti protiv iranske teokratije poslednjih godina traju već četvrtu nedelju. Oni su izbili 17. septembra nakon sahrane 22-godišnje Mahse Amini, Kurtkinje koja je umrla u pritvoru iranske "policije za moral". Aminijeva je priveden zbog navodnog kršenja strogih islamskih pravila oblačenja za žene.

Od tada su se protesti proširili širom zemlje i bili su praćeni žestokim obračunima, u kojima je, kako se procenjuje, ubijeno na desetine, a stotine uhapšeno.

- Oni koji tuku žene i devojke na ulici, odvode ljude koji ne žele ništa osim da žive slobodno, hapse ih proizvoljno i osuđuju na smrt, stoje na pogrešnoj strani istorije - rekla je nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok za nemački "Bild".

 

- Osiguraćemo da Evropska unija uvede zabranu ulaska odgovornima za ovu brutalnu represiju i zamrzne njihovu imovinu u EU. Mi kažemo ljudima u Iranu: Stojimo i ostajemo na vašoj strani - zaključila je ona.

Berbokova nije imenovala nijednu konkretnu osobu ili organizaciju.


BONUS VIDEO: DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri