AMERIKANCI NUDE POMOĆ DANCIMA: Da zajedno istražuju eksplozije na gasovodu Severni tok

P. Z. S. / ria.ru

29. 09. 2022. u 00:31

AMERIČKI ministar odbrane Lojd Ostin pozvao je svog danskog kolegu Mortena Bedskova da razgovara o pomoći Vašingtona u istrazi eksplozija na gasovodima Severni tok i Severni tok 2, saopštio je Pentagon.

АМЕРИКАНЦИ НУДЕ ПОМОЋ ДАНЦИМА: Да заједно истражују експлозије на гасоводу Северни ток

Foto: Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint


- Ministar odbrane Lojd Ostin pozvao je danas danskog ministra odbrane Mortena Bedskova da razgovara o nedavnim eksplozijama Severnog toka u blizini danskog ostrva Bornholm - navodi se u saopštenju.

- Ministar Ostin je ponudio punu pomoć Danskoj, koja pokreće istragu o bombaškim napadima - dodaje ministarstvo.

Takođe su istakli da su se ministri dogovorili da nastave zajednički rad „kako se situacija bude razvijala”.

Foto Tanjug/AP

U ponedeljak, 26. septembra, istovremeno su se dogodili incidenti na dva ruska izvozna gasovoda ka Evropi – otkrivena su dva curenja gasa u Severnom toku i jedno na Severnom toku 2 kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu.

Foto US Navy

Ruska strana je zvanično zatražila informacije od Danske o vanrednoj situaciji na Severnom toku čim se saznalo za incident. Danske vlasti su obavestile Rusku Federaciju o eksplozijama na mestu curenja gasa. Operater Severnog toka, Nord Strim AG, izvestio je da je vanredna situacija na gasovodima bila bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke.

Rad Severnog toka obustavljen je od kraja avgusta zbog problema sa remontom Simensovih turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom. Severni tok 2, koji je završen 2021. godine, ali nikada nije pušten u rad, takođe je već napunjen gasom.

BONUS VIDEO - "SMERČ" NA POLOŽAJU: Lansiranje raketa sa teškog višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (7)

ZAHAROVA O IZJAVI BORELJA DA NA BALKANU NE ZNAJU KO JE PUTIN: Degradacija Zapada ne znači da je u toku isti proces i kod drugih naroda