AMERIKANCI NUDE POMOĆ DANCIMA: Da zajedno istražuju eksplozije na gasovodu Severni tok

P. Z. S. / ria.ru

29. 09. 2022. u 00:31

AMERIČKI ministar odbrane Lojd Ostin pozvao je svog danskog kolegu Mortena Bedskova da razgovara o pomoći Vašingtona u istrazi eksplozija na gasovodima Severni tok i Severni tok 2, saopštio je Pentagon.

АМЕРИКАНЦИ НУДЕ ПОМОЋ ДАНЦИМА: Да заједно истражују експлозије на гасоводу Северни ток

Foto: Jutjub/Printskrin/GoArmiVestPoint


- Ministar odbrane Lojd Ostin pozvao je danas danskog ministra odbrane Mortena Bedskova da razgovara o nedavnim eksplozijama Severnog toka u blizini danskog ostrva Bornholm - navodi se u saopštenju.

- Ministar Ostin je ponudio punu pomoć Danskoj, koja pokreće istragu o bombaškim napadima - dodaje ministarstvo.

Takođe su istakli da su se ministri dogovorili da nastave zajednički rad „kako se situacija bude razvijala”.

Foto Tanjug/AP

U ponedeljak, 26. septembra, istovremeno su se dogodili incidenti na dva ruska izvozna gasovoda ka Evropi – otkrivena su dva curenja gasa u Severnom toku i jedno na Severnom toku 2 kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu.

Foto US Navy

Ruska strana je zvanično zatražila informacije od Danske o vanrednoj situaciji na Severnom toku čim se saznalo za incident. Danske vlasti su obavestile Rusku Federaciju o eksplozijama na mestu curenja gasa. Operater Severnog toka, Nord Strim AG, izvestio je da je vanredna situacija na gasovodima bila bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme popravke.

Rad Severnog toka obustavljen je od kraja avgusta zbog problema sa remontom Simensovih turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom. Severni tok 2, koji je završen 2021. godine, ali nikada nije pušten u rad, takođe je već napunjen gasom.

BONUS VIDEO - "SMERČ" NA POLOŽAJU: Lansiranje raketa sa teškog višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)