TO JE SABOTAŽA! Letonski ministar odbrane o eksplozijama na Severnom toku

P. Z. S. / ria.ru

27. 09. 2022. u 22:32

LETONSKI ministar odbrane Artis Pabriks nazvao je vanrednu situaciju na gasovodu Severni tok sabotažom i pozvao EU i NATO da istraže i zaštite kritičnu infrastrukturu.

ТО ЈЕ САБОТАЖА! Летонски министар одбране о експлозијама на Северном току

Foto Tanug/AP

-Eksplozija gasovoda Severni tok u Baltičkom moru je sabotaža, sabotaža se dogodila u neposrednoj blizini teritorije NATO-a. Ovo je trenutak kada je potrebna bliska saradnja između EU i NATO saveznika u istrazi incidenta i zaštiti kritične infrastrukture, napisao je Pabriks na Tviteru.

Foto Tanjug/AP

Severni tok 2 AG je u ponedeljak izvestio da se na jednoj od linija Severnog toka 2 (napunjena je tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u danskim vodama u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Konkretno, zvanični predstavnik operatera je primetio da je pritisak pao sa 300 na 7 bara, pišu mediji. Razlozi su nepoznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije.

Tada je Nord Stream AG, operater Severnog toka, prijavio pad pritiska na oba niza (zaustavljen je od kraja avgusta, ali je bio napunjen gasom). Razlozi su takođe nepoznati. Prema informacijama danskih i švedskih vlasti, otkrivena su dva curenja gasa na Severnom toku severoistočno od ostrva Bornholm i jedno na Severnom toku 2 jugoistočno od ostrva.

Kako navodi Blumberg, Nemačka i Danska ne isključuju da je do curenja u Severnom toku 1 i Severnom toku 2 došlo zbog sabotaže. Tako je neimenovani predstavnik nemačkih bezbednosnih službi rekao agenciji da „dokazi ukazuju da se radilo više o nasilnoj akciji nego o tehničkom problemu”.

Švedski seizmički centar saopštio je da su u ponedeljak u oblasti curenja gasa iz Severnog toka registrovane snažne podvodne eksplozije, javlja novinar švedskog TV kanala SVT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RASTUĆE PRETNJE SA BLISKOG ISTOKA: Razgovori iza zatvorenih vrata sa neviđenim merama bezbednosti, napetost zbog eskalacije