ŠTA AKO TEHNOLOGIJA PADNE U POGREŠNE RUKE? Misija NASE sondom Dart izazvala nove sumnje

B. SUBAŠIĆ

28. 09. 2022. u 11:30

NASA je demonstrirala moć da odbrani Zemlju od udara asteroida: njena sonda DART, teška samo oko 600 kilograma ,presrela je asteroid na 11,3 miliona kilometara od Zemlje i udarila ga brzinom od 6,6 kilometara u sekundi.

ШТА АКО ТЕХНОЛОГИЈА ПАДНЕ У ПОГРЕШНЕ РУКЕ? Мисија НАСЕ сондом Дарт изазвала нове сумње

Foto Tanjug

Svetski mediji su ushićeno izvestili o kosmičkom eksperimentu izvedenom u saradnji NASA i Evropske svemirske agencije (ESA), čija je meta bio binarni asteroidni par - svemirska stena Didimos, prečnika oko 780 metara, oko koje orbitira njen satelit Dimorf prečnika 163 metra. Očekuje se da to uspori kretanje i promeni orbitu Dimorfa, što automatski treba da izmeni parametre kretanja velikog Didimosa.

DART je, inače, gađao manji asteroid Dimorf, čija je masa neuporedivo veća od mase sonde, ali je ogromna kinetička energija letelice pri udaru izazvala efekat ekvivalentan eksploziji nekoliko desetina atomskih bombi bačenih na Hirošimu.

Foto: Printskrin NASA

Ceo naučni svet pažljivo prati efekte misije koja je započela lansiranjem rakete DART sa kosmodroma baze Kosmičkih snaga SAD "Vanderberg" u novembru 2021, a pre dva dana, 26. septembra, okončala se udarom svemirske sonde veličine "smart" automobila. Naučnici očekuju da će za oko dva meseca biti utvrđeni pravi efekti eksperimenta koji se pojednostavljeno predstavlja kao "kosmički bilijar". Njime je testirana mogućnost korišćenja Njutnovih zakona mehanike na promenu putanje nebeskih tela, na šta asocira puno ime misije "Test dvostruke redirekcije asteroida".

Američka svemirska agencija je DART konstruisala i isprogramirala da posle izlaska iz Zemljine orbite autonomno leti i presretne asteroid. Posle uspešnog udara, zvaničnici NASA saopštili su da je "počela nova era u istoriji čovečanstva".

Ipak, svrha misije DART izazvala je i neke sumnje. Njih ilustruje i viralni tekst sa uglednog sajta "HT Tek", koji upozorava da "DART misija lova na asteroide može poći po zlu u slučaju da tehnologija padne u pogrešne ruke". Autori teksta podsećaju na ekstremnu zamisao iz vremena Hladnog rata, kada su 1964. američki astronomi Dendridž Kol i Donald Koks objavili rad o mogućnosti manipulisanja asteroidima koji bi mogli da služe kao "planetoidne bombe". Sugerisali su da bi "zarobljeni planetoid" mogao da proizvede "energiju udara koja je ekvivalentna nekoliko miliona megatona" koja bi "uništila čitave zemlje efektima zemljotresa" dodajući da takvo razaranje "ne bi bilo ni približno loše kao opšti nuklearni rat" jer "ne bi bilo radioaktivnih padavina koje vetrovi prenose na sve delove Zemlje".

Putanja sonde i asteroida, Ilustracija NASA

Može se raspravljati da li je reč o još jednoj teoriji zavere, ali i ruski sajtovi, uključujući "Vikipediju", podsećaju na zvanične ciljeve misije DART koji su septembra 2021. uklonjeni sa sajta ESA. Rusi su arhivirali taj deo prezentacije koja u "osnovne strategije" misije DART na prvo mesto stavlja "umanjenje pretnje od udara asteroida", a slede "upozoravanje civilne zaštite, evakuacija i sklanjanje stanovništva, impulsno skretanje usled nuklearne eksplozije...". Da li to ima veze sa proučavanjem posledica udara balističkih projektila s ogromnom kinetičkom energijom, nalik sondi DART, ostaje u sferi spekulacija.

Ilustracija

ČELjABINSKA KATASTROFA

SUDAR Zemlje i asteroida prečnika od samo 300 metara po snazi bi mnogostruko nadmašio razorni efekat ukupnog nuklearnog oružja na Zemlji. Naučnici to ilustruju primerom meteorita prečnika od 12 do 17 metara, koji je 2013. eksplodirao na visini od 23 kilometra iznad Južnog Urala, a razorni udarni talas se osetio na Zemlji na prostoru dužine 130 kilometara i širine 50 kilometara. Snaga eksplozije iznad Čeljabinske oblasti procenjena je između 300 i 500 kilotona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna