USPELO JE! Dan za istoriju - Nasa letelica DART udarila u asteroid! (FOTO/VIDEO)

Novosti online

26. 09. 2022. u 23:25 >> 01:20

U GALAKSIJI u kojoj asteroidi udaraju u planete milijardama godina, jedna planeta odlučila je da uzvrati udarac.

УСПЕЛО ЈЕ! Дан за историју - Наса летелица ДАРТ ударила у астероид! (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: NASA printksirn

Prvi put u istoriji planete Zemlje NASA je testirala „tehniku otklona“. To je prvi planetarni odbrambeni metod svoje vrste.

Nasina letelica Dart se zabila u asteroid i tako promenila njegovu orbitu.

Nesvakidašnji događaj odigrao se na oko 11 miliona kilometara od Zemlje, na nebeskom telu poznatom kao Dimorfos, prenosi Bi-Bi-Si. Agencija napominje da asteroid nije na putu da udari u Zemlju, niti će ga ova proba poslati u našem smeru.

00:30 SMART Nav sistem "naciljao metu"

NASA je potvrdila da je "mozak" letelice, takozvani SMART Nav sistem "naciljao metu". SMART Nav je skup računskih algoritama na DART-u koji će, sa ostatkom sistema za navođenje i navigaciju letelice, nezavisno pronaći Dimorfos i usmeravati letelicu u njega. To je još jedan ključni korak ka uspešnom završetku misije i validaciji ove tehnologije.

U međuvremenu, mala bela tačka u centru ekrana na strimu postaje sve veća dok se DART približava Dimorfosu brzinom četiri milje u sekundi.

00:58 Poslednje provere – svi sistemi rade kako treba, vidi se i Dimorfos, meta Dart letelice

Kontrola misije je upravo izvršila poslednju proveru za večeras - svi sistemi rade kako treba, letelica je udaljena manje od 10.000 kilometara od asteroida. Sistem Didimos je sada dosta vidljiviji, vidi se i asteroid Dimorfos - meta DART letelice.

Foto: NAsa printskrin

01:09 Pet minuta do udara, vide se Didimos i Dimorfos

Pet minuta do udara! Dimorfos nadomak letelice

01:16 DART udario u asteroid!

Uspelo je! Istorijski trenutak, Nasa letelica udarila u asteroid Dimorfos! Prvi test u odbrani planete Zemlje od udara iz svemira uspešno je završen!

01:28 Poslednji korak - potvrda da je DART udarom promenio putanju Dimorfosu

Opservatorije širom sveta posmatraju sistem asteroida kako bi potvrdile da li je DART uspešno promenio kretanje asteroida. Narednih dana svemirski teleskopi Džejms Veb i Habl, kao i NASA misija Lusi takođe će posmatrati posledice, odnosno orbitu - pravac kretanja Dimorfosa.

Ukoliko je DART uspešno promenio putanju asteroida, to će biti prvi put da je čovečanstvo uspešno promenilo putanju nekog nebeskog tela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (4)

TRAŽITE IDEALAN VRTIĆ ZA DETE? Imamo rešenje za Vas!