SVE ĆE SE ODVITI U NAREDNIM SATIMA: NASA organizovala misiju razbijanja asteroida (VIDEO)

Novosti online

26. 09. 2022. u 19:21

U NAREDNIM satima američka svemirska agencija (NASA) oboriće sondu u asteroid u okviru misije Dart, kako bi videla koliko bi bilo teško zaustaviti veliki svemirski kamen da udari u Zemlju.

СВЕ ЋЕ СЕ ОДВИТИ У НАРЕДНИМ САТИМА: НАСА организовала мисију разбијања астероида (ВИДЕО)

Foto: Free Images Pixabay

Nesvakidašnji događaj odigraće se na oko 11 miliona kilometara od Zemlje, na nebeskom telu poznatom kao Dimorfos, prenosi Bi-Bi-Si.

Agencija napominje da kamen trenutno nije na putu da udari u Zemlju, niti će ga ova proba poslati u našem smeru.

Udar je tempiran za 23:14 sata po Grinviču, a teleskopi će to posmatrati izdaleka, uključujući i novu super svemirsku opservatoriju Džejms Veb.

Dart će slati slike na Zemlju brzinom od jedne slike u sekundi dok se kreće ka svom cilju, a ono što će se u početku pojaviti kao svetlosna tačka na slikama, brzo će narasti i ispuniti celo vidno polje, pre nego što se napajanje iznenada prekine pošto je svemirska letelica uništena.

Tu, međutim, nije kraj priče, jer Dart sa sobom nosi italijanski kockasti sat od 14 kilograma, a njegov posao je da zabeleži šta će se događati kada Dart iskopa krater.

Njegove slike snimljene sa bezbedne udaljenosti od 50 km biće emitovane na Zemlju u narednim danima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu