PORAŽAVAJUĆI PODACI: Svakog dana u Argentini adolescentkinje rode 100 beba, mlađe od 15 najčešće silovane

Tanjug

23. 09. 2022. u 00:29

SVAKOG dana u Argentini adolescentkinje koje nisu planirale trudnoću rode 100 beba, odgovornost za to se uglavnom pripisuje ženskom polu, pa je pokrenuta kampanja da se muškarci uključe u prevenciju neželjenje trudnoće.

ПОРАЖАВАЈУЋИ ПОДАЦИ: Сваког дана у Аргентини адолесценткиње роде 100 беба, млађе од 15 најчешће силоване

Foto: Piksabej

Ovaj obrazac se ponavlja iznova i iznova, a najnovija kampanja Ministarstva zdravlja pokušava da ga prekine. Prema zvaničnim podacima, neželjenih trudnoća u tom uzrastu je sedam od 10, navodi RTVE.

- Kampanja ima za cilj da uključi muškarce u prevenciju neželjenih trudnoća - izjavio je direktor za adolescenciju i omladinu Ministarstva zdravlja Argentine Huan Karlos Eskobar u predstavljanju kampanje koja je pokrenuta.

U 2020. godini, oko 53.000 devojaka ispod 20 godina u Argentini su postale majke, prema podacima Ministarstva zdravlja. Godinu dana ranije bilo ih je blizu 70.000. Međutim, broj nenamernih trudnoća se nije smanjio kod devojaka između 15 i 19 godina, ni kod mlađih od 15 godina. U slučaju ovog drugog, većina trudnoća kod devojčica je rezultat seksualnog zlostavljanja i silovanja, prenosi RTVE.

Argentinsko zakonodavstvo predviđa pravo adolescenata da budu savetovani i da imaju pristup metodama kontracepcije, ali postoje zdravstveni centri u kojima im je to uskraćeno ako nisu u pratnji odrasle osobe. U slučaju da nisu koristile nijednu kontracepciju ili ona ne uspe, imaju i pravo da prekinu trudnoću, pošto je abortus u Argentini legalan od kraja 2020. godine.

Argentinsko Ministarstvo zdravlja upozorava da je rano majčinstvo među glavnim uzrocima napuštanja škole. Bez diplome srednje škole, a još više u slučaju nezavršene osnovne škole, adolescentkinje imaju manje šanse da uđu na tržište rada i dobiju bolje plaćene poslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja