RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe na frontovima; VSU izgubila 3.500 vojnika u Hersonu; Zelenski - Oslobođeno 6.000 km2 (FOTO/VIDEO)

Novosti online

12. 09. 2022. u 07:06 >> 02:53

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 201. dan. Ruske snage povukle su se iza reke Oskol, gde uspostavljaju novu liniju odbrane nakon napredovanja Ukrajinaca u Harkovskoj oblasti. Sinoć je ruska armija izvela veliki napad, najverovatnije krstarećim raketama "kalibar", na energetsku infrastrukturu Ukrajine, zbog čega je gotovo cela Harkovska oblast ostala bez struje.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе на фронтовима; ВСУ изгубила 3.500 војника у Херсону; Зеленски - Ослобођено 6.000 км2 (ФОТО/ВИДЕО)

Lider SDA namerno uvezuje Srbiju i rat u Ukrajini, Foto AP

Blinken: Bilo bi pogrešno predviđati razvoj događaja

Američki državni sekretar Entoni Blinken uzdržao se od komentara o prognozama razvoja situacije na istoku Ukrajine.

-Mislim da bi bilo pogrešno predvideti kako će se događaji dalje razvijati, kada i kako će se nešto postići, rekao je on, prenosi TASS.

Foto Tanjug/AP

On je napomenuo da Vašington „vidi značajan napredak Ukrajinaca“ na severoistoku zemlje.

Prema Blinkenu, Sjedinjene Države će nastaviti da pružaju podršku koja je potrebna Kijevu.

Raketama HIMARS i haubicama po civilima u LNR I DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck, Jakovlevku, Gorlovku i Dokučajevsk iz haubica kalibra 152mm i 155mm u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.

Ukrajinske trupe ispalile su četiri rakete iz HIMARS MLRS na Brjanku u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju.

Foto: Profimedia

 

Vereščuk: Ruski učitelji - ratni zločinci

Ukrajinske snage zadržale su nepoznati broj ruskih nastavnika u oblasti Harkov, gde su nedavno zauzele nekoliko gradova tokom velike kontraofanzive, potvrdio je u ponedeljak Kijev. Oni koji su predavali lokalnoj deci u skladu sa ruskim nastavnim programom sada će se suočiti sa krivičnim prijavama u Ukrajini, rekla je potpredsednica vlade Irina Vereščuk za ukrajinski medij Strana.

-Počinili su zločin protiv našeg naroda, rekka je Verešuk i dodala da će „sud odrediti njihovu... kaznu. Vicepremijerka je privedene nastavnike optužila da su se bavili „nezakonitim radnjama“ ne precizirajući koje su konkretno krivično delo navodno počinili.

Kako prenosi Strana, Vereščuk je rekla da bi oni mogli biti optuženi za „kršenje zakona ratovanja“ – krivična prijava koja se obično koristi protiv ratnih zločinaca koji su učestvovali u mučenju, ubijanju civila i pljački.

Ukrajinske izviđačke jedinice u Svjatogorsku

Pripadnici diverzantsko-izviđačkih jedinica VSU snimili su svoj ulazak u Svjatogorsk. na snimci se vidi mali broj vojnika bez tehnike na ulazu u grad. Pro ruske snage su poslate da oteraju VSU iz predgrađa Svjatogorska saopštavaju ruske društvene mreže.

Foto AP

Tekst potpisa

Strahoviti gubici VSU kod Hersona

Gubici ukrajinskih trupa na hersonskom pravcu premašili su 3.500 ljudi, izjavio je za RIA Novosti zamenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Ukrajinske trupe su otpočele pokušaje kontraofanzive u ovom pravcu krajem avgusta. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ovi napadi odbijeni: ukrajinske trupe trpe velike gubitke u ljudstvu i opremi. Ranije su vlasti regiona prijavile gubitak Oružanih snaga Ukrajine više od tri hiljade ljudi.

-Sada su, prema našim informacijama, ukrajinske trupe izgubile već više od 3.500 ljudi. Većina njih su obični ljudi koje je kijevski režim silom mobilisao, oterao u vojsku i bacio u vihor rata, rekao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, nema pravog napredovanja ukrajinskih trupa i nikada nije bilo ruskih trupa u naseljima za koja su tvrdili da su preuzeli kontrolu.

-To su sela u tampon zoni, objasnio je zamenik načelnika uprave.

Gocanjuk: Ukrajina neće nikada moći da destablizuje Krim

Ukrajina nikada neće moći da destabilizuje situaciju na Krimu, uprkos bilo kakvoj provokaciji koju može da izvede, izjavio je danas premijer Krima Jurij Gocanjuk.

-Kijevski režim nastoji da destabilizuje situaciju na poluostrvu, ali naše policijske agencije čine sve da osiguraju bezbednost u republici, rekao je on u intervjuu za krimsko-tatarski televizijski kanal Milet, preneo je TASS.

Prema njegovim rečima, nebo iznad Krima je zaštićeno PVO sistemima, a vode oko njega čuva Crnomorska flota.

Kaspijsku flotu Rusi prebacuju u Crno more / Arhiva

Zelenski: Ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 km2

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod kontrolom Rusije od početka meseca.

-Od početka septembra do danas naši borci su oslobodili više od 6.000 kvadratnih kilometara teritorije Ukrajine na jugu i istoku, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

Dodao je da se napredovanje ukrajinskih snaga nastavlja.

Foto Tanjug/AP

 

Ranjen deka u ukrajinskom granatiranju

Stanovnik grada Popasne, oslobođen tokom specijalne operacije u Luganskoj Narodnoj Republici, povređen je u granatiranju ukrajinskih trupa, rekao je gradonačelnik Pervomajska Sergej Koljagin na svom Telegram kanalu.

-Jedan od civila grada Popasnaja je ranjen u artiljerijskom granatiranju: muškarac rođen 1935. godine prebačen je u multidisciplinarnu bolnicu Pervomajskog, rekao je Koljagin.

PROCENE SAD: Rusija izgubila osvojenu teritoriju kod Harkova

SAD ocenjuju da je Rusija u velikoj meri izgubila osvojenu teritoriju u blizini Harkova, izjavio je danas visoki američki vojni zvaničnik.

On je rekao da su mnogi ruski vojnici koji su se povlačili napustili Ukrajinu vraćajući se preko granice u Rusiju, preneo je Rojters.

-Sve u svemu, procenjujemo da Ukrajinci napreduju dok se bore da oslobode i povrate teritoriju na jugu i istoku, kazao je američki vojni zvaničnik novinarima, pod uslovom da ne bude imenovan.

Ruski vojnik ispaljuje antitenkovsku granatu, Foto AP

SITUACIJA NA BAHMUTSKOM PRAVCU:

*Oružane snage Ukrajine jurišaju na Belogorovku zapadno od Lisičanska, povećavajući pritisak na grupisanje savezničkih snaga u ovom pravcu. Zauzimanje naselja pružiće VSU dodatnu odskočnu dasku za razvoj ofanzive prema Severodonjeckoj aglomeraciji.

DEJSTVA NA LIMANSKOM PRAVCU:

*Ukrajinske snage već treći dan napreduju u okolini grada Limana, čiju odbranu drži mali garnizon Oružanih snaga RF i Narodne milicije LNR.

Ilustracija rybar

 

Grad je strateški važan za Oružane snage Ukrajine, jer se nalazi na severnoj obali Severskog Donca i može postati potencijalna odskočna daska za dalju ofanzivu ka aglomeracijama Kremennaja i Severodonjeck.

*Prema nekim izveštajima, neprijatelj je uspeo da zauzme deo Svjatogorska na severu Slavjanska, što će u budućnosti omogućiti napad na Liman sa severozapada.

 

Evakuacija dva sela u belgorodskoj oblasti

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov pozvao je na evakuaciju stanovnika naselja Žuravlevka i Nehotejevka, koji su i dalje u svojim domovima.

Ukrajinci “čiste” Izjum počinje lov na prorusko stanovništvo

Grad Izjum, koji je prošle nedelje pao pod kontrolu ukrajinskih snaga, uskoro će videti operacije "čišćenja" od strane ukrajinske vojske, rekao je u ponedeljak za Bi-Bi-Si njegov gradonačelnik Valerij Marčenko. Tokom ovih napora, ukrajinski vojnici će tražiti ruske vojnike koji su potencijalno mogli da ostanu u gradu, kao i one koje nazivaju „saradnicima“, dodao je Marčenko.

Foto Tanjug/AP

-Vojska vrši čišćenje [tako što obilazi grad i traži neprijateljske vojnike koji su [mogli] da se kriju u privatnim kućama, rekao je gradonačelnik i dodao da su ih ukrajinski vojnici potom nasilno isterali.

Nakon što završe sa „čišćenjem“, dodao je gradonačelnik, kijevske snage će „tražiti saradnike“. Prema njegovim rečima, ovi napori bi mogli da potraju i do deset dana. Nakon toga, civilima koji su pobegli iz grada bilo bi dozvoljeno da se vrate, kaže Marčenko.

 

Žestoke borbe u Zaporoškoj oblasti

Momci sa terena prijavljuju intenzivne borbe u rejonu ​​ naselje Vasiljevka, Zaporoška oblast. Izveštači javljaju i da je ispaljeno mnogo ruskih raketa.

 

Atentat na rektorku univerziteta u Hersonu

Na rektorku Hersonskog državnog univerziteta Tatjanu Tomilinu pokušan je atentat, u njenom ulazu je eksplodirala improvizovana eksplozivna naprava, rečeno je RIA Novostima u pres-službi u oblasnoj administraciji.

-Izvršen je atentat. U ulazu kuće eksplodirala je improvizovana eksplozivna naprava. Tatjana Tomilina je zadobila lakše povrede, saopštila je uprava.

Vlasti su istakle da je u eksploziji ubijen muškarac, a jedna starija žena povređena.

Ukrajinski dobrovoljci tokom obuke u okolini Kijeva, Foto AP

Poljski plaćenici idu ka Svjatogorsku

Šef DNR, Denis Pušilin, je rekao da su poljski plaćenici viđeni u pravcu Svjatogorska, a da sam grad ne kontrolišu ni Kijev ni savezničke snage.

 

Za nastavak ofanzive Ukrajinci traže rakete dometa 300 km

Ukrajinske vlasti traže od Sjedinjenih Država dodatno naoružanje, uključujući raketne sisteme dugog dometa koje je Vašington ranije odbijao da obezbedi.

O tome piše Vol Strit Džurnal, pozivajući se na dokument dostavljen američkim kongresmenima. U dokumentu koji je dostavljen američkim zakonodavcima u koji je uvid imao Vol Strit Džurnal navode se desetine vrsta oružja koje vlada u Kijevu smatra neophodnim da nastavi svoju ofanzivu do 2023. godine.

Foto: Printscreen

Prema RIA Novostima, zahtevi Ukrajine uključuju, između ostalog, taktičke balističke rakete ATACMS dometa oko 300 km.

Ukupno, kako je navedeno, Kijev je od Sjedinjenih DržavUkupno, kako je navedeno, Kijev je od Sjedinjenih Država zatražio 29 vrsta oružja i granata, uključujući tenkove, bespilotne letelice i 2.000 projektila za HIMARS.

 

Obnavlja se dalekovod do Zaporoške NE

IAEA je najavila restauraciju drugog rezervnog dalekovoda do Zaporoške NE. NE Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanom kapacitetu.

Od marta je pod zaštitom ruske vojske. Oružane snage Ukrajine redovno izvode artiljerijske udare na Energodar i u blizini nuklearne elektrane.

 

Čižov odlazi iz Brisela, prekida se kontakt sa EU?

Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov rekao je da će u bliskoj budućnosti napustiti Brisel zbog završetka poslovnog putovanja koje je trajalo 17 godina.

-Uskoro odlazim, moje službeno putovanje se završilo. Već mi je neprijatno da glumim živi spomenik strateškog partnerstva Rusije i EU, rekao je on ruskim novinarima u Briselu.

Foto: Printscreen

 

Nije imenovao naslednika.

-Mogu da kažem da sam tokom svojih oproštajnih poseta upozorio Evropljane da je mnogo lakše spaljivati mostove nego kasnije obnavljati, rekao je Čižov.

Prema njegovim rečima, EU na svetskoj sceni „tvrdoglavo i svesno odbija da igra samostalnu ulogu, o čemu već duže vreme proglašava na raznim ustima, govoreći o svojoj strateškoj autonomiji“.

-Sada su svi zaboravili na nju, rekao je Čižov.

Prema njegovim rečima, u stvari, Evropska unija se brzo pretvara u „ekonomski dodatak NATO-a“. On je napomenuo da "neće biti povratka na prethodne odnose sa Evropskom unijom".

MO Rusije: Eliminisano više od 500 vojnika VSU

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je ukrajinska vojska izgubila preko 300 poginulih i do 1.000 ranjenih na pravcu Nikolajev-Krivi Rog, a 250 vojnika je izbačeno iz stroja u Harkovskoj oblasti za dan.

U međuvremenu, pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da trenutno ne postoje preduslovi za pregovore Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog.

Foto Tanjug/AP

Patrušev: Vašington dao obaveštajne podatke i oružje Kijevu za gađanje NE Zaporožje

Vašington daje Kijevu ključne obaveštajne podatke za određivanje ciljeva za granatiranje oko Zaporoške nuklearne elektrane, tvrdi predsednik ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.

Govoreći na sastanku Saveta za bezbednost u ponedeljak, Patrušev je rekao da granatiranje Kijeva predstavlja „ozbiljnu pretnju“ radijacionoj bezbednosti. On je tvrdio da se napadi u blizini fabrike izvode oružjem koje je isporučio NATO, dok je Vašington snabdevao ukrajinske snage ciljevima.

Bezbednosni zvaničnik je primetio da bi nastavak napada na ZNPP mogao da dovede do nuklearne katastrofe bez presedana.

Elektrana Zaporožje / Foto AP

-Posledice ovih provokacija mogle bi da budu veoma katastrofalne ne samo za većinu stanovništva Ukrajine i Rusije već i za Evropu, a po svojim razmerama mogle bi da nadmaše tragedije koje su se dogodile u nuklearnim elektranama u Černobilju i Fukušimi, upozorio je Patrušev.

Prema nedeljnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane, kijevske snage su od 1. septembra izvele ukupno 26 odvojenih napada na nuklearnu elektranu, kao i na obližnji grad Energodar. Portparol ministarstva Igor Konašenkov izvestio je da su grad i obližnji oblasti su izgubile struju kao rezultat napada.

U nedelju je isključen i poslednji radni blok u ZNPP i elektrana je prestala da proizvodi struju. Odluka o gašenju stanice doneta je zbog nastavka granatiranja elektrane i naknadnog oštećenja dalekovoda, rekli su lokalni zvaničnici.

 

Poginuli civili u granatiranju gradova u DNR

Četiri civila su poginula, a osam je povređeno u ponedeljak kao posledica granatiranja teritorije Donjecke Narodne Republike od strane ukrajinskih trupa, saopštila je Narodna milicija DNR.

 

"Spartanci" odbili napad na donjecki aerodrom

Oružane snage Ukrajine su pokušale da izvrše kontranapad na položaje „Sparte“ u blizini donjeckog aerodroma. Jedinica od oko 40 ljudi je primećena, a potom i artiljerijskom i pešadijskom vatrom odbijena nazad.

 

Čečenski specnaz u Zaporožju

Specijalne snage Ruske garde iz Čečenske Republike spremne su da dočekaju ofanzivu neprijatelja u Zaporožju.

Sve strateške pozicije zauzete u Zaporoškoj oblasti su pod kontrolom specijalnih snaga „Ahmat“, rekao je R.Kadirov.

On je dodao da se borci ovde bore sa Oružanim snagama Ukrajine i stranim plaćenicima.

 

Poginulo 20 vojnika DNR

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da je za jedan dan poginulo 20 vojnika DNR, a 13 je povređeno.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je tokom obavljanja vojne dužnosti u borbi za nezavisnost poginulo dvadeset branilaca Donjecke Narodne Republike, a trinaest je ranjeno, navodi se u saopštenju na telegram kanalu narodne milicije.

Ruski vojnik u Donjecku, Foto AP

Bela kuća obećala nastavak pomoći Ukrajini

Bela kuća je danas obećala nastavak pružanja pomoći Ukrajini.

-Ukrajina treba da obrazloži svoje operacije, ali je jasno da se ona žestoko bori da povrati teritoriju, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer novinarima dok je predsednik Džozef Bajden leteo u Boston, preneo je Rojters.

Ona je naglasila da će "SAD nastaviti da pružaju podršku Ukrajini dok oni nastavljaju da brane svoju demokratiju protiv ruske agresije".

Civil ranjen od protivpešadijske mine u Gorlovki

Jedan civil je ranjen nako što je u Gorlovki stao na protivpešadijsku minu PFM-1 „Latica“ koju su bacile ukrajinske trupe, rekao je gradonačelnik grada Ivan Prihodko.

-U ulici Bratskaja u Gorlovki, protivpešadijska mina pritiska PFM „Latica“ je raznela muškarca. Na lice mesta je izašlo vozilo Hitne pomoći, napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu.

 

Novi udar Kijeva biće u oblasti NE Zaporožje

Kijev sprema veliku ofanzivu u oblasti NE Zaporožje. Prebacuje raketno naoružanje i artiljeriju u oblast, saopštile su vlasti regiona.

Ukrajinski vojnici na istoku zemlje, Foto AP

 

Ponovo granatirani gradovi u DNR

Ukrajinski vojnici su za 20 minuta ispalili 11 granata kalibra 155 milimetara NATO na Makejevku i Kijevski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Rusko MO: Gubici VSU do 4.000 vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije dalo je procenu da je na Harkovskom i Hersonskom bojištu od 6. septembra ukrajinska vojska izgubila 4.000 vojnika i da je još oko 8.000 ranjeno.

 

Žestoke borbe za Liman

*Nakon što su ruske jedinice napustile Izjum i okolinu, jedinice savezničkih snaga zauzele su odbrambene položaje na levoj obali reke Oskol. Jedinice Oružanih snaga RF nastavljaju držanje naselja Studenok i Oskol.

*Najteža situacija se razvija u okolini Limana, u blizini kojeg se tri dana zaredom vode borbe malog garnizona Oružanih snaga RF i NM LNR sa nadmoćnijim snagama neprijatelja.

*Ujedinjene snage su već odbile nekoliko napada, ali VSU ne smanjuje napad. Artiljerijski udari se vrše na protivničke jedinice koje napreduju.

Ilustracija rybar

*U blizini sela Zakotnoje, ukrajinske formacije su uspele da uspostave prelaz preko plitkog Severskog Donca i prebace opremu kako bi stigle do Jampolja, obuhvatile i jurišale na Liman sa istoka.

*Cilj Oružanih snaga Ukrajine je da se učvrste na desnoj obali Severskog Donca kako bi razvili ofanzivu prema Kremennoj u LNR.

 

Granatirana Nova Kahovka

Ukrajinske trupe granatiraju Novu Kahovku. Dejstvuje PVO saopštila je gradska uprava.

 

Promenjeno 40 imena ulica u Kijevu

Na sajtu Kijevskog gradskog veća objavljena je lista od 40 ulica i avenija koje su preimenovane u okviru procesa „derusifikacije“, a posebno je Minska avenija preimenovana u Litovsku.

Ranije je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko najavio nameru vlasti da preimenuju 95 ulica u Kijevu. Buduća imena, rekao je on, „treba da ovekoveče sećanje na ključne istorijske događaje Ukrajine, kao i na poznate ličnosti i heroje koji su proslavili Ukrajinu“.

Foto printskrin youtube

Ukrajinci granatirali četiri grada u DNR

Ukrajinske trupe su u ponedeljak granatirale četiri naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, uključujući Donjeck, granatama kalibra 152 i 155 milimetara za 40 minuta u ponedeljak, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina Ukrajina.

 

Granatiran granični prelaz Logačevka

U ruskoj Belgorodskoj oblasti granatiran je granični prelaz Logačevka, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Tom prilikom jedna osoba je poginula, dok su četiri ranjene.

Eksplozije u Harkovu

Kadirov: Spremili smo iznenađenje

Ruska vojska je spremila iznenađenje za ukrajinsku vojsku, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Zasad neću otkrivati sve karte - napisao je Kadirov na Telegeramu.

Dmitrij Medvedev o "ultimatumima"

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev prokomentarisao je izjavu ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog da ne želi da pregovara sa Rusijom, istakavši da su „sadašnji ultimatumi“ samo dečja igra, jer Kijev u budućnosti čeka potpuna kapitulacija pod ruskim uslovima.

- Izvesni Zelenski je rekao kako neće da pregovara sa onima koji iznose ‘ultimatume’. Sadašnji ultimatumi su dečja igra u poređenju sa budućim zahtevima. I on ih zna: potpuna kapitulacija kijevskog režima pod uslovima Rusije - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Putin: Ekonomski blickrig zapada nije uspeo

Rusija se suočava sa finansijskom i tehnološkom agresijom, ali ekonomski blickrig protiv zemlje nije uspeo, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

Foto: Tanjug

- Želim još jednom da naglasim da se Rusija samouvereno nosi sa spoljnim pritiscima, odnosno sa finansijskom i tehnološkom agresijom nekih zemalja. Taktika ekonomskog blickriga, naleta na koji su računali, nije proradila, to je već očigledno svima, pa i njima - istakao je ruski lider.

Putin je dodao i da su postupci neprijateljskih zapadnih zemalja protiv Rusije neprofesionalni, impulsivni i nepredvidivi.

- Vidimo da su postupci naših, najblaže rečeno, zlonamernika u poslednje vreme u velikoj meri nepredvidivi i impulsivni. Očigledno su neprofesionalni i zbog toga impulsivni, što znači da treba još više da radimo prema svojoj logici i zadržimo inicijativu - objasnio je on, piše Sputnjik.

Dramatičan snimak pada ruskog "Suhoja"

Poznati iranski novinar Babak Tagve objavio je na svom Tviter nalogu dramatičan snimak rušenja ruskog jurišnog aviona Su-25.

Kako se vidi na snimku, avion je pao odmah nakon poletanja u paru sa još jednom letelicom.

Nakon pada vidi se velika eksplozija na tlu.

Još uvek nije jasno zašto je pilot izgubio kontrolu nad letelicom, kao ni da li je uspeo da se katapultira - što na ovako maloj visini takođe može biti fatalno.

Harkov ponovo bez struje i vode

U Harkovu je prekinuto snabdevanje strujom i vodom, javile su lokalne vlasti.

U gradu ne radi metro, ​​nestalo je i svetla. Postoje prekidi u radu interneta.

- Ne rade kritični infrastrukturni objekti, zbog čega je u Harkovu nestalo struje i obustavljeno je vodosnabdevanje - potvrdio je gradonačelnik Harkova Igor Terehov na svom Telegram kanalu.

Lavrov: Učesnici specijalne operacije u Ukrajini brane nasleđe Aleksandra Nevskog

Knez Aleksandar Nevski odigrao je presudnu ulogu u očuvanju ruske državnosti, konsolidovanju naroda pred spoljašnjim pretnjama, održanju njegovog kulturno-verskog identiteta, a danas njegovo nasleđe herojski brane učesnici specijalne vojne operacije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov, Foto AP

On je na ceremoniji otkrivanja spomenika Aleksandru Nevskom u atrijumu 1. korpusa ruskog Ministarstva spoljnih poslova dodao da je ruski knez imao važnu ulogu u jačanju položaja pravoslavlja kao najvažnijeg objedinjujućeg principa. Takođe je istakao da je okretanje duhovnom i političkom nasleđu velikog kneza pomoglo Rusiji više puta u najtežim periodima njene istorije, uključujući i u teškim godinama Velikog otadžbinskog rata.

Lavrov je naglasio da je Aleksandar Nevski bio ne samo hrabar vojnik, već i iskusan diplomata.

- Aleksandar Nevski je u ta davna vremena, zapravo, formulisao princip viševektorske spoljne politike i njene usmerenosti ka saradnji, ali pri obaveznom i punom uvažavanju nacionalnih interesa. Zato nije slučajno što je upravo on nebeski zaštitnik ruske diplomatije, a ordenom sa njegovim imenom nagrađuju se najistaknutiji saradnici ruskog Ministarstva inostranih poslova - zaključio je diplomata, piše Sputnjik.

Krasni Liman pod kontrolom jedinica DNR i LNR

Krasni Liman je pod punom kontrolom jedinica narodne milicije DNR i LNR, kao i Oružanih snaga Rusije, saopštila je Narodna milicija DNR na svom Telegramu.

- Naši borci su na svojim borbenim položajima i uspešno odbijaju sve neprijateljske napade. Stanovnici su zahvalni svojim braniocima što su odbranili grad - navodi se u saopštenju.

Ranije je lider DNR Denis Pušilin saopštio da je situacija u Krasnom Limanu "prilično teška", kao i u nekim drugim naseljima na severu republike.

Peskov: Nema govora o povlačenju iz Zaporoške NE

Nema govora o povlačenju trupa iz Zaporoške nuklearne elektrane, najvažnije je da se Ukrajina natera da prekine sa granatiranjem elektrane, jer to povlači za sobom katastrofalne posledice, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Sergei Karpukhin/Pool photo via AP

- Trenutno se ne govori o povlačenju trupa. Govori se o glavnoj stvari. To je da se ukrajinska strana natera da zaustavi varvarsko granatiranje objekata na teritoriji stanice, što povlači za sobom veoma tužne i katastrofalne posledice. I dalje pozivamo sve zemlje da iskoriste svoj uticaj, one zemlje koje imaju takav uticaj na ukrajinskoj strani, zaustave ove napade koji se svakodnevno nastavljaju - odgovorio je Peskov na pitanje da li je Rusija, na zahtev IAEA, spremna da povuče trupe iz nuklearke, i ako jeste, pod kojim uslovima.

Detalji napada na Antonovski most

Ukrajinske trupe ispalile su šest raketa "HIMARS" na Antonovski most kod Hersona.

Aktivirana je protivvazdušna odbrana, i za sada nema povređenih, piše Sputnjik.

Baevski: Ukrajinci napustili položaje na aerodromu u Donjecku

Oružane snage Ukrajine napustile su svoje položaje iza piste aerodroma u Donjecku, što je dovelo do značajnog smanjenja intenziteta granatiranja u pravcu Jasinovate i Kijevskog i Kujbiševskog okruga Donjecka u blizini aerodroma.

Ovo je u ponedeljak u emisiji Prvog kanala saopštio oficir Narodne milicije (NM) DNR Andrej Baevski.

- Postepeno napredovanje se vrši u pravcu Avdejevke, u trenutku kada je neprijatelj napustio položaje iza piste aerodroma Donjeck, a to je već dovelo do značajnog smanjenja granatiranja iz topova kalibra 122 mm u pravcu Jasinovate, u pravcu Kijevskog i Kujbiševskog okruga Donjecka - rekao je Baevski.

Ukrajinci ponovo pogodili Antonovski most

Ukrajinske trupe gađale su Antonovski most preko Dnjepra kod Hersona, i iako je ruska PVO pokušala da presretne rakete nekoliko projektila je prošlo kroz odbranu i pogodilo prelaz, rekao je Kiril Stremousov, zamenik šefa regionalne administracije.

- Most je ponovo granatiran. Sistem PVO je proradio, ali je deo projektila pogodio most. Most stoji, sve je u redu, napravili su još nekoliko rupa - rekao je Stremousov za RIA Novosti.

Kadirov: Elitne jedinice se vraćaju u Ukrajinu

Elitne jedinice iz Čečenske Republike, predvođene Adamom Delimhanovim, vratile su se u zonu specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini nakon odmora.

Ovo je na svom Telegram kanalu objavio predsednik Čečenije Ramzan Kadirov.

- Dragi brat, heroj Rusije, poslanik Državne dume Ruske Federacije Adam Delimhanov, na čelu jedinica iz Čečenske Republike, počeo je da izvršava zadatke specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine i DNR - napisao je Kadirov.

Zaporoška oblast: Glasanje o pridruživanju Rusiji biće održano kad bude bezbedno

Glasanje o ulasku u sastav Rusije u Zaporoškoj oblasti biće održano kada konačno bude osigurana bezbednost stanovnika regiona i kada vlasti budu sigurne da svi mogu bezbedno da učestvuju u glasanju, izjavio je šef regionalne administracije Evgenije Balicki, piše Sputnjik.

Prema njegovim rečima, sva tehnička pitanja su već rešena: glasački listići su odštampani, biračka mesta opremljena, a komisije formirane.

- Nema sumnje da će procedura biti sprovedena pošteno, otvoreno i objektivno - naglasio je Balicki.

On je istakao da, prema istraživanjima, 86 odsto građana Zaporoške oblasti podržava ulazak oblasti u sastav Ruske Federacije.

Filiponenko: Ukrajinske snage pretrpele gubitke

U protekla 24 časa tokom ofanzivnih dejstava snaga Narodne milicije Luganske Narodne Republike ukrajinske snage pretrpele su veće gubitke u ljudstvu i tehnici.

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine/Jutjub/ANNA-News

Ubijeno je do 35 pripadnika ukrajinskih snaga, uništeno tri oklopna transportera i osam specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

NM DNR o ukrajinskim napadima

Od početka dana ukrajinske snage ispalile su više od 120 granata iz tenkova, cevne artiljerije kalibra 155 i 152mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi šest naselja DNR. U granatiranju je ranjen jedan civil, a oštećene su dve zgrade.

Tokom borbi poginula su tri pripadnika snaga DNR, a 14 je ranjeno.

Mediji: Erdogan će predložiti Putinu da se sastane sa Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan će na sastanku u Samarkandu sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom ponovo predložiti da održi sastanak sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

- Najvažnija tema sastanka Erdogana i Putina biće situacija u Ukrajini. Erdogan će ruskom kolegi preneti poruku da će Turska nastaviti da ulaže sve napore da okonča rat i postigne održiv prekid vatre u okviru posredničkih inicijativa. Predsednik Erdogan, koji će ponoviti Putinu svoj predlog za sastanak lidera u Turskoj, naglasiće diplomatsko rešenje. Očekuje se da će tokom sastanka dvojice lidera na dnevnom redu biti i moguća vojna operacija u Siriji - preneo je list "Hurijet".

Takođe se navodi da će jedna od glavnih tačaka dnevnog reda na predstojećem sastanku lidera Turske i Rusije biti funkcionisanje "prehrambenog koridora".

- Posle Putinove izjave da, nažalost, žito ide u bogate zemlje, Erdogan će tražiti da se ruska roba šalje koridorom na brodovima pod koordinacijom Turske - precizirao je list.

 

Snimak uništene i zaplenje ukrajinske tehnike

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke uništene i zaplenjene ukrajinske vojne tehnike, a među njima su oklopni transporteri i vozila sa municijom.

Tehnika je uništena tokom odbijanja ofanzive u pravcu Nikolajev-Krivi Rog.

SAD: Nestanak struje u Ukrajini vezan za dejstva ruskih snaga

Američki Stejt department povezao je nestanak struje u Ukrajini sa dejstvima Rusije u okviru specijalne vojne operacije, piše Sputnjik.

- Osuđujemo ruske vazdušne napade na kritičnu infrastrukturu Ukrajine zbog kojih su hiljade civila ostali bez struje i čiste vode - napisao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs na Tviteru.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio o potpunom ili delimičnom nestanku struje u pet oblasti, uključujući Harkovsku, gde je, prema pisanju medija, izbio požar u Termoelektrani 5, jednoj od najvećih kombinovanih termoelektrana u Ukrajini.

Rogov: Predstavnici IAEA ostaju u Zaporoškoj NE

Predstavnici Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) ostaće prisutni u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, izjavio je za Sputnjik član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani ostaju dva predstavnika IAEA. Nismo dobili nikakve informacije o promenama njihovih planova i rasporeda boravka u nuklearki - rekao je Rogov.

Zelenski o pregovorima sa Rusijom

Vladimir Zelenski je izjavio da u ovom trenutku nije spreman da razgovara sa Rusijom.

- Ne mogu da razgovaram sa onima koji iznose ultimatume - rekao je Zelenski u intervjuu američkoj televiziji Si-En-En.

Pritom, on je istakao da je "Rusija naš sused sa ogromnim stanovništvom" sa kojim će ipak morati da žive.

Snimak ukrajinskog napada na Peski

Na društvenim mrežama je objavljen snimak koji navodno prikazuje zaustavljanje ukrajinskog napada na grad Peski.

Obnovljeno napajanje strujom u tri oblasti

Ukrajinski mediji javljaju da je obnovljeno napajanje strujom u Poltavskoj, Sumskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Pasečnik: Ukrajinski diverzanti pokušavaju da prodru u LNR

Ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe pokušavaju da prodru na teritoriju Luganske Narodne Republike, saopštio je lider LNR Leonid Pasečnik.

On je istakao da su u jednom broju ranije oslobođenih naselja zabeleženi slučajevi pokušaja ukrajinskih diverzanata da uđu na teritoriju LNR.

foto: Tanjug/AP Photo

Prema rečima Pasečnika, snage Narodne milicije Luganske Narodne Republike zaustaviće svaki pokušaj ukrajinske vojske da upadne na teritoriju LNR. Istovremeno, prema njegovim rečima, na teritoriji republike nema regularnih ukrajinskih jedinica.

Pasečnik je napomenuo da "nema govora o bilo kakvom povlačenju sa pozicija koje su ranije zauzete".

- Sva ranije oslobođena naselja republike su pod našom kontrolom - rekao je on.

Zelenski o nestancima struje

Vladimir Zelenski je potvrdio da je Harkovska oblast u potpunosti ostala bez struje, a delimično Zaporoška, Dnjepropetrovska i Sumska.

Zamenik šefa administracije predsednika Ukrajine Kiril Timošenko upozorava da bi problema sa strujom moglo biti na celoj teritoriji države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (22)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja