RAT U UKRAJINI: Odjekuju eksplozije u istočnoj Ukrajini, cela Harkovska oblast ostala bez struje (FOTO/VIDEO)

Novosti online

11. 09. 2022. u 07:18 >> 21:37

RAT u Ukrajini traje već 200 dana.

РАТ У УКРАЈИНИ: Одјекују експлозије у источној Украјини, цела Харковска област остала без струје (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kadirov obnavlja pravoslavni hram u Mariupolju

Regionalni Fond Ahmata Kadirova namerava da obnovi pravoslavnu crkvu oštećenu tokom borbi u Marijupolju, Donjecka Narodna Republika, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Foto: EPA

On je podsetio da Fond već obnavlja džamiju u gradu.

- Radovi su u toku, ali ima još jedna lepa novost. Po odluci predsednice Fonda Ajmani Nesijevne Kadirove u Marijupolju je počela obnova velikog pravoslavnog hrama i parohije, koji su veoma oštećeni u akcijama ukrajinskih bandita - piše Kadirov.

Harkovska oblast bez struje

Vladimir Zelenski je potvrdio da je Harkovska oblast u potpunosti ostala bez struje, a delimično Zaporoška, Dnjepropetrovska i Sumska.

Ruski specijalci sprečili terorističke napade u Hersonskoj oblasti

Ruski specijalci su sprečili seriju terorističkih napada na teritoriji Hersonske oblasti, koje su planirali članovi ukrajinske ekstremističke organizacije "Desni sektor" i "Nacionalni korpus" pod rukovodstvom snaga za specijalne operacije Ukrajine i Službe bezbednosti Ukrajine, saopštio je Sputnjiku izvor iz ruskih bezbednosnih struktura.

Tom prilikom pronađeno je veliko skladište municije, eksplozivnih naprava, oružja.

U skladištu je pronađeno 11 protivtenkovskih mina, osigurači za protivtenkovske mine, pet kutija sa automatskom municijom, šest protivpešadijskih mina MON-50, šest protivpešadijskih mina MON-90, kutija sa granatama F-1, dve kutije sa bombama, dva automata AK 7,62 milimetara i jedan automat AKSU 5,45 milimetara, modernizovan automat AK ukrajinske proizvodnje, šaržeri za automate, kutija SZ-4P za eksploziv u kojoj su se nalazile žice i uređaji za aktiviranje eksploziva na daljinsko upravljanje. 

U Harkovu eksplozije, grad ostao bez struje, javljaju mediji.

Pored toga, i Sumska, Poltavska, Odeska i Dnjepropetrovska oblast su delimično ostali bez struje.

U mnogim oblastima je nestala i voda.

Ukrajinske železnice su saopštile da će zbog nestanka struje neki vozovi kasniti.

Za sada je nepoznato šta je izazvalo nestanak struje u ovim oblastima.

"Kalibri" poleteli iz Crnog i Kaspijskog mora

Iz Crnog i Kaspijskog mora je poleteo veliki broj raketa "kalibar" u pravcu ukrajinske teritorije, piše u objavama na društvenim mrežama.

Za sada nema zvanične potvrde ovih informacija.

Na celoj teritoriji Ukrajine je proglašena uzbuna.

Makron će ponovo razmotriti sa Putinom situaciju u Zaporoškoj nuklearki

Predsednik Francuske Emanuel Makron planira da narednih dana ponovo razgovara sa ruskim liderom Vladimiom Putinom, kako bi razmotrili situaciju u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštila je Jelisejska palata nakon razgovora dvojice predsednika.

- Predsednik Republike će nastaviti kontakt sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA, a takođe će narednih dana ponovo razgovarati i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi došli do rešenja, koje će osigurati bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane - navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Grčka neće slati u Ukrajinu svoj S-300

Grčka neće slati u Ukrajinu protivvazdušne raketne sisteme S-300 i drugo naoružanje koje joj je potrebno za sopstvenu odbranu, rekao je premijer Kirijakos Micotakis na konferenciji za novinare u Solunu.

Novinar je pitao da li će Grčka poslati oklopne transportere BMP-1 u Ukrajinu, kako je nameravala, i grčke instruktore za obuku ukrajinske vojske.

- Ovakvo pitanje nije vredno toga. Mnogo puta smo rekli da podrška koju pružamo Ukrajini ne treba da ide na račun odbrane zemlje - rekao je Micotakis.

Lavrov: Moskva zna kako da postigne svoje ciljeve u Ukrajini

Rusija ne odbija pregovore sa Ukrajinom, ali što se proces više odugovlači, biće teže da se postigne dogovor, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov za televiziju „Rusija 1“.

Prema rečima Lavrova, kijevske vlasti saopštavaju da pregovori mogu da se održe tek posle pobede Ukrajine.

- A onda, kada "Rusija napusti ukrajinske zemlje", oni će biti spremni da razgovaraju, namećući nam svoje uslove. U tome ih aktivno podržavaju, čak im se povlađuju u Londonu, Vašingtonu, Briselu. Ako je ovo njihov izbor, onda mi znamo kako možemo da ostvarimo ciljeve koje je postavio ruski predsednik Vladimir Putin u okviru specijalne vojne operacije“, rekao je šef ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Konašenkov: Ukrajinci namerno granatiraju energetsku infrastrukturu

Ukrajinske snage namerno granatiraju energetsku infrastrukturu na oslobođenim teritorijama: proizvodne objekte, trafo-stanice i dalekovode, tvrdi portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Foto: Printskrin/Ruptly

Makron pozvao Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom o situaciji oko Zaporoške nuklearne elektrane, saopštio je Kremlj.

Dva predsednika su izrazila spremnost za nepolitizovanu saradnju po pitanju rešavanja situacije oko zaporoške nuklearke, uz učešće Međunarodne agencije za atomsku energiju. Putin je obavestio Makrona o stalnim ukrajinskim napadima na nuklearnu elektranu i ruskim merama za zaštitu stanice.

Putin je u razgovoru sa Makronom potvrdio stav da ukrajinsko žito treba, pre svega, da dobiju zemlje u razvoju. On je saopštio i da Evropska komisija ne bi trebalo da ometa isporuke hrane i đubriva iz Rusije u zemlje u razvoju, saopštio je Kremlj nakon razgovora dva predsednika.

Ruski predsednik je istakao da Kijev koristi zapadno oružje protiv civilne infrastrukture Donbasa.

Razgovor je održan na zahtev francuske strane.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije nanele snažne udarce Oružanim snagama Ukrajine

Vazdušno-kosmičke snage Rusije, raketne snage i artiljerija izvode visoko precizne napade na jedinice i rezerve Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Kako je naveo, gubici neprijatelja u Harkovskoj oblasti iznose više od 200 vojnika i više od 20 jedinica vojne tehnike.

Na pravcu Nikolajev-Krivi Rog, ruske Vazdušno-kosmičke snage uništile su privremeno mesto razmeštanja jedinica 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine.

Ruske snage takođe su uništile osam komandnih mesta Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti.

Portparol je istakao da su ruske trupe „Iskanderima“ gađale 28. brigadu Oružanih snaga Ukrajine prilikom istovara na železničkoj stanici u DNR.

Oružane snage Rusije uništile su 43 artiljerijsa odreda, ljudstvo i vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 103 okruga.

U Hersonskoj oblasti Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su više od 50 vojnika 60. pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Konašenkov je dodao da Oružane snage Ukrajine napadaju DNR kako bi naselja, vrtići i industrijska preduzeća ostala bez struje.

Ruske trupe takođe su uništile ukrajinsku radarsku stanicu u Nikolajevskoj oblasti i skladišta Oružanih snaga Ukrajine u DNR i kod Nikolajeva.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na području ​​Nikolajeva iznose više od 100 pripadnika vojske i 15 komada tehnike, dodao je on.

U periodu od 6. do 10. septembra gubici ukrajinskih snaga na pravcu Nikolajev-Krivi Rog iznose više od četiri hiljade poginulih i više od osam hiljada ranjenih, istakao je portparol Ministarstva.

Nova Kahovka na udaru

U Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti aktiviran je sistem protivvazdušne odbrane, na nebu su odjeknule četiri eksplozije, saopšteno je iz gradske administracije.

Ukrajinska vojska pratično svakodnevno granatira Novu Kahovku i obližnju hidroelektranu.

Pušilin: Povećan broj ukrajinskih napada na energetske objekte u DNR

Broj napada ukrajinskih snaga na ključnu infrastrukturu u Donjeckoj Narodnoj Republici je povećan, posebno kada je reč o energetskim objektima, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

- U poslednje dve, tri nedelje povećan je broj napada ukrajinskih militanata na ključnu infrastrukturu u republici. Posebno na energetiku - napisao je Pušilin na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, samo tokom ove sedmice projektili su pogodili 983 električne stanice. Bez električnog napajanja ostalo je više od 63.000 korisnika, pre svega u Gorlovki, Donjecku i Jasinovati.

Sprečen pokušaj ukrajinskih snaga da pređu reku Severski Donjeck u LNR

Savezničke snage su sprečile pokušaj ukrajinske vojske da se preko reke Severski Donjec prebaci u oblast Krasnog Limana, sada je aktivnost ukrajinskih snaga smanjena, saopštio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov.

- Krasni Liman. Borci i komandanti s lica mesta navode da su naši artiljerci uspeli da potuku odrede protivnika. Prelazak preko reke Severski Donjec je za ukrajinske naciste bio prava zamka - napisao je Kiseljov na svom Telegram kanalu.

Uzbuna zbog vazdušne opasnosti na celoj teritoriji Ukrajine

Uzbuna zbog vazdušne opasnosti objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine, prenose ukrajinski mediji.

Isključen poslednji energetski blok Zaporoške nuklearke

U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen je poslednji blok koji je radio, saopštio je za Sputnjik član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Poslednjih dana jedini energetski blok koji je radio – šesti – radio je sa minimalnom snagom. On je isključen u 3.45 noću. Sada ne proizvodi struju - objasnio je Rogov.

Pogledajte kako dejstvuje Mi-8

Objavljen je snimak dejstva helikoptera Mi-8 u pravcu Harkova.

Zima prekretnica?

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da veruje da će predstojeća zima biti "prekretnica" u ratu sa Rusijom.

Ruska avijacija uništila kamuflirane pozicije ukrajinskih snaga kod Izjuma

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je kadrove borbenog dejstva lovaca Su-25 Vojno-kosmičkih snaga RUsije koji su pružali vatrenu podršku odredima Izjumsko-balaklejske grupacije i uništili maskirane pozicije i tehniku ukrajinske vojske kod Izjuma.

Kadirov obećao da će se vratiti gradovi na harkovskom pravcu

Svi gradovi koje je Rusija izgubila na harkovskom pravcu biće vraćeni, a "NATO šejtani" će biti poraženi, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Ministarstvo odbrane je razjasnilo situaciju, zbog čega su izašli iz gradova kao što su Izjum, Kupjansk, Balakleja u pravcu Harkova, ali to je uslovljeno vojnom strategijom. Ja, Ramzan Kadirov, zvanično izjavljujem da će svi ovi gradovi biti vraćeni, tamo se već nalaze naši ljudi specijalno obučeni za ovaj posao, spremno je još 10.000 boraca. Uskoro ćemo stići u Odesu i vi ćete videti konkretne rezultate - istakao je Kadirov u poruci na svom kanalu na Telegramu.

 

Ranije je lider oslobođenih teritorija Harkovske oblasti Vitalij Gančev rekao da su vlasti počele evakuaciju stanovništva iz Kupjanska, Izjuma, Ševčenkova i Balaklije.

Ministarstvo odbrane Rusije je u subotu saopštilo da su trupe iz Balakleje i Izjuma pregrupisane u pravcu Donjecka kako bi se postigli navedeni ciljevi specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa.

Krvavo jutro u Donjecku

Ukrajinci od ranog jutra granatiraju Donjeck. Prema prvim nezvaničnim informacijama ima poginulih.

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 35 puta granatirala Donjecku Narodnu Republiku, ispalivši 171 jedinicu municije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih s ratnim zločinima Ukrajine.

 

U granatiranju je oštećeno 25 domova u Donjecku i Gorlovki, kao i sedam objekata civilne infrastrukture.

Ruske snage pregrupisane iz Balaklije i Izjuma u Donjeck. Balaklija potpuno pod kontrolom ukrajinskih snaga, tvrdi Kijev.

Situacija oko nuklearne elektrane u Zaporožju se ne smiruje. O tome je Zelenski telefonom razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i tom prilikom poručio da je neophodno demilitarizovati elektranu koja je pod kontrolom ruskih snaga.

S druge strane, predstavnik proruske administracije Zaporoške Oblasti Vladimir Rogov rekao je da je Kijev prekinuo napajanje teritorije Ukrajine električnom energijom iz Zaporoške nuklearne elektrane.

Dodao je da teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti pod ruskom kontrolom "struju dobijaju normalno".

BONUS VIDEO: Reporter "Novosti" na prvoj liniji fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi