VRAĆAJU OPLJAČKAN NOVAC: Švajcarska šalje nazad Uzbekistanu 100 miliona dolara

Tanjug

16. 08. 2022. u 23:42

ŠVAJCARSKA je danas pristala da vrati Uzbekistanu više od 100 miliona dolara, koje je zaplenila tokom dugotrajne istrage povezane sa Gulnarom Karimovom, kćerkom bivšeg predsednika Islama Karimova.

ВРАЋАЈУ ОПЉАЧКАН НОВАЦ: Швајцарска шаље назад Узбекистану 100 милиона долара

Foto Shutterstock

Krivični postupak koji se protiv Karimove vodi u Švajcarskoj, a uključuje i optužbe za pranje novca kroz ugovaranje posla u sferi telekomunikacijama, do sada je rezultirao zaplenom 131 milion dolara, prenosi Rojters.

Švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da bi više sredstava iz imovine koja bi mogla biti zaplenjena u budućnosti moglo da bude predmet zaplene.

Ugovor, koji su u Bernu potpisali švajcarski predsednik Injacio Kasis i uzbekistanski ministar pravde Ruslanbek Davletov, biće osnov za uspostavljanje povereničkog fonda iz kojeg će se koristiti sredstva za projekte održivog razvoja u Uzbekistanu.

-Fond će omogućiti da se vraćena imovina koristi za dobrobit građana Uzbekistana, izjavio je Kasis.

Islam Karimov je vladao Uzbekistanom 27 godina do smrti 2016. godine, a njegova kćer Gulnara bila je nekada uspešna poslovna žena i predstavnica svoje zemlje u Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

Ona je zatvorena u Uzbekistanu 2019. godine zbog kršenja kućnog pritvora, nakon što je 2015. godine dobila petogodišnju kaznu za proneveru i iznudu, iako je negirala bilo kakvo protivzakonito delovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)