HAPSE ŠPIJUNE I LIKVIDIRAJU IZDAJNIKE: Rat u Ukrajini je stigao do 173. dana, bez naznaka za mogući prekid vatre i postizanja primirja

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

16. 08. 2022. u 07:15

DOK ruska avijacija i artiljerija gađaju ukrajinske položaje, ruska garda hapsi osobe za koje se sumnja da su saradnici ukrajinske službe bezbednosti.

ХАПСЕ ШПИЈУНЕ И ЛИКВИДИРАЈУ ИЗДАЈНИКЕ: Рат у Украјини је стигао до 173. дана, без назнака за могући прекид ватре и постизања примирја

Artiljerija DNR, Foto N. Jović

U Hersonskoj oblasti je u minulih sedam dana uhapšeno oko 50 takvih osoba. Na drugoj strani, i ukrajinske službe hapse građane za koje sumnjaju da sarađuju sa ruskim obaveštajcima.

Predsednik Vladimir Zelenski nastavio je i ove nedelje da smenjuje rukovodioce Ukrajinske službe bezbednosti u pojedinim oblastima. Među smenjenima su načelnici službe bezbednosti u Kijevskoj i Trnopoljskoj oblasti. Umesto Sergeja Zajeca koji je bio na čelu te službe u Kijevskoj oblasti imenovan je Artjom Bondarenko. Zbog čega je smena nastala, u ukazu Zelenskog se ne govori.

Kad je smenjivan 17. jula šef ukrajinske službe bezbednosti Ivan Bakanov, inače školski drug Zelenskog, rečeno je da se u službu infiltriralo podosta ljudi koji su sarađivali sa ruskim službama. Verovatno je to glavni razlog za čišćenje službe bezbednosti i u regionima.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, ruska avijacija je gađala mesta u kojima su bile veće grupe najamnika iz Poljske i Nemačke. Juče je u blizini mesta Zoločevo u Harkovskoj oblasti likvidirano oko 100 najamnika iz Poljske i Nemačke, a ranjeno je njih oko 50.

Raketirani su i položaji 63 mehanizovane ukrajinske brigade kod mesta Belogorki i Lozovova u Hersonskoj oblasti. Likvidirano je više od 160 ljudi.

Rusi i njihovi saveznici iz Donbasa blokirali su sa tri strane ukrajinske vojnike u gradu Seversku. Sada se uništavaju bunkeri i dugački rovovi koje je napravila minulih godina ukrajinska vojska. Posebno se ističe da ruska vojska neće žuriti kako bi se sačuvali životi njenih vojnika i oficira.

Na drugoj strani, Ukrajina nastavlja da obučava svoje vojnike koje će poslati na jugozapadni front. Čak 120 instruktora iz Novog Zelanda obučavaće ukrajinske vojnike na poligonima Velike Britanije. Osim osnovne obuke, Ukrajinci će proći kurseve prve medicinske pomoći.

Ukrajinski mediji saopštili su juče da je poginuo najbolji ukrajinski pilot Anton Listopad. Informaciju su potvrdili u Ivano-Frankovskoj oblasti. On je pre neki dan dobio od predsednika Zelenskog Orden za hrabrost. Anton Listopad je 2019. godine proglašen za najboljeg pilota Ukrajine.

Ukrajinski parlament, Vrhovna rada, podržao je juče predloge zakona o produženju vanrednog stanja i mobilizacije za još 90 dana, koje je podneo predsednik Ukrajine.

Vanredno stanje u Ukrajini uvedeno je 24. februara.

- Moskva neće dopustiti nikome da sruši Krimski most - rekao je juče zamenik predsednika skupštine ruskog Saveta Federacije Konstantin Kosačev, komentarišući planove ukrajinskih političara da gađaju most.

Foto AP

Prema Kosačevu, svaki potencijalni napad na Krimski most će "očigledno značiti korišćenje stranog oružja koje je dobio Kijev, jer Ukrajina trenutno nema svoje oružje da izvede takve subverzivne aktivnosti".

Ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko naveo je ranije da je sa britanskim ministrom odbrane Benom Volasom razgovarao o planovima da se uništi Krimski most.

PRIPREMITE TOPLU ODEĆU

GRADONAČELNIK Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da će gradske vlasti učiniti sve da stanovnici glavnog grada imaju grejanje, ali je, uzimajući u obzir trenutne okolnosti, pozvao građane da pripreme toplu odeću, ćebad i dodao da se ne isključuje mogućnost da temperatura u stanovima bude nekoliko stepeni ispod norme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku