RAT U UKRAJINI: Siročići živi štit nacistima u Slavjansku; Probijena odbrana u Seversku; Kijev preti napadom na Krim (VIDEO)

Novosti online

16. 07. 2022. u 07:19 >> 23:52

U TOKU je 143. dan specijalne vojne operacije koju ruska vojska izvodi u Ukrajini.

РАТ У УКРАЈИНИ: Сирочићи живи штит нацистима у Славјанску; Пробијена одбрана у Северску; Кијев прети нападом на Крим (ВИДЕО)

Foto Tanjug/printskrin jutjub

U 20 minuta napadnuta tri grada u DNR

Ukrajinske trupe u 23.35 granatirale su Petrovski okrug Donjecka, ispalivši 10 mina kalibra 120 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U 23.45 pucali su na selo Jelenovka, ispalivši devet granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
U 23.55 ukrajinski vojnici granatirali su Kirovski okrug u Donjecku, ispalivši pet granata kalibra 152 mm i 10 raketa iz BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Granatirana Jelenovka

Ukrajinske trupe u 22.30 pucale su na selo Jelenovka, ispalivši 12 granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre

Foto: EPA

 

Raketiran Alčevsk u LNR

Ukrajinske trupe granatirale su Alčevsk u 21.30, ispalivši dve rakete iz HIMARS MLRS, saopštilo je predstavništvo Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Spasilačke operacije u Vinici završene

Spasilačke operacije nakon što su ruski projektili pogodili grad Vinicu na zapadu Ukrajine su završene, javio je Kijev indipendent.

Prema podacima ukrajinske državne službe za vanredne situacije, 23 osobe su poginule, 202 su povređene, jedna osoba se vodi kao nestala, a tri su spasene, preneo je britanski "Gardijan".

Guverner Viničke oblasti Serhij Borzov rekao je da se u bolnici nalazi 68 osoba, od kojih je 14 u teškom stanju.

Foto Tanjug/AP

U napadu na centar grada 14. jula uništeno je 55 kuća i 42 vozila, navodi list.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad imao za cilj udar na objekat gde se održavao sastanak komande Vazduhoplovnih snaga Ukrajine sa dobavljačima stranih aviona, preneo je Interfaks.

Portparol Ministrastva Igor Konašenkov precizirao je da je 14. jula gađan garnizonski dom oficira u kojem su se sastali pripadnici komande ukrajinskih vazdušnih snaga i dobavljači stranog naoružanja, a da su svi učesnici sastanka poginuli.

Konašenkov je rekao da je tokom sastanka bilo reči o isporuci sledeće ture aviona i naoružanja Oružanim snagama Ukrajine, kao i o organizaciji remonta ukrajinske vazdušne flote.

 

Granatiran, opet, Donjeck

Ukrajinske trupe u 22.20 su pucale na Petrovski i Kirovski okrug Donjecka, ispalivši sedam granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

U Ukrajini je priveden bivši šef SBU na Krimu

U Ukrajini se nastavlja potraga za „izdajnicima“ i špijunska manija. Bivši šef takozvanog odeljenja SBU za Krim je uhapšen (da, ovo još uvek postoji) Oleg Kulinić.

Pritvorenik je smenjen sa položaja odmah nakon početka ruske specijalne vojne operacije.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u 21.25 granatirale su Petrovski okrug Donjecka, ispalivši pet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Izviđači padobranaca vrše korekciju vatre haubica (VIDEO)

Izviđač vazdušno-desantne jedinice koriguje rusku artiljerijsku vatru po položajima Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Nikolajeva.

 

Raketirana Jasinovataja

Ukrajinski vojnici su u 21.10 pucali na grad Jasinovata, ispalivši 10 raketa iz BM-21 Grad, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Foto: Printskrin Jutjub

 

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe su od 20.50 do 21.10 granatirale naselja Dolomitnoe, Golmovskij i Pantelejmonovka, ispalivši 34 granate kalibra 155 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Zabarakadirali se u sirotištu

*Oružane formacije Ukrajine postavile su mitraljeze i raketne sisteme u stambene zgrade u Harkovu, sprečavajući stanovnike da se evakuišu;

*Militanti su postavili tešku artiljeriju i višecevne raketne bacače u školu u Odesi i minirali teritoriju obrazovne ustanove bez prethodnog upozorenja stanovništvu;

*Nacisti su formirali vatrene položaje u sirotištu „Jedra nade“ u Slavjansku i tamo nasilno drže decu i vaspitače.

Foto Tanjug/AP

Miniran most

Ukrajinski militanti planiraju da dignu u vazduh most u selu Poltavka u Zaporoškoj oblasti i optuže rusku vojsku za neselektivne udare, izjavio je u subotu general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane.

 

Trofejno oružje iz celog sveta

Narodna milicija DNR pokazala je RIA Novostima zarobljeno oružje zarobljeno na položajima ukrajinskih militanata: nemački automat Hekler und Koh MP-5 i izraelski laki mitraljez Negev.

 

Rampa na granici za muškarce

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doneo je odluku kojom je zabranio muškarcima da napuštaju zemlju.

 

Probijena odbrana Severska

Slomljena je odbrana Oružanih snaga Ukrajine u Seversku. Polako ali sigurno, spasavajući živote, Vojska oslobađa Donbas.

 

Raketiraćemo Krim američkim oružjem

Kijev može da upotrebi američke rakete za udar na Krim, rekao je portparol Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog ministarstva odbrane Vadim Skibicki.

Na pitanje novinara da li ukrajinske trupe mogu da koriste HIMARS i M270 VBR za gađanje ciljeva na Krimu, Skibicki je odgovorio potvrdno.

 

Ukrajinski Generalštab: Rusi jurišaju

Ruske trupe nastavljaju jurišne operacije na pravcu Artjomovsk - rezime Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

*Slobožanski pravac - Ruska vojska vrši pregrupisavanje jedinica za napredovanje u rejonima naselja Barvenkovo i Slavjansk;

Foto Tanjug/AP

*Bakhmutski pravac - Jurišne akcije ruskih trupa nastavljaju uspostavljanje kontrole nad Severskom i Artjomovskom (Bahmut);

*Ruska vojska juriša na naselje Ivano-Darijevka, Novolugansk i Semigorje.

 

Granatirana Pantelejmonovka

Ukrajinske trupe ispalile su 8 granata kalibra 155 mm na Pantelejmonovku u DNR saopštilo je predstavništvo Republike u SCKK.

 

Pripadnici VSU traže premeštaj iz Donbasa

Iz 204. bataljona 241. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutskoj oblasti 45 militanata zahtevalo je da ih rotiraju na zapad Ukrajine.


Visokoprecizno oružje Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodilo je komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine, uključujući 80. desantno-jurišnu brigadu u rejonu Serebrjanke, kao i skladište municije u rejonu Konstantinovke. U okviru kontrabaterijske borbe, neprijateljska artiljerija je likvidirana na vatrenim položajima u oblastima Verhnekamenskog, Serebrjanke, Severska, Bahmuta, Avdejevke, Georgijevke.

Foto Tanjug/AP

Od početka rata 256 stradalo civila, 16 dece

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (SCKK) saopštilo je da je tokom 150 dana eskalacije (od 17. februara) zabeleženo 5.983 granatiranja Oružanih snaga Ukrajine. Žrtve ovih napada bile su 256 civila, uključujući 16 dece. Povređeno je 2.699 civila: 1.205 na teritorijama unutar granica DNR pre početka specijalne operacije, 1.494 na oslobođenim teritorijama.

 

Granatirano 17 naselja u DNR

Ukrajinski vojnici su tokom današnjeg dana ispalili više od 180 granata na 17 naselja DNR, saopštila je Narodna milicija Republike.

-Tokom današnjeg dana, prema informacijama SCKK DNR, neprijatelj je ispalio više od 180 granata iz višecevnih raketnih sistema „Grad“ 122mm, te poljske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm i minobacača 120 mm, prenosi Telegram. kanal rekao.predstave.

Napominje se da je „vatra otvarana na okruge 17 republičkih naselja“.

 

Gubici DNR, jedan vojnik poginuo 3 ranjena

Jedan pripadnik snaga DNR poginuo je za dan, a još trojica su ranjena, navodi se u poruci Narodne milicije DNR.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je jedan branilac Donjecke Narodne Republike poginuo, a tri branioca Donjecke Narodne Republike su povređena u vršenju vojne dužnosti u borbi za nezavisnost, saopštilo je ministarstvo.

Foto AP

Uhapšen jatak diverzanata

Ruske snage bezbednosti privele su u Hersonskoj oblasti državljanina Ukrajine, koji je u šumi organizovao skladišta malokalibarskog oružja radi sabotaže, rekao je za RIA Novosti predstavnik ruskih agencija za sprovođenje zakona.

 

Granatirana Gorlovka

Ukrajinski vojnici su za 15 minuta ispalili 14 granata kalibra 155 mm na Gorlovku i Golmovski u DNR, saopštilo je republičko predstavništvo u SCKK.

 

Ukrajinci razorili Stahanov

Dve osobe su povređene, više od 30 kuća je uništeno ili oštećeno u Stahanovu u LNR usled napada ukrajinskih trupa iz američke VBR HIMARS na stambeni deo grada, saopštilo je novinarima Aleksej Getmanski, oficir u republičkom predstavništvu u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (SCKK).

Foto: Jutjub/U.S. MILITARY CENTRAL

Granatirano selo Dolomitnoje

Ukrajinske trupe ispalile su 26 granata kalibra 155 mm na Dolomitnoje u DNR za 35 minuta saopštilo je predstavništvo DNR u SCKK.

 

Ruski VBR uništio američki radar

Uništena američka stanice AN/TPK-50 od strane MLRS vojske DNR. Na području naselja Novgorodskoje, snimljen je rad kontrabaterijske radarske stanice AN/TPK-50.

Prema identifikovanim koordinatama, artiljerija i VBR Kalmijus brigade NM DNR naneli su vatreni udar. Prema objektivnim podacima kontrole, stanica AN/TPK-50 KKB je uništena.

 

114 puta Kijev napao Rusiju

Zabeleženo je 114 napada iz Ukrajine na Rusku Federaciju od početka rata.

Za poslednjih 70 dana postoje 44 akta agresije. Najviše ih je bilo u Belgorodskoj oblasti.

Ukupna statistika od početka SVO-a je sledeća:
▪65 granatiranja naselja
▪14 UAV napada
▪13 udara na granične prelaze
▪12 aktiviranja PVO bez potvrde granatiranja
▪5 otvorenih sukoba
▪4 minirana mosta
▪1 paljenje naftnog skladišta

Foto: Printskrin/RIA Novosti/ @KassMedefer

 

Uništeno više od 1.500 dronova

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, 256 aviona, 139 helikoptera, 1.557 bespilotnih letelica, 355 raketnih sistema PVO, 4.073 tenka i drugih borbenih oklopnih vozila, 746 višecevnih raketnih sistema, 3.149 jedinica poljske artiljerije i minobacača ukrajinske vojske uništeno je od početka sukoba u Ukrajini, navodi ruska agencija TASS.

Italija bi mogla prekinuti isporuke oružja Ukrajini

Zbog političke krize u zemlji, italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo izrazio je sumnju u mogućnost daljeg slanja oružja ukrajinskoj strani.

Stradalo 6 civila u Donjecku

Tokom granatiranja Kirovskog okruga Donjecka od strane Oružanih snaga Ukrajine oštećeni su škola, obdanište, pijaca i stambeni objekti, objavio je na Telegram kanalu gradonačelnik grada Alekseja Kulemzina.

Kako je saopštilo predstavništvo DNR u u SCKK, ukrajinske snage bezbednosti su danas najmanje tri puta otvarale vatru na Kirovski okrug u Donjecku, uključujući i iz višecevnih raketnih sistema Grad, te artiljerijskih oruđa kalibra 152 i 155 milimetara.

U jednom od napada ubijen je jedan civil. Pored toga, još četiri osobe su poginule u Petrovskom okrugu i jedna žena u Kijevskom.

Foto Tanjug/AP

Ranjen civil u Jasinovataji

Jedan civil povređen je u granatiranju ukrajinskih trupa Jasinovataja u DNR, saopštio je štab Teritorijalne odbrane republike.

- Oružane snage Ukrajine granatirale su Jasinovatu. Jedan muškarac je ranjen tokom granatiranja ulice Zoje Kosmodemjanske, saopštio je štab.
Ranije je predstavništvo DNR u SCKK izvestilo da su ukrajinske trupe ispalile pet granata kalibra 122 mm na selo Jasinovataja.

Granatirano selo sa 5 projektila NATO klaibra

Ukrajinske trupe ispalile su pet projektila kalibra 155 mm na selo Verhnjetorecko u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Granatiran Kirovski okrug Donjecka

Tokom granatiranja Kirovskog okruga u Donjecku od strane Oružanih snaga Ukrajine oštećeni su škola, obdanište, pijaca i stambeni objekti, napisao je na Telegramu gradonačelnik Aleksej Kulemzin.

- Pogođene su sledeće adrese: ulica Ostrovskog, 29 – škola broj 88; ulica Ljašenka, 3 – obdanište broj 352; ulica Ljašenka, 2a, 4a – stambene zgrade; ulica Ostrovskog 33, 35 – privatne stambene zgrade; ulica Petrovski, 111 - pijaca broj 8/3 "Merkur", - napisao je on.

Kako je saopštilo predstavništvo DNR ukrajinske snage bezbednosti su danas najmanje tri puta otvarale vatru na Kirovski okrug u Donjecku, uključujući iz višecevnih raketnih sistema "Grad", artiljerijskih oruđa kalibra 152 i 155 milimetara. U jednom od napada poginula je jedna osoba.

Očišćene obale u Mariupolju

Pres-služba Južnog vojnog okruga saopštila je da su ruski inženjerci očistili od mina obalske zone u Mariupolju.

NM DNR upozorava: Nova ukrajinska taktika

Predstavnici Narodne milicije DNR upozorili su sve vojnike koji učestvuju u borbenim dejstvima na novu taktiku ukrajinskih boraca.

Naime, Ukrajinci koji su prinuđeni na povlačenje ostavljaju radio prijemnike na ratnoj tehnici, pre svega artiljerijskim sistemima i borbenim vozilima.

Nakon što se prijemnici aktiviraju pošto ruska vojska ili trupe DNR zaplene opremu, slede uzvratni artiljerijski udari po tim položajima.

"Terminator" se kreće ka liniji fronta kod Severska

Ruska vojska dovozi sve više savremene vojne tehnike u blizinu linije fronta u Donbasu. Dopisnici Sputnjika javljaju da su videli oklopno borbeno vozilo „terminator“ koje se kreće ka liniji fronta kod Severska.

Šolc se pravda zbog aktiviranja elektrana na ugalj i naftu

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je odluka Nemačke da ponovno aktivira elektrane na ugalj i naftu da bi se ublažila nestašica energije zbog rata u Ukrajini samo privremena i da je njegova vlada i dalje spremna da učini "sve" u borbi protiv "klimatske krize".

Izveštaj Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

✔115. mehanizovana brigada ukrajinske vojske je zapravo uništena (operisala je u pravcu Severskog), gubici neprijatelja - više od 600 ljudi;

✔U Nikolajevu je uništeno do 200 ukrajinskih nacionalista i stranih plaćenika, oklopnih i automobilskih vozila;

✔45 nacionalista napustilo je svoje borbene položaje u oblasti Artemovsk;

✔U jednom danu pogođeno je 21 komandno mesto, pet skladišta municije, ljudstva i vojne tehnike neprijatelja u 189 okruga;

✔uništena su tri aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, dva ukrajinska helikoptera su oborena u vazduhu;

✔„Točka-U“ je presretnuta u blizini Novozvanovke u DNR, a dve granate „Uragan“ presretnute su u Izjumskom regionu u oblasti Harkov.

Ukrajina granatira kasetnom municijom

Dve osobe su poginule, a jedna je ranjena u posledicama ukrajinskog granatiranja grada Izjuma kasetnom municijom, saopštila je pres-služba administracije Harkovske oblasti.

- Izjum je ponovo na udaru Oružanih snaga Ukrajine. Grad je granatiran kasetnom municijom. Među civilnim stanovništvom ima žrtava: dve osobe su poginule, jedna je povređena - navodi se na Telegram kanalu, prenosi Sputnjik.

Ovo je treće granatiranje Izjuma u ​​poslednjoj sedmici, od posledica granatiranja u četvrtak dve osobe su poginule, a 15 je povređeno.

Ukrajinske trupe napale su i stambena naselja Hersona, javlja dopisnik RIA Novosti.

Loše vesti za Zapad - Putin razbio antiruske planove

Zemlje kolektivnog Zapada nastavljaju da vode antirusku politiku, podstičući druge države da podlegnu njihovom uticaju i izoluju Rusiju.

Međutim, predsednik Vladimir Putin uspeo je da razbije sve planove Sjedinjenih Država i pokrene zamajac aktivne interakcije Moskve sa svetom, piše South China Morning Post.  Kontakti zvaničnika Rusije sa šefovima drugih država svaki put postaju sve obimniji.

Tako je na sastanku G20 ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov imao iskren razgovor sa kolegama iz Brazila, Indije, Indonezije, Kine, Argentine i Turske. Takođe, Putin redovno održava kontakte sa liderima Indonezije, Šri Lanke i Senegala, navodi se u publikaciji.

Foto: EPA

Predsednik ruske Dume o zapadnim raketama: Mogu da se vrate kao bumerang

Rakete, koje Vašington i Brisel isporučuju Ukrajini, zbog neprofesionalnosti kijevskog režima mogu da se vrate svojim vlasnicima, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

- Rakete, koje Vašington i Brisel isporučuju Ukrajini, zbog neprofesionalnosti kijevskog režima mogu da se vrate svojim vlasnicima. To je princip bumeranga. Ministar odbrane Ukrajine Alekej Reznikov je izjavio da se ne razume u rakete, jer je on advokat i ne razlikuje jedan oblik naoružanja od drugog - napisao je predsednik Državne dume Rusije na Telegramu, prenosi Sputnjik.

FOTO: Printskrin

Prema rečima Volodina, SAD u svojoj želji da prolongiraju rat do poslednjeg Ukrajinca Evropu pretvaraju u taoca, kojoj se ti pokloni mogu vratiti.

"Gasprom" traži turbinu od "Simensa"

Ruska kompanija "Gasprom" saopštila je da očekuje da će nemački "Simens" ispuniti sve obaveze u okviru servisiranja gasno-turbinskih motora od kojih zavisi rad gasovoda "Severni tok 1" i isporuke gasa evropskim potrošačima.

"Gasprom" je zatražio od "Simensa" da vrati turbinu koju je popravio u Kanadi kako bi osigurao da plinovod Severni tok koji isporučuje plin u Evropu proradi.

Rusi nabavljaju dronove u Iranu

Bela kuća je saopštila da su ruski zvaničnici poslednjih nedelja posetili aerodrom u centralnom Iranu najmanje dva puta, kako bi se uverili u sposobnosti dronova koje žele da nabave za potrebe rata koji Moskva vodi u Ukrajini.

- SAD veruju da je Iran predstavio dronove za ruske zvaničnike na aerodromu Kašan 8. juna i 15. jula - navodi Bela kuća. 

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je u saopštenju rekao da administracija ima "informacije da se iranska vlada sprema da Rusiji obezbedi nekoliko stotina bespilotnih letelica".

Gorlova pod udarom ukrajinskih projektila

Teritorija hemijskog kombinata „Stirol“ u Gorlovki je pod udarom ukrajinskih projektila, saopštio je gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

Gorlovka se nalazi na 50 kilometara severno od Donjecka, a u gradu se nalaze hemijski koncern „Stirol“ i preduzeća za proizvodnju uglja.

Novi potez SAD - ukrajinski piloti topovsko meso

Kongres SAD odobrio je izdvajanje sto miliona dolara za obučavanje ukrajinskih pilota da upravljaju lovcima F-15 i F-16, piše list „Difens njuz“. Prema pisanju medija, za obuku je potrebno oko tri meseca.

Deputat Državne dume Oleg Morozov je u intervjuu za FAN nazvao ideju o tromesečnoj obuci vojske Oružanih snaga Ukrajine za pilotiranje američkih aviona, za čiju implementaciju će američki Kongres izdvojiti 100 miliona dolara, alarmantnim i istovremeno sumnjivim poduhvatom.

- Prvo, to znači da se, pošto se oni uče na američkim avionima, razmatra i mogućnost snabdevanja ovih aviona u zonu borbenih dejstava. Drugo, ne mogu ni da zamislim iskusnog pilota koji bi za tri meseca mogao da se nauči da leti u modernom borbenom lovcu ili jurišnom avionu. Dakle, čak i ako se avioni isporuče, ukrajinski piloti se i dalje smatraju topovskim mesom. Što više Ukrajinaca i Rusa gine, to bolje za Amerikance. Sjedinjenim Državama je potreban rat iscrpljivanja do poslednjeg Ukrajinca - objasnio je parlamentarac.

Poginulo 256 civila

Za 150 dana eskalacije situacije u Donjeckoj Narodnoj Republici poginulo je 256 civila, a 2.699 je ranjeno. Ukrajinske snage su ispallile gotovo 50.000 jedinica municije raznih kalibara na teritoriju republike, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Šojgu naredio vojsci da pojača dejstva na svim pravcima

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju trupa Jug i Centar koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i naložio da budu pojačana dejstva na svim operativnim pravcima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Šojgu je dao neophodna uputstva za dalje pojačavanje dejstava jedinica na svim operativnim pravcima kako bi se isključila mogućnost da Kijev izvodi masovne raketne i artiljerijske udare na civilnu infrastrukturu i stanovnike naselja u Donbasu i drugim regionima, prenosi agencija Interfaks.

9:00 Ima poginulih i ranjenih u ukrajinskom granatiranju Petrovskog rejona

U ukrajinskom granatiranju Petrovskog rejona Donjecka poginulo je četvoro ljudi, a još četvoro je ranjeno, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

08:10 Američki uslov Kijevu

Kijev se obavezao da ne koristi američke višecevne raketne sisteme "himars" protiv objekata na ruskoj teritoriji, izjavio je u intervjuu ukrajinskoj službi Bi-Bi-Sija ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Prema njegovim rečima, to je bio uslov da Ukrajina dobije te sisteme od SAD.

07:00 Sirene u Kijevu

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Kijeva. 

Guverner Kurske oblasti rekao je da ukrajinske trupe granatiraju selo Tetkino. Oružane snage Ukrajine granatiraju sela u blizini Gorlovke.

Ukrajinski vojnici ispalili su i jednu raketu iz MLRS HIMARS na selo Skargovka.

Podsećamo, specijalna vojna operacija Rusije sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine počela je 24. februara.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je izjavio da Zapad želi da porazi Rusiju na „bojnom polju” u Ukrajini i poručio „Neka probaju”, ukazujući takođe da Moskva „još nije počela ozbiljne stvari”.

BONUS VIDEO: GRANATIRANjE VOJNE BAZE PVO: Snimci iz Luganska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!