BIVŠI ANALITIČAR BELE KUĆE: Naši džavelini ili stingeri bi mogli da završe umesto u Kijevu kod terorista na Bliskom istoku

P. Z. S. / ria.ru

15. 08. 2022. u 17:13

ORUŽJE koje SAD isporučuju Ukrajini moglo bi da se preproda trećim stranama, što bi narušilo reputaciju Vašingtona i potencijalno naškodilo bezbednosti zemlje, rekao je za Njuzvik bivši analitičar Bele kuće Mark Kansijan.

БИВШИ АНАЛИТИЧАР БЕЛЕ КУЋЕ: Наши џавелини или стингери би могли да заврше уместо у Кијеву код терориста на Блиском истоку

Foto AP

- Rizik slanja oružja je da bi naši džavelini, protivtenkovski topovi ili čak Stingeri mogli da završe u pogrešnim rukama jer ih je neko u Ukrajini preusmerio i prodao drugoj strani. Jednog dana će se pojaviti teroristička grupa na Bliskom istoku sa našim džavelinima, koje smo isporučili u Kijev - rekao je on.

Prema Kansijanu, postoji i opasnost da američko oružje u rukama Oružanih snaga Ukrajine bude usmereno protiv civila u Ukrajini. U svakom slučaju, objavljivanje takvog slučaja u štampi će dovesti do podrivanja dvopartijskog jedinstva u američkom Kongresu i prestanka pomoći vladi Vladimira Zelenskog, dodao je ekspert.

Američki analitičar je izrazio zabrinutost zbog korupcije u Ukrajini i založio se za pojačan nadzor nad pomoći koja se šalje Ukrajincima, čak i ako to preti da uspori isporuke.

Ranije je Rusija poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini. Portparol predsednika Dmitrij Peskov naglasio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE DEJSTVO RUSKE AVIJACIJE: Napad na utvrđene položaje ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest