ODE VLADA, ODE PARLAMENT: Kriza vlasti u Italiji nije izbegnuta, politička oluja preti da se pretvori u "cunami"

M. OSTOJIĆ, Specijalno za "Novosti"- Rim

22. 07. 2022. u 00:40

PREDSEDNIK Italije Serđo Matarela raspustio je juče italijanski parlament, otvarajući put za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora Matarela je rekao da izbori moraju biti održani u roku od 70 dana, ostavljajući vladi da odredi tačan datum koji će verovatno biti krajem septembra.

ОДЕ ВЛАДА, ОДЕ ПАРЛАМЕНТ: Криза власти у Италији није избегнута, политичка олуја прети да се претвори у цунами

Serđo Matarela, Foto AP

Italijanski premijer Mario Dragi je ranije juče predao ostavku Matareli koji je zatražio od Dragija da ostane na funkciji premijera kao vršilac dužnosti.

Okončanje mandata vlade Marija Dragija, koji je potrajao godinu i po, izazvalo je tako u Rimu političku oluju na temperaturi iznad 40 stepeni Celzijusa. Posledice bi, međutim, mogle da donesu "cunami". Imenujući sada već bivšeg premijera, pre 18 meseci, predsednik Italije Serđo Matarela, imao je nameru da na pravi put vrati zemlju posle krize izazvane pandemijom kovida 19, usled urušene ekonomije i vrtoglavog osiromašenja građana, ali je situacija u mnogim segmentima sada još teža.

Krizu vlade, koja se završila padom Dragijevog kabineta, izazvao je Pokret Pet zvezdica lidera Đuzepe Kontea, koji je takođe nekada šefovao u Rimu. Sada je najavio da neće glasati za program "Pomoć" iz pera doskorašnje administracije. Taj Dragijev predlog ciljao je na inkasiranje dodatnog novca od Evropske komisije iz Programa za ekonomsko oživljavanje, a Konte ga je odbacio, jer se nije podudarao sa svim zahtevima Pet zvezdica.

Mario Dragi, Foto AP

Dragi je, prekjuče u Senatu, detaljno objasnio sunarodnicima motive svoje odluke o ostavci, istakavši da je "nacionalno jedinstvo od starta njegovog kabineta bilo najveća garancija demokratskog legitimiteta", budući da njega nisu birali građani, nego je imao podršku u Parlamentu, ali se, u poslednjim mesecima, pretvorilo u rastuće podele.

Budući da više nema poverenja dela te vlade, nije želeo da ostane na mestu premijera.

Dragi je podsetio na svoj program i na više od 50 ciljeva, zacrtanih do kraja godine da bi se, iduće nedelje, dobila pomoć od 21 milijardu, a do kraja godine, još 19, pored već pristiglih 45,9 milijardi evra iz Evropskog fonda za razvoj u cilju oživljavanja ekonomije i pomoći stanovništvu usled poskupljenja energija. Uprkos tome svemu, poverenje u Dragija, nije se vratilo, a na nož je dočekan njegov predlog Senatu da usvoji zahtev senatora Pjera Ferdinanda Kazinija iz Demokratske partije (PD), koji je glasio:

"Saslušajte Dragija i omogućite da nastavi i iznese svoj rad do kraja!".

Osim Pet zvezdica koje su izazvale krizu, poverenje Dragiju uskratio je čitav Desni centar. Dalje se samo nizalo: neverica u Senatu, izglasavanje jedva proste većine za poverenje premijeru, međusobne optužbe, poslanici koji napuštaju aulu... 

ZABRINUTOST U VRHU EU

U BRISELU vlada neverica, nikome nije jasno zašto i čemu kriza vlade u ovom trenutku. U vrhu EU ocenjuju da "igra neodgovornih protiv Marija Dragija može isprovocirati razornu oluju". Zaključak briselskih zvaničnika glasi da "u momentu kad su dva stuba EU, nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron oslabili, Dragijeva ostavka predstavlja veliki šok za konsolidaciju Unije, za njenu koheziju i uticaj na svetskoj sceni".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024