ŠOKANTNA ODLUKA EVROPSKE UNIJE: Ceo svet bruji o ovom potezu

Tanjug

20. 07. 2022. u 11:41

EVROPSKA unija je ukinula sankcije sirijskoj avio-kompaniji Čem Vings, saopštili su danas predstavnici EU i tog avio-prevoznika.

ШОКАНТНА ОДЛУКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Цео свет бруји о овом потезу

Foto AP

EU je uvela sankcije Čem Vingsu u decembru prošle godine, optužujući kompaniju da pomaže krijumčarenje migranata u 27-člani blok, odnosno da prevozi ljude u Belorusiju koji onda ilegalno prelaze granice EU, što je preraslo u migracionu i humanitarnu krizu, prenosi Rojters.

Čem Ving su ranije stavile na crnu listu Sjedinjene Države, navodeći da je sirijska vlada koristila tog avio-prevoznika za prevoz militanata, oružja i druge opreme tokom sukoba koji besni u Siriji od 2011. godine.

Odluku EU o uklanjanju Čem Vingsa sa liste sankcija potpisao je 18. jula visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, prema izjavi portparola EU u Bejrutu. On nije mogao odmah da kaže zašto je avio-kompanija, koja trenutno obavlja letove sa tri aviona ka destinacijama uglavnom na Bliskom istoku, skinuta sa liste, napominje britanska agencija.

Osama Satea, direktor za razvoj poslovanja i za odnose s javnošću Čem Vingsa, rekao je da ova odluka pokazuje da je kompanija "potpuno nevina", ali da ona neće odmah dovesti do letova za Evropu.

 - Ovo će nam omogućiti da zatražimo dozvolu za rad na nekim aerodromima. To će biti lakše nakon što naše ime bude izbrisano sa crne liste - dodao je on.

BONUS VIDEO:

LOVCI-BOMBARDERI SU-34 IZNAD UKRAJINE: Snimak Ministarstva odbrane Rusije o dejstvu avijacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BRAT UMRO ZA BRATOM: Drama u Lipničkom Šoru kod Loznice