ŠOKANTNA ODLUKA EVROPSKE UNIJE: Ceo svet bruji o ovom potezu

Tanjug

20. 07. 2022. u 11:41

EVROPSKA unija je ukinula sankcije sirijskoj avio-kompaniji Čem Vings, saopštili su danas predstavnici EU i tog avio-prevoznika.

ШОКАНТНА ОДЛУКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ: Цео свет бруји о овом потезу

Foto AP

EU je uvela sankcije Čem Vingsu u decembru prošle godine, optužujući kompaniju da pomaže krijumčarenje migranata u 27-člani blok, odnosno da prevozi ljude u Belorusiju koji onda ilegalno prelaze granice EU, što je preraslo u migracionu i humanitarnu krizu, prenosi Rojters.

Čem Ving su ranije stavile na crnu listu Sjedinjene Države, navodeći da je sirijska vlada koristila tog avio-prevoznika za prevoz militanata, oružja i druge opreme tokom sukoba koji besni u Siriji od 2011. godine.

Odluku EU o uklanjanju Čem Vingsa sa liste sankcija potpisao je 18. jula visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, prema izjavi portparola EU u Bejrutu. On nije mogao odmah da kaže zašto je avio-kompanija, koja trenutno obavlja letove sa tri aviona ka destinacijama uglavnom na Bliskom istoku, skinuta sa liste, napominje britanska agencija.

Osama Satea, direktor za razvoj poslovanja i za odnose s javnošću Čem Vingsa, rekao je da ova odluka pokazuje da je kompanija "potpuno nevina", ali da ona neće odmah dovesti do letova za Evropu.

 - Ovo će nam omogućiti da zatražimo dozvolu za rad na nekim aerodromima. To će biti lakše nakon što naše ime bude izbrisano sa crne liste - dodao je on.

BONUS VIDEO:

LOVCI-BOMBARDERI SU-34 IZNAD UKRAJINE: Snimak Ministarstva odbrane Rusije o dejstvu avijacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina