RAT U UKRAJINI: Strani instruktori na prvim linijama; Žestoka bitka za Serebjanku; Šef Pentagona - Kritična etapa rata (FOTO/VIDEO)

Novosti online

20. 07. 2022. u 07:29 >> 00:23

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 147. dan. Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se juče u Teheranu sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Glavne teme razgovora su bile obezbeđenje koridora za izvoz žita iz Ukrajine i situacija u Siriji.

РАТ У УКРАЈИНИ: Страни инструктори на првим линијама; Жестока битка за Серебјанку;  Шеф Пентагона - Критична етапа рата (ФОТО/ВИДЕО)

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

Borbe na visovima oko Severska

Borbe u oblasti Serebrjanke i Verhnekamenskog, "obrada" visova oko grada, na kojima se još uvek drže Oružane snage Ukrajine. VSU su povukle deo snaga iz grada. Izveštaji o zauzimanju Severska su još uvek ispred događaja.

Put Seversk-Soledar je pod kontrolom neprijatelja, ali je podvrgnut artiljerijskim udarima Oružanih snaga RF.

 

Raketni udari u Ukrajini

Lokalni izvori su širili informacije o nekoliko eksplozija u Harkovu i Čugujevu.

Oružane snage RF su pre oko sat vremena napale i položaje ukrajinske vojske u Nikopoljskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti.

Foto: Profimedia/Gugl mape printskrin/Vikipedija

 

 

Strani instruktori na prvim linijama fronta

Prema informacijama kojima raspolaže Narodna milicija LNR, strani instruktori stižu u Donbas kod Soledara i Artemovska kako bi obučili ukrajinske militante da koriste zapadno oružje.

 

Uklonjeno 11.000 mina za dan

Jedinice za razminiranje Oružanih snaga RF i Ministarstva za vanredne situacije Rusije deaktivirale su 10.900 eksplozivnih objekata u DNR i LNR dnevno, izjavio je u sredu načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

 

Ruski desantnjiki rade sa dronovima

Na jugu jedinice vazdušno-desantnih trupa Oružanih snaga RF aktivno koriste vođenu municiju za precizno uništavanje ciljeva. Na snimku se vidi upotreba drona Kub-UAV na ljudstvu i kamufliranoj opremi ukrajinskih formacija.

SAD proučavaju pitanje obuke ukrajinskih pilota

Sjedinjene Američke Države proučavaju pitanje obuke ukrajinskih vojnih pilota, ali još uvek nisu donete odluke o ovom pitanju, rekao je Mark Mili, predsednik Združenog generalštaba.

-Razmatramo sve moguće opcije da ih predstavimo predsedniku i ministru (odbrane). O njima nije bilo odluka, ali istražujemo širok spektar mogućnosti, uključujući obuku pilota, rekao je on na konferenciji za novinare.

Predstavnički dom američkog Kongresa ranije je odobrio inicijativu za izdvajanje 100 miliona dolara za obuku ukrajinskih vojnih pilota na avionima američke proizvodnje.

 

Istraga granatiranja civila u Rusiji

Istražni komitet Ruske Federacije otvorio je krivični postupak za granatiranje sela Gorodišće u Kurskoj oblasti od strane Ukrajine, navodi se na Telegram kanalu Ministarstva.

Prema istrazi, ukrajinska vojska je 20. jula granatirala selo Gorodišče u Rilskom okrugu Kurske oblasti, kao i teritoriju automobilskog punkta Krupec. Oštećeni su dalekovodi i zgrade kontrolnih punktova. Žrtava nije bilo.

Foto: EPA

SAD isporučuje 20 HIMARS VBR

Sjedinjene Države i njihovi saveznici su se obavezali da će Ukrajini dati više od 20 višecevnih raketnih bacača HIMARS, od kojih je 12 već prebačeno, rekao je Mark Milej, predsednik Združenog generalštaba SAD.

 

Žestoka bitka za Serebjanku

Prema vojnom ekspertu Vladislavu Ugoljnom, savezničke snage napreduju u oblasti Serebrjanke, boreći se za visove na istoku Severska. Nastavljaju se sukobi u oblastima Jakovlevke i Ivano-Darjevke.

Ubijeno 16 dece

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC) saopštilo je da je tokom 154 dana eskalacije (od 17. februara) zabeleženo 6.217 granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine. Žrtve ovih napada bile su 259 civila, uključujući 16 dece. Povređeno je 2.710 civila: 1.215 na teritorijama unutar granica DNR pre početka specijalne operacije, 1.495 na oslobođenim teritorijama.

 

Kijev odnosi sve vredno iz Slavjanska

Ukrajinski telegram kanali saopštavaju da se iz Slavjanska u Dnjeprotetrovsk javnim prevozom evakuišu vredne stvari.

 

Poginulo pet vojnika DNR

Pet vojnika Donjecke Narodne Republike je poginulo za dan, još trojica su ranjena, saopštila je Narodna milicija DNR.

-Sa žaljenjem vas obaveštavamo da je pet branilaca Donjecke Narodne Republike poginulo, a tri su ranjena u vršenju vojne dužnosti u borbi za nezavisnost, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Narodne milicije.

 

Ispalili 260 granata na 13 naselja u DNR

Narodna milicija DNR saopštila je da su ukrajinske trupe u sredu ispalile više od 260 granata, uključujući i iz „Grada“, na 13 naselja republike.

-U toku današnjeg dana, prema informacijama SCKK DNR, neprijatelj je ispalio više od 260 projektila iz višecevnih raketnih sistema „Grad“122 mm, topova od 155, 152 i 122 mm, minobacača 120 mm, a upotrebio je i nevođene rakete 80 mm. Vatra je otvarana na okruge 13 republičkih naselja, navodi se u poruci na Telegram kanalu Narodne milicije.

 

NATO koordinira ratne napore VSU

Glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužni rekao je da je sa komandantom združenih oružanih snaga NATO-a u Evropi, američkim generalom Kristoferom Kavolijem, razgovarao telefonom o pitanjima zajedničkog rada oficira na nivou štaba.

 

Kritična etapa rata

Borbe u Ukrajini su u kritičnoj fazi, a Zapad će nastaviti da pruža vojnu pomoć Kijevu, izjavio je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe u sredu u 18.10 po moskovskom vremenu pucale su na Petrovski okrug u Donjecku, ispalivši pet granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ranije danas iz DNR su javili da je grad bio četiri puta meta ukrajinske artiljerije kalibra 155 mm.

 

Nacistički udžbenici za obuku trupa

Među materijalima za obuku narednika mornaričkog korpusa ukrajinskih trupa pronađen je priručnik ukrajinskih nacionalista „Trkovi borbe u gradu“, koji uči da se na nasilje odgovara još više nasilja, javlja dopisnik RIA Novosti.

Foto Tanjug/AP

 

Rad ruske avijacije i PVO u Ukrajini (VIDEO)

Vazdušna borba lovačke avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije korišćenjem raketa vazduh-vazduh i rad na proračunu PVO raketnog sistema Pancir-S1 za uništavanje vazdušnih ciljeva Oružanih snaga Ukrajine.

 

Pogođeno 20 artiljerijskih vodova

U okviru kontrabaterijske borbe, na rejonima Kurahova pogođeno je pet vodova višecevnih raketnih sistema Grad 48. i 58. motorizovane brigade, šest artiljerijskih vodova haubica D-20 i devet artiljerijskih vodova topova D-30, Novomihajlovka, Konstantinovka i Georgijevka Donjecke Narodne Republike.

 

Osuđeni dezerteri u Odesi

Sud u Odesi kaznio je tri mobilisana vojnika zbog odbijanja da odu na front, a svaki od njih će morati da plati 2,5 hiljade dolara, piše list Dumskaja.

 

Poginuo civil u granatiranju Rusije

Jedna osoba poginula je danas u granatiranju ruske Belgorodske oblasti sa ukrajinske strane granice, saopštio je lokalni guverner Vjačeskav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu naveo da su gađana mesta Žuravljovka i Nehotjevka.

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine ispaljuju nevođene rakete na Široku Balku

Ukrajinske trupe su iz helikoptera ispalile 30 nevođenih raketa na Široku Balku u DNR, saopštilo je u sredu predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC) .

Ukrajinski dronovi napali Zaporošku nuklearku

Tri ukrajinske bespilotne letelice kamikaze napale su nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštile su lokalne vlasti.

Prema navodima administracije grada Energodar, Kijev je izveo četiri napada na Zaporošku nuklearnu elektranu u sredu. Poslednji napad se dogodio u 16.01 po moskovskom vremenu.

Bespilotne letelice ukrajinskih snaga po drugi put u toku ove sedmice su napale Zaporošku nuklearnu elektranu, rekao je za Sputnjik portparol vojno-civilne administracije grada.

- Ovo je drugi napad ove sedmice. U ponedeljak su ukrajinske bespilotne letelice takođe delovale na području nuklearne elektrane - rekao je sagovornik Sputnjika.

Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini uključivaće još četiri višecevna raketna sistema „himars“, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.

- On obuhvata još četiri savremena raketna sistema ‘himars’, koje Ukrajinci tako efikasno koriste i koji su tako značajno izmenili situaciju na bojnom polju - izjavio je on na onlajn sastanku zemalja koje vojno pomažu Ukrajini.

Prema informacijama, novi paket pomoći, koji će biti predstavljen ove nedelje podrazumeva i municiju za raketne sisteme i artiljeriju.

Ostin je istakao da vojnu pomoć Kijevu pruža trideset zemalja, a naročito je istakao ulogu Velike Britanije, Poljske i Nemačke, koje pomažu oružjem dugog dometa.

SAD su do sada, kako su objavile, Ukrajini predale 12 sistema „himars“.

LNR: Ukrajinska vojska se skoro u potpunosti povukla iz Severska

Ukrajinska vojska se skoro u potpunosti povukla iz Severska, ali i dalje granatira civilnu infrastrukturu grada, izjavio je danas oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

- U ovom gradu praktično više nema vojnika ukrajinske vojske. Uglavnom su na drugoj liniji odbrane. Oni su se malo povukli, ali nastavljaju udare na naše vojnike i civilnu infrastrukturu ovog grada - poručio je Maročko, prenela je agencija TASS.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljev izjavio je u ponedeljak da se grad Seversk nalazi se pod kontrolom snaga LNR. "Seversk je pod našom kontrolom", poručio je Kiseljev na Prvom kanalu, prenela je agencija RIA Novosti.

Putin: Dolazi nova era

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da dolazi nova era i nova etapa u svetskoj istoriji - samo suverene države će moći da obezbede dinamiku rasta

Lavrov: Geografski zadaci specijalne operacije su se promenili

Geografski zadaci specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini su se promenili – više nije reč samo o Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici. Jedan do razloga za to su isporuke Kijevu američkih višecevnih raketnih bacača "himars" - izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Foto: TASS Host Photo Agency Pool via AP

- Kada je reč o specijalnoj vojnoj operaciji i njenim geografskim koordinatama, predsednik (Rusije) je rekao vrlo jasno, kako ste ga i citirali – denacifikacija, demilitarizacija u tom smislu da ne bude nikakvih pretnji našoj bezbednosti, vojnih pretnji s teritorije Ukrajine. Taj zadatak ostaje... Sada je druga geografija. To uopšte više nisu samo DNR i LNR, nego i Hersonska oblast, Zaporoška oblast i niz drugih teritorija, a taj proces se nastavlja, pri čemu se nastavlja dosledno i uporno - rekao je ruski ministar.

Oslobođeno Berestovo

Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je da su snage DNR i Luganske Narodne Republike, uz podršku Oružanih snaga Rusije, oslobodile 255 naselja, uključujući Berestovo koje se nalazi na dvadesetak kilometara od Soledara.

Putin o obnovi DNR i LNR

Rusija će pomoći LNR i DNR, ali biće potrebne godine da se tamo sve dovede u red, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin

Rusi tvrde - oboreni Mig-29 i Su-25

Ruski lovci su u vazdušnim borbama uništili dva ukrajinska vojna aviona – MiG-29 u Nikolajevskoj oblasti i Su-25 u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Borbena avijacija i artiljerija Rusije su u protekla 24 sata uništile sedam ukrajinskih upravljačkih punktova, a uništeno je i osam skladišta s oružjem i municijom.

- Oružane snage Rusije su od početka izvođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini uništile 259 aviona, 1.572 bespilotne letelice, 4.135 tenkova i drugih jedinica oklopne tehnike, 356 protivraketna kompleksa, 760 borbenih vozila za višecevne raketne bacače, 3.166 jedinica poljske artiljerije i minobacača, kao i 4.410 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike - navedeno je u saopštenju.

Zaharova: Političari EU uzrok krize da traže u svom dvorištu

Evropski političari treba da traže uzroke domaćih kriza u svojim greškama i neprofesionalizmu, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u komentaru povodom izjava italijanskog ministra spoljnih poslova Luiđija Di Maja, prenosi TASS.

U telefonskom intervjuu za američke medije u petak, Di Majo je rekao da oni u Italiji koji žele raspad vlade premijera Marija Dragija rade u interesu Rusije.

- Evropskim političarima bismo savetovali da uzroke svojih domaćih kriza traže u sopstvenim greškama i neprofesionalizmu, čije društvene i ekonomske posledice sve više osećaju obični građani zemalja EU - navodi se u komentaru Zaharove.

Ona je navela da je teza o tome da je Rusija odgovorna za ugrožavanje prehrambene bezbednosti u svetu, još jedna od "predstava" Zapada.

Zaharova je tokom gostovanja u emisiji radio Sputnjika danas podsetila na stav Moskve, "da hrane ima i da je Rusija spremna da je snabdeva, ali da nema potrebe za stvaranjem veštačkih barijera".

Ove nedelje pregovori o bezbednoj isporuci žitarica

Sastanak Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih Nacija o bezbednoj isporuci ukrajinskih žitarica biće održan u Istanbulu ove nedelje, rekao je danas za TASS izvor u Ankari.

- Očekuje se da će razgovori biti održati ove nedelje, verovatno sutra - rekao je izvor.

Si-En-En Turk je izvestio da će sastanak biti održan u Istanbulu u petak, ali još nema zvanične potvrde.

Ruska ambasada: SAD nastoje da raspiruju sukob u Ukrajini

Ruska ambasada u Vašingtonu saopštila je danas da navodi američkih zvaničnika da Rusija priprema teren za aneksiju ukrajinske teritorije, potvrđuju želju SAD da podstaknu sukob.

- Navodi o grabežljivoj prirodi ruske vojne specijalne operacije u osnovi su lažni. Vraćamo mir na oslobođene teritorije, stvarajući uslove za normalan život i poštovanje jednakih prava građana, bez obzira na etničku pripadnost i jezik - navodi se u saopštenju ruske ambasade objavljenom na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

Kako su navele diplomate u saopštenju, takve insinuacije potvrđuju nameru SAD da što duže raspiruju sukob.

SAD prave planove za novo ratno vazduhoplovstvo Ukrajine

Sjedinjene Države i saveznici počinju da razmatraju mogućnosti za obuku ukrajinskih pilota, kao deo dugoročnih napora da se potencijalno pomogne Kijevu da izgradi novo ratno vazduhoplovstvo, rekao je Rojtersu komandant vojnih vazduhoplovnih snaga SAD Čarls Braun.

On je tokom leta za Aspen u Koloradu na bezbednosni forum, priznao da su u toku takvi razgovori unutar američke vojske i njenih saveznika.

Rusi priveli pomagače VSU

Rosgvardija je privela pomagače Oružanih snaga Ukrajine u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Uništena municija i "gradovi"

Snage Narodne milicije Donjecke Narodne Republike, uz podršku ruske vojske, za dan su uništile skladište municije Oružanih snaga Ukrajine, kao i dva BM-21 "Grad", rekao je zvaničnik. predstavnik Narodne milicije Eduard Basurin.

Uhapšen za skrnavljenje groba ruskog vojnika

Policija u ruskom gradu Čeboksariju identifikovala je čoveka osumnjičenog da je skrnavio grob vojnika poginulog tokom specijalne operacije u Ukrajini.

Kako je rečeno novinarima u pres-službi Ministarstva unutrašnjih poslova Čuvaške Republike, protiv osumnjičenog je pokrenut krivični postupak.

On nije objasnio razlog svog postupka.

Putin: Pokretanje Severnog toka 2 povećalo bi isporuke gasa Evropi

Puštanje u rad gasovoda Severni tok 2 jedan je od načina da se povećaju isporuke ruskog gasa Evropi, iako je polovina njegovih kapaciteta već dodeljena za domaću potrošnju, izjavio je danas novinarima ruski predsednik Vladimir Putin.

- Imamo spremnu drugu trasu, to je Severni tok 2. Može da se pokrene - rekao je Putin govoreći o opcijama za rešavanje energetske krize u Evropi, prenosi Tas s.

On je, međutim, napomenuo da trenutno postoji "problem" u vezi s tom rutom.

Kadirov: Rat je već dobijen

Čečenski lider i Putinov saveznik Ramzan Kadirov tvrdi da je ruski rat u Ukrajini već dobijen i da je Poljska sledeća na dnevnom redu. U svom najnovijem videu objavljenom na društvenim mrežama, Kadirov je rekao da je plan da nakon osvajanja Kijeva pređe u Poljsku.

 

- Planovi su grandiozni. Već razvijamo plan za demilitarizaciju zemalja NATO-a, a prva na redu posle zauzimanja Kijeva je Poljska - tvrdi Kadirov.

Šojgu u inspekciji borbene grupe "Zapad"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je danas inspekciju ruske borbene grupe "Zapad" koja učestvuje u specijalnoj operaciji u Ukrajini.

On je izdao naređenje da se poveća efikasnost uništavanja ukrajinskih bespilotnih letelica, posebno u oblastima koje se graniče sa Rusijom.

- Nakon inspekcije, general armije Sergej Šojgu dao je uputstva o daljem povećanju efikasnosti uništavanja neprijateljskih bespilotnih letelica iznad graničnih područja sa Rusijom, kao suzbijanju novih artiljerijskih sredstava kojima nacionalisti granatiraju stambena naselja - piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Britanski obaveštajci o važnosti Antonovskog mosta

Ruska ofanziva u ukrajinskom regionu Donbasa nastavlja da postiže minimalni napredak, dok ukrajinske snage drže svoje linije, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

U izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije na Tviteru navodi se da je Antonovski most preko reke Dnjepar, koje napadaju ukrajinske snage, verovatno još upotrebljiv.

- Velika je verovatnoća da će most ostati upotrebljiv, a on je od vitalne važnosti za ruske snage - navelo je ministarstvo.

Britanski obaveštajci su saopštili u izveštaju da je to "jedan od samo dva putna prelaza preko Dnjepra, preko kojih Rusija može da snabdeva ili povlači svoje snage", na teritoriji koju je zauzela zapadno od reke, prenosi Rojters.

Kontrola prelaza preko Dnjepra će verovatno postati ključni faktor u ishodu borbi u regionu, saopštilo je britansko ministarstvo.

Ukrajinci granatirali Antonovski most

Ukrajinske trupe ispalile su rano jutros 12 projektila iz lakih višecevnih raketnih bacača HIMARS na Antonovski most preko reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, rekao je za RIA Novosti zamenik načelnika proruske vojno-civilne administracije u regionu Kiril Stremousov.

- Izbrojali smo oko osam pogodaka na Antonovskom mostu, deo je PVO presreo. Most je ozbiljno oštećen, ima ozbiljnih razaranja. Na mostu i dalje ima saobraćaja, ali će verovatno biti zatvoren za teška vozila. Granatiranje je bilo u četiri sata ujutro, ukupno 12 projektila, dva rafala po šest - kazao je Stremousov.

On je dodao da vlasti još nemaju informacije o mogućim žrtvama granatiranja.

Stižu novi "HIMARS-i"

Sjedinjene Države će ove nedelje objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će uključivati raketne sisteme HIMARS, saopštila je Bela kuća.

PVO presrela 10 projektila iznad Hersona

Ruska PVO presrela je 10 projektila koje su Oružane snage Ukrajine ispalile na Herson.

Vlasti u regionu još uvek nisu prijavile nikakve podatke o materijalnoj šteti ili žrtvama.

Zelenski: Osnovana Komisija za kontrolu stranog oružja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je formirana specijalna komisija za kontrolu upotrebe oružja koje je isporučeno Ukrajini za borbu protiv ruskih snaga.

Foto: Profimedia

- Naši partneri su u potpunosti informisano kako koristimo dobijeno oružje. Ali da bismo stali na put manipulacijama ruskih propagandista i onih koji im pomažu u Ukrajini ili negde druge, formiran je dodatni odbor za kontrolu - rekao je Zelenski, prenosi Gardijan.

Sirija prekinula diplomatske odnose sa Ukrajinom

Sirijska Arapska Republika je odlučila da prekine diplomatske odnose sa Ukrajinom, kao odgovor na sličnu odluku Kijeva, prenosi agencija SANA.

Odluka sirijskih vlasti je odgovor na odluku Kijeva o prekidu diplomatskih odnosa.

- Sirija je odlučila da prekine diplomatske odnose sa Ukrajinom polazeći od principa uzajamnosti, kao odgovor na odluku Kijeva - navodi SANA reči izvora u Ministarstvu spoljnih poslova.

SAD: Rusija planira aneksiju ukrajinskih teritorija

Rusija priprema teren za aneksiju ukrajinske teritorije koristeći scenario kakav je upotrebila na Krimu, tvrde Sjedinjene Američke Države pozivajući se na obaveštajne izvore.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, rekao je na konferenciji za novinare da se Rusi pripremaju da postave zvaničnike bliske Moskvi, uspostave rublju kao valutu i primoraju stanovnike da se prijave za rusko državljanstvo.

Kirbi je najavio i brz odgovor SAD i saveznika u slučaju aneksija ukrajinskih oblasti Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk, prenosi BBC.

Rusi lansirali balističke rakete

Ruska armija je kasno sinoć lansirala balističke rakete iz Hersona. 

Mete su navodno bili ukrajinski položaji nedaleko od Nikolajeva.

Venediktova: U mojoj sluzbi nije bilo kolaboracionizma

Bivši državni tužilac Ukrajine Irina Venediktova koju je razrešio predsednik Volodimir Zelenski kaže da prihvata smenu, ali ističe da u njenoj službi nije bilo kolaboracionista.

- Ovde u mojoj kancelariji ne možemo imati kolaboracionista. Takvi ljudi su samo oni koji rade na okupiranim teritorijima. Moja kancelarija nije okupirana teritorija - rekla je Venediktova za Si-En-EN

Dodala je da je glavni prioritet njene kancelarije bio rad na problemima s krivičnim delima izdaje i kolaboracionizma, kao i da je njena služba bila vrlo transparentna u svom radu.

Putin: Olakšaćemo izvoz ukrajinskog žita, ukinite nam blokade

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je sinoć, nakon trilateralnog sastanka procesa Astane u Teheranu, da će Rusija olakšati izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora, ali da želi da sva ograničenja u vezi sa isporukom ruskog žita vazdušnim putem budu ukinuta.

Foto Tanjug/AP

On je izrazio nadu da će ograničenja biti ukinuta kako bi se poboljšala situacija na međunarodnim tržištima hrane, prenose RIA Novosti.

Putin: Ukrajina nema želju da se drži dogovora iz marta

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin predočio je da Moskva ne vidi želju Ukrajine, kako je rekao, da se sprovede preliminarni mirovni sporazum dogovoren u martu.

Govoreći pred novinarima nakon samita u Teheranu Putin je, takođe rekao da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nude da posreduju u pregovorima Ukrajine i Rusije, prenosi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!