NOVO PROŠIRENJE BRIKSA NA POMOLU: Zainteresovane Turska, Egipat i Saudijska Arabija

Novosti onlajn

14. 07. 2022. u 08:30

POSTOJI mogućnost da će se Turska, Egipat i Saudijska Arabija veoma brzo priključiti BRIKS-u, izjavila je direktorka foruma BRIKS Purnima Anand, prenosi list „Izvestija“.

НОВО ПРОШИРЕЊЕ БРИКСА НА ПОМОЛУ: Заинтересоване Турска, Египат и Саудијска Арабија

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Anand je izjavila da su tokom 14. samita lidera BRIKS-a, koji je održan u virtuelnom formatu od 23. do 24. juna, to pitanje razmatrale Kina, Rusija i Indija.

- Ove zemlje su pokazale da su zainteresovane za pridruživanje organizaciji i već pripremaju prijavu za članstvo. Mislim da je to dobar potez, jer se ekspanzija uvek doživljava pozitivno, to će povećati uticaj BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) širom sveta. Nadam se da će se ulazak zemalja u BRIKS vrlo brzo desiti, jer su sada svi predstavnici jezgra unije zainteresovani za proširenje. Dakle, to će se veoma brzo desiti - pojasnila je ona.

Osim toga, Anand je uverena da bi članstvo Turske, Egipta i Saudijske Arabije trebalo da se brzo desi, jer je proces već u toku. Ona je pojasnila da se pridruživanje organizaciji neće dogoditi istovremeno.

Ranije je šef departmana za međunarodna ekonomska poslovanja ministarstva inostranih poslova Kine Li Kesing saopštila da nekoliko zemalja već „kuca na vrata“ organizaciji, među tim zemljama su: Indonezija, Turska, Saudijska Arabija, Egipat i Argentina.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)