VELIKI SAMITI POKAZALI DA SVET IDE U RASKOL Geopolitika: Budući svet biće podeljen na jedinstveni Zapad i zemlje BRIKS-a

Srna

11. 07. 2022. u 12:35

VELIKI samiti, politički i vojni, koji su održani nedavno, pokazuju potpuni raskol među moćnim zemljama Istoka i Zapada i otvaraju put prema podeli, razdoru i neizvesnim sukobima, navodi "Geopolitika".

ВЕЛИКИ САМИТИ ПОКАЗАЛИ ДА СВЕТ ИДЕ У РАСКОЛ Геополитика: Будући свет биће подељен на јединствени Запад и земље БРИКС-а

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Samiti G7, BRIKS-a i NATO-a pokazali su sve veće razlike među moćnim zemljama sveta, koje je rat u Ukrajini samo ogolio.

U naizgled ležernoj i opuštenoj atmosferi pred televizijskim kamerama članice G7, kako sebe nazivaju najmoćnije zemlje sveta, svim silama su se trudile da pokažu kako i dalje imaju dominantnu ulogu i određuju pravila.

Međutim, uprkos neskrivenom zadovoljstvu o uspostavljenom jedinstvu po pitanju Ukrajine, nervoza je bila na vrhuncu, jer je svest o neizbežnim velikim globalnim promenama duboko prisutna u svakoj od zemalja G7.

Usred tog samita italijanski premijer Mario Dragi morao je pre vremena da ode kući zbog krize italijanske vlade: koalicioni partner " Pokret pet zvezdica" zapretio je izlaskom iz vlade ako se Ukrajini nastavi isporučivati oružje i nastavi haos sa novim migrantskim talasom iz Afrike.

Nešto ranije pala je bugarska vlada, a u Briselu su održani masovni protesti zbog pogoršanja socijalnog stanja. U Nemačkoj ogroman i najveći svetski hemijski koncern "BASF", star više od jednog veka, koji je temelj nemačke industrije, zbog nestašice ruskog gasa najavljuje zatvaranje.

Apsurd je u tome što je ruski gas Nemcima nadohvat ruke, u napunjenim cevima novog gasovoda "Severni tok dva", spojenog sa nemačkom teritorijom i spremnim za eksploataciju u roku od - odmah.

Ali nova nemačka vlada odrekla ga se i pre ruske intervencije u Ukrajini.

U Velikoj Britaniji priprema se prvi opšti generalni štrajk još od dvadesetih godina prošlog veka. U međuvremenu je pao i Boris Džonson.

U Francuskoj je Makron nedavno izgubio kontrolu nad parlamentom ostavši na izborima bez čak stotinak poslanika, a krajnja levica i desnica Marine le Pen – obe snažno za suverenističku francusku politiku, ostvarile su istorijske rezultate, ovladavši parlamentom.

Istovremeno, EU najavljuje mogućnost ukidanja nužnog konsenzusa po spoljnopolitičkim pitanjima i uvođenja instrumenta kvalifikovane većine kao preduslova za buduće širenje EU.

Hoće li jedna Francuska želeti da preda i taj jedini preostali element suvereniteta u vreme kada su u njoj spomenute suverenističke političke snage po prvi put nadjačale one atlantističke, ili možda pre preti fregzit, navodi "Geopolitika".

Istovremeno, u završnoj deklaraciji BRIKS-a, sve jačeg suparnika G7, jasno se ukazuje kako svet više nikada neće biti isti: usvojena je odluka o potrebi osiguranja nove međunarodne alternative američkom dolaru.

Na sastanku je učestvovalo čak 15 država promatrača i mogućih budućih članica tog formata, između ostalih Alžir, Etiopija, Egipat, Indonezija, Meksiko, Malezija, Tajland...

Kina trenutno predsedava formatom BRIKS-a. Taj format, od svega pet država /Kina, Rusija, Indija, Brazil, Južnoafrička Republika/ ali velikih, okuplja više od 40 odsto ukupne svetske populacije i čini 26 odsto svetskog BDP-a.


Sa Argentinom i Iranom to će biti još i više, a Peking ne skriva da u BRIKS-u uskoro želi videti i Indoneziju i Egipat.

Nije tajna da su za BRIKS zainteresovani i 130-milionski Meksiko, ali i Ujedinjeni Arapski Emirati i Sadijska Arabija.

NATO samit stavio je Rusiju na vrh liste svojih neprijatelja, a Kinu odmah iza Rusije.

Kako sada stvari stoje, svet će verovatno u budućnosti izgledati ovako:

Formiraće se jedinstveni zapadni svet – predvođen angloamerikancima, gde su drugi više-manje pokorni poslušnici sa epitetom "saveznika" ili "partnera", radi boljeg psihološkog efekta.

Ostali deo sveta verovatno će biti predvođen BRIKS-om, koji nema jasno definisanu organizacionu i hijerarhijsku strukturu kao G7 ili NATO, ali zato poseduje snažnu zajedničku ideološku osnovu koja se zasniva na načelu "nismo antiamerikanisti, ali želimo dokazati da se bez Amerike može".

"Briksovci" su svojevrsni nastavak posrnulog globalizma američkog tipa, ali na potpuno drugoj osnovi – koja isključuje formalnog vođu i koja želi delovati na međusobno korisnim politikama ekonomskog i bezbednosnog karaktera, zaključuje "Geopopitika".



BONUS VIDEO: IRAN ĆE TEK SADA DA POKAŽE ZUBE: Nuklearni program islamske republike dobija novi zamah

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri