RUSI RASPOREĐUJU TRUPE, SPREMA SE NOVI JURIŠ: Britanci objavili izveštaj o situaciji na frontu u Donbasu

Tanjug

22. 06. 2022. u 09:37

MINISTARSTVO odbrane Velike Britanije saopštilo je da je Rusija verovatno spremna da pokuša da rasporedi veliki broj rezervnih jedinica u Donbasu.

РУСИ РАСПОРЕЂУЈУ ТРУПЕ, СПРЕМА СЕ НОВИ ЈУРИШ: Британци објавили извештај о ситуацији на фронту у Донбасу

Foto: Shutterstock

Jako granatiranje se nastavlja u trenutku kada Rusija nastoji da obuhvati oblast Severodonjecka preko Izjuma na severu i Popasne na jugu, saopštilo je to ministarstvo.

U Izveštaju se navodi i da ruske vlasti nisu objavile ukupan broj poginulih vojnika u Ukrajini od 25. marta, ali da je Donjecka Narodna Republika do 16. juna od početka 2022. godine priznala 2128 poginulih vojnika i 8897 ranjenih.

Britanski obaveštajci tvrde da je stopa žrtava DNR ekvivalentna oko 55 odsto njenih prvobitnih snaga, što naglašava izuzetnu iscrpljenost ruskih i proruskih snaga u Donbasu.

Vrlo je verovatno da su snage DPR opremljene starijim naoružanjem i opremom, a na obe strane sposobnost formiranja i raspoređivanja rezervnih jedinica na frontu postaje sve važnija za ishod rata, saopšteno je u izveštaju ministarstva, navodi Gardijan.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj "zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Glavni cilj u ruskom vojnom resoru sada je oslobođenje Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Zajedno sa ruskom vojskom, u regionu deluju jedinice DNR i LNR.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: RUSKI BM-30 U AKCIJI - Pogledajte dejstvo teškog višecevnog bacača raketa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju