DOBRO DOŠLI U PARIZ, SAD IZVRNITE DŽEPOVE: Pretresi svakodnevica, obavezni u institucijama

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

05. 06. 2022. u 09:30

NAOKO sasvim različiti događaji, finale Lige šampiona u fudbalu i nedeljna poseta Muzeju Luvr u Parizu, pokazali su ranjivost bezbednosnog sistema i stavili do znanja da u teška vremena sigurnost može da bude ugrožena i tamo gde se to najmanje očekuje.

ДОБРО ДОШЛИ У ПАРИЗ, САД ИЗВРНИТЕ ЏЕПОВЕ: Претреси свакодневица, обавезни у институцијама

Foto: AP

Iako su islamistički atentati sada ređi, Francuska se i dalje nalazi u visokom stepenu antiterorističke zaštite. Naoružane vojne trojke, za svaki slučaj, i dalje krstare Gradom svetlosti i ulicama drugih francuskih gradova.

Pretresi su sastavni deo svakodnevice, kada god se ulazi u neku važniju instituciju, bez obzira na to da li se radi o policijskoj prefekturi, Jelisejskoj palati ili kompleksu teniskih stadiona na Rolan Garosu u Bulonjskoj šumi. Istresa se poslednji cent iz džepova, vade mobilni telefoni i ključevi.

Foto: Printskrin/Twitter/@IbrahimBulut22

Cilj ovakvih prerogativa je da "ni ptica ne može da preleti" u trenucima i događajima koji su od suštinskog značaja za javnu bezbednost.

Pa ipak, događaju se neželjene situacije koje podsećaju na to da ništa do kraja ne može da se predvidi.

FOTO: Tanjug/AP

Flagrantan primer za propust u ovom domenu je bilo nedavno finale Lige šampiona u fudbalu između Reala iz Madrida i Liverpula održano na nacionalnom Stadionu Francuske u Sen Deniju, u severnom pariskom predgrađu.

Novosti

U zemlji koja se sprema da uskoro organizuje Olimpijske igre i koja ima izuzetno velikog uspeha sa organizovanjem najvećih sportskih takmičenja, grupa engleskih navijača pokušala je i delimično uspela da nadmudri organizatore i vlasti. Gomila sa falsifikovanim ulaznicama nahrupila je na rešetke i uspela da prodre u arenu. Obezbeđenje ih je, na kraju, pustilo, da ne bi bilo povređenih i stradalih. Početak spektakla je, kao što je poznato, zbog toga kasnio. Moglo je u takvoj situaciji da dođe i do tregedije, jer se ne zna šta je sve neko tom prilikom mogao da unese na stadion. Srećom, nije.

Druga bezbednosno manje opasna situacija po publiku, ali vrlo nezgodna po zaštitu dobara, desila se dan kasnije, u čuvenom pariskom muzeju. Nikome još nije jasno kako je mladić s perikom i prerušen u staricu, u invalidskim kolicima, uspeo da tortom izmaže zaštitno staklo Mona Lize, da pokuša pre toga da ga razbije, a zatim i da održi performans pred zapanjenim posetiocima, pre nego što je konačno bio savladan. Da li je baš "stara dama" pretresena pre ulaska i da li je vinovnik mogao da bude neko drugi, s mnogo gorim namerama?

To nije izuzetak. Na nedavnom prvom postizbornom izlasku francuskog predsednika među javnost u Seržiju, nedaleko od Pariza, nezadovoljni građanin ga je gađao paradajzom, a obezbeđenje je moralo da ga od "crvene kiše" zaštiti kišobranom. Tokom kampanje, kandidata desnice Erika Zemura gađali su flašom, a zatim i jajetom, kada je izgubio naočari. Kandidatkinju desnice Valeri Pekres zasuli su ružičastim prahom.

Jedno je sigurno - koliko god da se sredstava uposli, potpuna bezbednost ne postoji, a oprez je i dalje majka mudrosti.

 

BRAŠNO I JAJA

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron je 2017. godine na Sajmu poljoprivrede pogođen jajetom, nekadašnji premijer Fransoa Fijon brašnom iste godine, dok se kandidat krajnje levice Žan-Lik Melanšon takođe "zabeleo" ove godine tokom kampanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri