LAVROV USKORO STIŽE U TURSKU: Šef ruske diplomatije ugovara morski koridor za poljoprivredni izvoz Ukrajine

I. S.

31. 05. 2022. u 22:39

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovaće u Tursku sa vojnom delegacijom 8. juna da razgovara o otvaranju potencijalnog morskog koridora za ukrajinski poljoprivredni izvoz, izjavio je u utorak turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. On je istakao da se Turska neće pridružiti sankcijama Rusiji i da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tražio da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

ЛАВРОВ УСКОРО СТИЖЕ У ТУРСКУ: Шеф руске дипломатије уговара морски коридор за пољопривредни извоз Украјине

Lavrov u Bahreinu / Foto AP

Čavušoglu je rekao da je još u toku rad sa UN na postizanju sporazuma o pravljenju koridora od Crnog mora, ali da su pitanja između Moskve i Kijeva i dalje nerešena. UN su predložile formiranje zajedničkog posmatračkog mehanizma za praćenje brodske rute i Turska je otvorena za tu ideju.

On je naveo da Rusija želi da se ukinu neke zapadne sankcije usmerene na njen sektor osiguranja, jer bi to uticalo na brodove koji će učestvovati u potencijalnoj brodskoj mreži, dok s druge strane, Ukrajina ne želi da ruski ratni brodovi priđu njenim dokovima u Odesi.

- Zapad mora da odluči šta mu je važnije: marketing na temu snabdevanja hranom iz Ukrajine, ili konkretni koraci za rešavanje tog problema - izjavio je Lavrov.

Za prolazak brodova sa žitom iz ukrajinskih luka neophodno je da ukrajinski predstavnici očiste priobalne vode koje se nalaze u teritorijalnim vodama, u teritorijalnom moru Ukrajine i koje su minirane, kazao je Lavrov i dodao da će, ako problem razminiranja bude rešen, ruska mornarica obezbediti nesmetan prolaz brodova u Sredozemno more i dalje do njihove destinacije.

Lavrov će se u Saudijskoj Arabiji sastati sa šefovima diplomatija zemalja Saveta za zalivsku saradnju (GC C). Očekuje se da će razgovarati sa ministrima Saudijske Arabije, UAE, Omana, Kuvajta, Bahreina i Katara u sedištu GC C-a u Rijadu, pišu zapadni mediji.

Nije poznato šta su teme ovog sastanka, a zvaničnici su naveli da će šest ministara Zaliva takođe održati onlajn sastanak sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, kasnije istog dana. Poseta ruskog ministra će se održati dan pre sastanka OPEK+ u Beču, na kome treba da bude potvrđeno pridržavanje sporazuma o proizvodnji nafte, dogovorenog prošle godine, i postignuti ciljevi za julsku proizvodnju od 432.000 barela dnevno.

NATO HOĆE DA VLADA SVETOM

NATO je odbio da poštuje bezbednosne inicijative Rusije u pokušaju da zavlada celim svetom, ocenio je Sergej Lavrov, posle razgovora sa kolegom iz Bahreina Abdulatifom bin Rašidom al Zajanijem. Lavrov je rukovodstvu Bahreina preneo napore Rusije u proteklih 15 godina da "pouzdano osigura bezbednost na evropskom kontinentu i evroatlantskom regionu u celini", kao i o brojnim inicijativama Moskve koje, kaže, nisu naišle na odgovor NATO i SAD. Rusija će nastaviti da brani principe međunarodnog prava i Povelje UN koje Zapad svim sredstvima krši, uz promociju koncepta unipolarnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati