GURA UKRAJINCE U SMRT ZBOG IZBORA: Beskompromisan stav britanske ministarke izazvan željom da postane premijerka

M.Đorđević

11. 05. 2022. u 08:39

BESKOMPROMISAN stav Londona i lično britanske šefice diplomatije Liz Tras o situaciji u Ukrajini izaziva neslaganje u Francuskoj i Nemačkoj, piše kolumnista Atlantika Tom Mektag.

ГУРА УКРАЈИНЦЕ У СМРТ ЗБОГ ИЗБОРА: Бескомпромисан став британске министарке изазван жељом да постане премијерка

Foto Tanjug/AP

Zahtevi šefa britanske diplomatije o obaveznom učešću Londona i Vašingtona u ukrajinskom rešenju i kritika sporazuma iz Minska zbog potpisivanja bez Britanije i Sjedinjenih Država u suprotnosti su sa stavom glavnih zemalja EU, prenose RIA Novosti .

- Malo je verovatno da će takva oštra retorika biti dobrodošla u Parizu ili Berlinu, gde je militantni stav Britanije prema Rusiji bio pod lupom od početka sukoba - piše Mektag.

Prema njegovim rečima, sagovornici iz reda francuskih i nemačkih diplomata i zvaničnika istakli su da pozicija Londona otežava pronalaženje političkog rešenja za situaciju u Ukrajini. Svojom politikom Britanija pokušava da povrati svoju reputaciju nakon Bregzita, dok njene akcije dovode do smrti stanovnika bivše sovjetske republike, rekle su evropske diplomate.

- Čak su i zvaničnici britanske vlade izrazili užasnutost što je ratobornost Trasove delimično politička igra osmišljena da ojača njenu poziciju uoči izbora na kojima će ona pokušati da zauzme Džonsonovo mesto - zaključio je novinar.

Ranije je kolumnista britanskog Telegrafa Liam Haligan pisao da su događaji u Evropi doveli do tektonskog pomeranja i vratili koncept raspodele sfera uticaja između velikih sila, da bi u bliskoj budućnosti svet mogao da se podeli na dva zaraćena ekonomska bloka.

BONUS VIDEO: BRITANSKI PLAĆENIK U UKRAJINI: Niko nije ni dinara dobio za ratovanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati