ŠIN FEJN PRVI PUT U ISTORIJI OSVOJIO NAJVIŠE MANDATA: Severna Irska na prekretnici nakon konačnih rezultata parlamentarnih izbora

V. N.

09. 05. 2022. u 08:33

SEVERNOIRSKA nacionalistička partija Šin Fejn, koja se zalaže za ujedinjene sa Republikom Irskom, prvi put u istoriji osvojila je najviše mandata na parlamentarnim izborima, pokazuju zvanični rezultati.

ШИН ФЕЈН ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ ОСВОЈИО НАЈВИШЕ МАНДАТА: Северна Ирска на прекретници након коначних резултата парламентарних избора

Mišel O'Nil, Foto AP

Prema njima, Šin Fejn je dobila 27 poslaničkih mesta, tri više od svog glavnog rivala Demokratske unionističke partije (DUP), koja je dobila 24 mandata. Ostalo je da se proglase još dva mesta, ali DUP bi mogla da dobije najviše 25 mandata.

Takav rezultat omogućava potpredsednici Šin Fejna, Mišel O'Nil da postane premijerka Severne Irske, prenosi Bi-Bi-Si.

O'Nilova je ranije ocenila da pojavljivanje Šin Fejna kao najveće političke partije u Severnoj Irskoj predstavlja "ključan momenat u ovoj britanskoj pokrajini i otvara put ka novoj eri".

- Današnji dan predstavlja značajan momenat za promenu. Ovo je ključan momenat za našu politiku i naš narod - rekla je O'Nilova.

Iako Šin Fejn sada može da imenuje premijera, on ne može da stupi na dužnost dok DUP ne imenuje prvog zamenika premijera.

Unionistička partija je bila najveća partija u vladi otkako se formirala Severna Irska 1921. godine.

Krajnji cilj Šin Fejna je da Severna Irska napusti Veliku Britaniju i ujedini se sa Republikom Irskom.

Britanski ministar pravde Dominik Rab saopštio je juče da je politička stabilnost Severne Irske u opasnosti sve dok se ne reše problemi sa protokolom koji reguliše trgovinu posle Bregzita između Severne Irske i ostatka Velike Britanije.

Za slabiji rezultat DUP delom je odgovorna i njena uloga u pregovorima između Londona i Brisela nakon Bregzita, koji su rezultirali trgovinskim barijerama između Severne Irske i ostatka Britanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)